Att vara sitt sanna jag: vad betyder det?

Att vara sig själv innebär inte att påtvinga andra sitt sätt att vara. Det innebär att arbeta med den bästa versionen av dig själv, den som låter dig känna dig fri, uppfylld och lycklig.
Att vara sitt sanna jag: vad betyder det?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

“Var dig själv”. Det är vad du alltid har fått höra. Dina föräldrar, lärare, bästa vänner och till och med marknadsförings- och reklamvärlden fortsätter att betona detta faktum. Du kanske till och med äger en t-shirt med frasen som tryck. Men vad innebär det egentligen att vara sig själv, det vill säga sitt sanna jag?

I verkligheten har vi blivit den typen av människor som inte hyser några tvivel när det gäller att definiera oss själva på sociala medier. Däremot tar vi till generiska och ihåliga definitioner för att uttrycka vem vi borde vara, men som sällan beskriver vem vi verkligen är. Det beror ofta på att vi inte vet detta. Dessutom tenderar vi att domineras av yttre betingning.

Vi vill passa in så vi strävar efter att vara en del av miljön som omger oss. Vi behöver bli omtyckta och accepterade, men detta behov tar bort vår äkthet och även vårt psykologiska välbefinnande. I dagens samhälle, där vi tenderar att peka ut de som tänker, känner och agerar på ett unikt och annorlunda sätt, är det dock svårt att våga vara oss själva och de vi verkligen är…

“Bli sådan som du är, efter att ha lärt dig vad det är.”

-Pindar-

Pojke omsvept av filt
Att vara autentisk är en resa som varar livet ut och som du måste göra varje dag.

Vad innebär det att vara sitt sanna jag?

I många av filmerna, serierna och böckerna som riktar sig till barn och ungdomar uppmanas de att upptäcka sitt autentiska jag. Karaktärerna är hjältar och hjältinnor som slår sig fria, lysande figurer som på grund av sina unika egenskaper alltid går segrande ur striden. Men när de unga läsarna blickar ut mot världen upptäcker de att de har blivit lurade. De finner faktiskt att verkligheten är extremt annorlunda.

Dagens värld är ett kungarike som styrs av selfies och sociala medier-filter. Det är resurser som uppmuntrar barn att uppvisa ett falskt jag redan i tidig ålder. Tonåringar lär sig att de måste imitera andra för att passa in. Därför blir “var dig själv” inget annat än ett tomt mandat som ser bra ut som en fras på Instagram, men som är bäst att inte omsätta i praktiken. Det är här problemen uppstår.

När vi försöker upplösa oss själva i yttre konventioner utan att förbinda oss med vår egen essens, lider vi. Följaktligen känner sig dagens unga människor alltmer pressade, överväldigade, oroliga och tomma. De skapar karaktärer och berättelser som de tvingar sig in i, som om de tar på sig en för tight sko. Senare blir denna sko så obekväm att ångest, ätstörningar och självskadebeteende uppstår.

Att vara vårt sanna jag är en verklig utmaning i en värld där det digitala är oerhört viktigt. Där lycka beror på uppenbar oöverträffad skönhet och attraktionskraft sett genom sociala medier-filter. Det är dags att göra en förändring, starta en revolution och börja bli oss själva. Låt oss se hur.

I en värld som domineras av det digitala har människor blivit vana vid att konstruera falska jag som bara orsakar olycka.

Att vara sitt sanna jag innebär att utforska den man är och acceptera sig själv

Att vara sitt sanna jag innebär att man vänder blicken inåt. Men du är så van vid att titta på, beundra och till och med imitera andra att du har blivit en social automat. Det är dags att vara lite mer närsynt och vända blicken mot det som är närmast dig: dig själv.

Upptäck vad som definierar dig och vilka situationer, upplevelser och förnimmelser som får dig att må bra. Slå dövörat till det som förväntas av dig och lyssna på din inre röst. Den kan ha många saker att berätta. Acceptera dessutom var och en av dina nyanser och egenheter, för det är där sanningen ligger. Det är ditt autentiska jag.

