Att vara lyckliga med vad vi har
När jag tänkte på detta ämne dök några väl valda ord från Augustinus av Hippo upp: den fattige mannen är inte han som har mindre, utan snarare han som behöver mer och mer för att vara lycklig. Om vi sätter betydelsen av “rik” som en person som äger en stor mängd pengar åt sidan, har den kategoriska bekräftelsen i vår rubrik att göra med den lycka som helgonet talade om för flera sekel sedan. Det handlar om att vara lyckliga med vad vi har istället för att ständigt sträva efter mer.
Denna lycka kommer faktiskt från platser som har lite eller inget att göra med ägandet av ett mynt. Det som gör oss lyckliga är nämligen inte materiellt, utan snarare emotionellt och fysiologiskt.
En värld full av engångsartiklar
I koppling till vad vi sade ovan är det värt att notera att vi lever i en värld omgivna av saker som anses vara engångsartiklar: reklam och nya teknologier vill ibland få oss att tro att nästan allt handlar om att äga materiella saker som kan göra oss lyckligare.
“De utbildar oss att vara producenter och konsumenter, inte att vara fria människor.”
-José Luís Sampedro-
Detta är dock inte sant, och vi bör försöka vara lyckliga med vad vi har, för vi är inte lyckligare än våra föräldrar, trots att vi har den senaste mobiltelefonen, två bilar och tre datorer hemma. Kanske lever vi ett bekvämare liv, men konsumismen som ger oss dessa saker gör oss egentligen inte tillfredsställda som människor.
När min syster berättar för mig att hon måste köpa nya kläder och har två garderober fulla med plagg att välja bland, undrar jag hur mycket vi blir lurade av våra behov. Vi lägger nämligen vanligtvis värde i vad vi inte har och glömmer bort vad vi verkligen saknar.
Behöver jag det verkligen för att vara lycklig?
Vad dessa exempel visar är hur bra citatet i början av artikeln är, så pass att det verkar konstigt att det kommer från medeltiden. Vi har dock upprepat idén det representerar hundratals gånger: behöver jag verkligen detta? Det är en fråga vi bör ställa till oss själva i många situationer.
Som vi sade har vi så många saker att vi ibland glömmer sakerna vi inte skulle kunna leva utan: god mental och fysisk hälsa, möjligheten att ha personliga relationer som gör våra liv värda att leva, inklusive att ha vänner som alltid finns där för oss och välsignelsen som är vår familj.
Framgång handlar om att få vad du vill ha. Lycka är att njuta av vad du får.”
-Walle Emerson-
Allt detta och mer kan inte köpas med allt guld i världen. Detta är varför allt detta ironiskt nog kan göra oss rika i lycka: ingen kommer må bättre än någon som övervinner cancer, blir av med depression, hittar det bästa stödet man kan tänka sig hos en partner eller någon som mottar en kärvänlig kram.
Vi bör vara lyckliga med vad vi har
Vid många tillfällen har vi säkerligen känt oss frustrerade eftersom vi inte nådde målen vi satt upp. Eller för att vi inte fick vad vi verkligen ville ha. Vi känner faktiskt att vi behöver alltmer samtidigt som vi blir allt mindre nöjda med vad vi äger.
Det är sant att det är fördelaktigt att komma fram till vissa mål vi vill nå. Att alltid nöja oss med vad vi har eller är kan nämligen likställas med stillastående. Det är dock bra att ha i åtanke att lycka kommer när vi njuter av processen vi genomgår.
Våra önskningar ger oss inte lycka, de förskönar den bara. Det är väldigt berikande att lära oss att känna oss kompletta med vad vi har uppnått eller vad vi har kunnat ge. Att fritt kunna motta vad som kommer till oss utan att be om något.
“Man hittar inte lycka, den kommer komma till en vid rätt tillfälle.”
-John F. Bisner Ureña–
Som vi sett från början är det saker som kommer till oss gratis och utan materiellt värde som kan göra oss rika. Vi måste således vara lyckliga med vad vi har och värdera det som vi bör värdera. Pengar kan ge oss bekvämlighet, men det som rör upp våra känslor är vad som ger oss mening.