Brynhildkomplex: Extrem idealisering i ett förhållande
Vad menar vi när vi pratar om Brynhildkomplex? Var kommer dess namn ifrån? Innan vi fördjupar oss i Brynhildkomplexet ska vi faktiskt börja med att definiera vad ett komplex är. Inom psykologin refererar ett komplex till uppsättningen av undermedvetna känslor, förvärvade av erfarenheter som fåtts under barndomen som betingar personligheten.
Ordet komplex tillämpades först inom psykologin av Carl G. Jung och spreds av freudiansk psykoanalys.
Förutom de mest kända komplexen finns det andra som är uppkallade efter historiska figurer, seriefigurer, mytologiska figurer och protagonister i litterära och bibliska verk. Till exempel Peter Pan-komplexet, Münchhausen, Elektra, Agrippina, Oidipus, Bovary, Kain etc.
Vem var Brynhild?
I nordisk mytologi ansågs Brynhild vara en valkyria. Valkyrior var jungfruliga halvgudinnor beväpnade med bröstskydd, sköldar och hjälmar. De var utrustade med exceptionell styrka.
Vissa författare anser att de är en länk mellan Oden (krigsguden) och hjältarna som dödats i strid. Med andra ord en länk mellan de levandes och de dödas värld.
Namnet Valkyria är en sammansättning av val, “fallna krigare” och kjósa, “välja, utvälja”. Trots valkyriornas skrämmande och våldsamma utseende stack även deras fysiska skönhet och intelligens ut. De deltog i striderna och lydde Odens order och gav segern åt dem som guden önskade den. Faktum är att de till slut ledde de döda till Valhalla.
Brynhild var olydig mot Oden genom att döda en av hans bästa krigare utan hans samtycke. Efter denna handling förvisade Oden Brynhild och försatte henne i en djup sömn för evigt omgiven av en mur av eld. Hon blev till slut räddad av Sigurd, hjälten.
“Komplex är psykiska innehåll som ligger utanför det medvetna sinnets kontroll. De har blivit splittrade från medvetandet och utgör en separat existens i det undermedvetna, och är alltid redo att hindra eller förstärka de medvetna avsikterna.”
-Carl G. Jung-
Historien om Sigurd och Brynhild
Som vi nämnde tidigare räddade Sigurd, en hjälte i germansk mytologi, Brynhild från hennes förbannelse.
I den isländska versionen av legenden förlovade sig Brynhild och Sigurd, men Sigurd lämnade henne för att fortsätta sina resor. Senare, efter att ha fått en trolldryck som fick honom att glömma sin kärlek till Brynhild, gifte sig Sigurd med Gudrun (Krimhild). Gudruns bror Gunnar ville ha Brynhild för sig själv och han övertalade Sigurd att hjälpa honom. Förklädd till Gunnar förföljde Sigurd Brynhild. Senare insåg Brynhild att hon hade blivit lurad och arrangerade att få Sigurd dödad.
I Nibelungenlied var historien något annorlunda. Brynhild förklarade (som alla valkyriorna) att mannen hon så småningom skulle gifta sig med måste kunna överträffa henne i bedrifter av styrka och mod. Siegfried (som Sigurd kallas här) förklädde sig till Gunnar och klarade proven och vann Brynhild åt Gunnar. Även här ordnade hon så att Siegfried blev dödad när hon upptäckte bedrägeriet.
Brynhildkomplex
Brynhildkomplex är ett undermedvetet komplex som uppstår i ett förhållande när kvinnan, djupt förälskad, idealiserar sin partner på ett extremt sätt. Hon anser honom vara en ‘superman’ eller en ‘superhjälte’, en extraordinär varelse från en annan planet. Som en konsekvens kastar sig en kvinna som lider av detta komplex helt in i förhållandet, ibland på ett oproportionerligt sätt.
Men efter ett tag blir denna “superhjälte” en skurk i ögonen på kvinnan som lider av Brynhildkomplex. Faktum är att hon börjar se bristerna hos sin partner och inser att han inte var så perfekt som hon trodde i början av förhållandet.
Det är ganska normalt när vi inleder ett förhållande att vi lider av ganska radikala positiva fördomar mot våra partners. Men Brynhildkomplex går längre än så. Faktum är att förhoppningarna och förväntningarna som dessa kvinnor har är exceptionellt och orimligt höga.
Faktum är att de övervärderar sin partner på ett helt orealistiskt sätt. Sedan nedvärderar de honom fullständigt senare i förhållandet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Berrocal Sancho, L. (2022). Terapia de pareja. La magia de la comunicación. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/61255
- Espinosa, M. F. (2001). Brunilda y Krimilda: dos muestras de un mismo prototipo mítico en el Nibelungenlied. Revista de filología alemana, 2001(9), 35-52. https://revistas.ucm.es/index.php/RFAL/article/download/RFAL0101110035A/33709/0
- Jolowicz, E. (1950). The brunhild complex. American Journal of Psychotherapy, 4(4), 610-626. https://psychotherapy.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.psychotherapy.1950.4.4.610?journalCode=apt
- Kirsch, T. B. (2004). Cultural complexes in the history of Jung, Freud and their followers. In The cultural complex (pp. 201-212). Routledge. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9780203536889-19/cultural-complexes-history-jung-freud-followers-thomas-kirsch
- Ocasio, W. R. (2010). Sexualidad en la Mitología Nórdica.
- Wittels, F. (1946). EL PSICOANALISIS Y LA HISTORIA: LOS NIBELUNGOS Y LA BIBLIA. Revista de psicoanálisis, 4(1), 48-63. http://apa.opac.ar/greenstone/collect/revapa/index/assoc/19460401/p0048.dir/REVAPA19460401p0048Wittels.pdf