Att vara sitt sanna jag innebär att ta risker

När du äntligen vågar vara dig själv lägger du din rädsla åt sidan, liksom de där känslorna av skam och osäkerhet. Det gör faktiskt mer ont inombords att leva hela ditt liv genom att undertrycka den du verkligen är, än att vara öppen med vad du känner och behöver. Men för att göra det behöver du mod och stora doser av självkärlek. Ansträngningen kommer dock att vara mer än värd det. Faktum är att din lycka beror på detta.

Guler Boyraz med kollegor vid Louisiana Tech University genomförde en forskningsstudie som visade att människor som är mer autentiska visar lägre nivåer av stress och större psykologiskt välbefinnande. Så om du vill ha ett rikare liv, våga därför vara dig själv, hela tiden och i varje situation.

Autenticitet kräver att man avaktiverar sina negativa interna berättelser

Du är produkten av din uppväxt, dina erfarenheter och den kultur som omger dig. Det betyder att du har integrerat tydligt kontraproduktiva tankemönster och uppfattningar. Tänk till exempel på berättelserna relaterade till fysiskt utseende som du har indoktrinerats i (för tjock, för smal, för kort, för lång…) samt kommentarerna om värde och färdigheter (“Du är inte värd det”, “Tänk inte ens tanken att studera det ämnet”…).

Upptäck de negativa uppfattningarna i din interna dialog och omvandla dem. Ersätt dem med dina styrkor. Kom i kontakt med din potential, dina dygder, drömmar och behov, och fokusera din uppmärksamhet på dessa mer positiva områden.

Positiv man
För att vara dig själv måste du acceptera dina styrkor och svagheter. Du är dina styrkor men även dina sårbarheter.

Att vara sitt sanna jag innebär att alltid arbeta med den bästa versionen av sig själv

Din identitet och ditt inre är en polyedrisk dimension. De består av många ansikten. Vissa är ljusare och andra är lite gråare. Du är inte perfekt och den ofullkomligheten integrerar och definierar också den du är. Men att vara ditt sanna jag innebär att varje dag arbeta med den bästa versionen av dig själv och se till att du alltid ger ditt bästa.

Detta innebär också att aldrig påtvinga andra den du är, vad du vill och vad du gillar. Nyckeln är respekt. Autenticitet innebär att fira att alla har sin egen vision av världen och att vi alla kan leva tillsammans.

Om du strävar efter att bli bättre varje dag, ta hand om dig själv och värdesätta dig själv och de omkring dig, kommer er samexistens att bli mer tillfredsställande.

“Människor säger ofta att den eller den personen ännu inte har hittat sig själv. Men jaget är inget man hittar, det är något man skapar.”

-Thomas Szasz-

Att fira den man är innebär att visa sårbarhet

Ett sista element som du bör öva mer på för att vara dig själv är sårbarhet. Detta är dock komplicerat. Det finns trots allt aspekter av dig själv som du inte gillar eller är rädd att avslöja för andra. Faktum är att du inte gör det för att du är rädd för att bli kritiserad eller, ännu värre, missförstådd.

För att verkligen fira vem du är, är det en bra idé att komma ut. Avslöja dina rädslor, gårdagens sår, dina frustrerade drömmar och till och med dina kroniska sjukdomar. Om vi alla gjorde det skulle vi kanske upptäcka hur otroligt lika vi är. Många masker, filter och falskheter skulle falla bort och vi skulle omfamna oss själva på ett mer autentiskt, enkelt och meningsfullt sätt.

Det är värt ett försök. Även om det visserligen är en svår uppgift att vara dig själv i dagens värld, kommer varje ansträngning du gör att vara värd det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boyraz, G., Waits. J.B. and Felix, V.A. (2014). Authenticity, life satisfaction and distress: A longitudinal analysis. Journal of Counseling Psychology, 61, 498–505.
  • Kifer, Y., Heller, D., Perunovic, W.Q.E. and Galinsky, A.D. (2013). The good life of the powerful: The experience of power and authenticity enhances subjective well-being. Psychological Science: Research, Theory, and Application in Psychology and Related Sciences, 24, 280–8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.