And Just Like That...: En reflektion av vänskap vid 50

Många fans fruktade att "Sex and the City"-uppföljaren skulle bryta magin. Men "And Just Like That..." inspirerar oss på nytt med sin fräschör och vitalitet. Dessa nya berättelser om vänskap vid 50 års ålder är verkligen extremt bra.
And Just Like That...: En reflektion av vänskap vid 50
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

And Just Like That… är den överraskande och originella uppföljaren till Sex and the City -filmerna och -serien. I denna nya produktion tar den framgångsrika serien, med sex säsonger och två filmuppföljare, en ny riktning som garanterar dess framgång.

Medan dess prequel The Carrie Diaries inte var alltför spännande och den andra filmen verkade tappa en del av essensen av originalserien, lämnar uppföljaren And Just Like That… många tittare positivt överraskade. Efter en finanskris och en pandemi som förändrade världen verkar det som om Carrie inte har för avsikt att förändras. Det är därför vi gillar henne, för hennes ärlighet.

And Just Like That… fortsätter att använda “rikedomsporr” som grund för sina berättelser, fulla av smarta plottwists och de vanliga skämten från dess huvudpersoner. Berättelserna tar oss till avlägsna miljöer och låter oss avlyssna nära konversationer. Engagemanget för vänskap som ett centralt värde vid 50 års ålder är sannerligen ett förtjusande ämne.

And Just Like That…: En uppföljare som var väntad men fruktad

Många av oss fruktade det värsta med den här uppföljaren. Men samtidigt ville vi inte ge upp hoppet om serien som förändrade kvinnliga TV-serier för alltid, oavsett om vi gillade det eller inte. Med det sagt trodde vi att allt hade sagts om mogna kvinnor med det till synes hopplösa målet att hitta kärleken i Big Apple.

Serien Sex and the City fängslade oss, avsnitt för avsnitt. Det spelade ingen roll vad vi hade varit vana vid tidigare: dialogerna var roliga, längden på varje avsnitt perfekt och handlingarna tillräckligt djupa för att inte bara utgöra ännu en tråkig serie.

Vänner som skrattar åt en cocktail

I guldåldern av serier som Lost, The Sopranos och The Wire lockade berättelsen om fyra kvinnor som visade att det inte var så hemskt att vara singel ett stort antal tittare. Många dramatiska ögonblick skildrades i serien. Temana som togs upp inkluderade övergivande, avstånd från familjer, fertilitetsbehandlingar, aborter, skilsmässor och förnedring i sökandet efter den ideala partnern.

Till skillnad från alla serier om lidande kvinnor, dokumentärer om mördade flickor och romantiska filmer, visade sig Sex in the City vara minst sagt gränsöverskridande. Särskilt genom att visa kärleken och umgänget hos fyra vänner, som väckte avund för deras intimitet, deras självhävdelse inför elakhet och skildringen av den typ av feminism som skildras i My Brilliant Friends av Nancy K Miller.

Mellan drinkar, danser, samtal och besvikelser kände många av oss att vi kom dessa fyra vänner extremt nära. Därför satte Sex and the City ribban extremt högt. Vad mer kan vänta oss av dessa ensamstående kvinnor som nu alla är gifta? Framförallt, hur mådde Samantha, den mest fascinerande medlemmen i kvartetten?

En mer mångsidig produktion

Många av oss kände oss närvarande men också märkligt alienerade från det första avsnittet. Kvinnorna har alla förändrats, både fysiskt och känslomässigt. Deras liv är radikalt annorlunda. Men gnistan finns fortfarande kvar och en twist i manuset producerar både en tragedi och ett mirakel. I det första avsnittet är det tragedin de måste möta.

Serien innehåller nya handlingar och karaktärer som är representativa för den feministiska revolutionen under de senaste tio åren. Carrie, Charlotte, Miranda och Samantha (som inte medverkar i den här produktionen) har alltid varit feminister, oberoende och radikalt fria. Med det sagt är de också alla fängslade av romantisk kärlek, och serien skildrar den med alla dess motsägelser och fallgropar.

I originalserien var det inget snack om feminism. Det fanns ingen raslig mångfald, icke-binära könskaraktärer eller hälso-, moderskaps- och äktenskapsdramer. And Just Like That... är lika ytlig i sin iscensättning, men mer mångsidig, skarp och mogen.

Serien är en hyllning till vänskap, den autentiska sanna kärleken till samtliga huvudpersoner.

And Just Like That…: berättelserna som väntar oss

Det bästa med den här uppföljaren är att den kommer att samla alla veteranfans av Sex and the City och även locka nya fans. De kan alla skatta sig lyckliga, för bytet av manus är aldrig tråkigt.

Tittarna leds i rask fart genom nyheten att Carries Instagramkonto har tagit fart nu när hon är med i en podcast. Så det är tack och adjö till hennes kolumn i en riktig tidning.

Charlotte håller fortfarande på att färga håret och är gladeligen värd för skolevenemang. Miranda har slutat sitt bolagsjuridiska jobb och går tillbaka till college för att ta en examen: Master of Human Rights. Det gör hon efter att ha insett att hon inte längre kan vara en del av problemet. Faktum är att hon utvecklar ett socialt samvete som överträffar hela hennes erfarenhet som advokat.

När hon börjar på college vägrar hon att vara en vit räddare av svarta och ger därmed en nick till alla förändringar i studiorna de senaste åren. Men denna nya lärlingsmedborgare som är öppen för världen är klumpig i sin politiska korrekthet.

Miranda är oerhört skicklig på att vara naturlig och spontan och hantera andra verkligheter som alltid fanns där i New York, men som först nu porträtteras i serien.

Serien återger oss magin, kläderna spelar ingen roll

I slutet av första avsnittet innebär seriens oväntade twist att Carrie måste navigera i det moderna livet annorlunda än hon förväntade sig. Hon kommer att behöva utforska andra delar av vad det innebär att bli äldre. Däremot kommer Charlotte att genomgå nya tester som mamma och Miranda kommer att ha existentiella tvivel om sitt äktenskap och sin sexualitet.

And Just Like That… är inte bara överraskande på grund av fräckheten i dess förändring av handling, återställandet av gruppens dynamik och Kim Cattralls frånvaro. Den är också fascinerande tack vare några intressanta nya karaktärer samt den befintliga birollen. Resultatet är en rollista och en handling för intressant för att missa.

Med And Just Like That… blir idén om vänskap vid 50 oemotståndlig och värdefull. Det gör oss glada att ha dessa karaktärer tillbaka hos oss. Oavsett hur gamla vi är. Serien tar magin tillbaka till oss och vi är angelägna om att ha kul med de nya berättelserna. Den gamla serien tillhör det förflutna och faktum är att vi inte ens saknar den i och med ankomsten av denna fantastiska uppföljare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.