Sju av de bästa filmerna om otrohet
Otrohet är ett återkommande tema i filmvärlden. Äktenskapsförbrytelser ger trots allt alltid upphov till scener av spänning, motsägelse, humor etc. Dessutom främjar det sätt på vilket karaktärerna skildras ofta betraktarens identifiering med dem och deras problem eller utmaningar. I den här artikeln recenserar vi några av de bästa filmerna om otrohet.
Faktum är att du som tittare kan märka att du känner empati med karaktären som har blivit förrådd. Eller så du kanske till och med sympatiserar med den otrogna partnern. Utan tvekan genererar dessa filmer olika reaktioner hos olika människor, beroende på var deras sympatier ligger. De undersöker också tittarens förmåga att antingen acceptera eller avvisa svek.
Filmer om otrohet
På bioduken kan otrohet skildras som något som är oväntat och osökt eller som en planerad handling. Vi har sammanställt en lista över några av de bästa filmerna om otrohet – kvalitetsproduktioner som tar upp ämnet ur olika perspektiv.
Nymphomaniac (Lars von Trier)
Otrohet är inte huvudtemat i den här filmen, det är nymfomani, som titeln antyder. Stacy Martin och Charlotte Gainsbourg spelar båda rollen som Joe, en nymfoman.
Joe tillfredsställer sitt sexuella begär och lämnar bakom sig sin pojkvän och en lång rad arga fruar. Filmen visar lustens grymhet, särskilt när den förstör familjer.
Under hela filmen fortsätter huvudpersonen att hänge sig åt sin nymfomani. I en av de märkligaste scenerna visar Mrs H, spelad av Uma Thurman, sina små barn sängen där deras far (och, antar vi, hennes man) har relationer med andra kvinnor.
Farligt begär (Stephen Frears) – en av de mest klassiska filmerna om otrohet
Farligt begär är ett historiskt drama inspirerat av den berömda och kontroversiella romanen av Pierre Choderlos de Laclos. Filmen berättar historien om markisinnan de Merteuil och Vicomte de Valmont, två briljanta aristokrater som, efter att ha avslutat sitt förhållande, undertecknar en okränkbar vänskapspakt.
I denna pakts namn ber markisinnan, av svartsjuka, Valmont att förföra den framtida frun till hennes tidigare favorit, Cécile de Volanges. Men medan han utför detta uppdrag, bestämmer sig Valmont också för att förföra den dygdiga Madame de Tourvel.
Det intressanta med Farligt begär är hur den analyserar Madame de Tourvels otrohet och hur hon lider för att ha begått handlingen, på grund av hennes känslor av verklig kärlek till en annan person. I den här filmen ser den otrogna sig själv som ett offer, offer för både hennes moraliska koder och hennes passion på samma gång.
Anna Karenina (Joe Wright)
En klassiker bland klassiker om kvinnlig otrohet och en berättelse som anpassats till vita duken flera gånger. Den första filmen spelades in i Ryssland 1911 och hade Mariya Guermanova i huvudrollen. 1935 stod Greta Garbo för en legendarisk tolkning vid toppen av sin karriär. På senare tid finner vi Anna Karenina från 1997 med Sophie Marceau och 2012 års produktion med Keira Knightley.
Baserad på 1877 års klassiker av Lev Tolstoj, är Anna Karenina en romantisk tragedi som utspelar sig i slutet av 1800-talet. Berättelsen kretsar främst kring förhållandet mellan Anna Karenina och hennes man, greve Alexei Alexandrovich (Jude Law).
Förhållandet mellan Anna och greven svalnar med åren och Anna träffar en ung kavalleriofficer, greve Alexei Kirillovich Vronsky. Huvudpersonen blir offer för sin egen brist på trohet och lider av konsekvenserna av sina handlingar till slutet.
Unfaithful (Adrian Lyne) – en av de bästa filmerna om otrohet från 2000-talet
Få filmer skildrar otrohet så explicit som den här. Faktum är att regissören Adrian Lyne förvarnade oss om detta genom att ge filmen titeln Unfaithful. Det verkar som att han har en förkärlek för temat otrohet eftersom han också använde det i ytterligare två av sina filmer, Ett oanständigt förslag och Farlig förbindelse.
Richard Gere och Diane Lane spelar Edward och Connie, ett passionslöst gift par. Connies tillfälliga möte med en yngre man, Paul (Olivier Martinez), leder till en affär mellan de två.
Lyne, känd för sina smakfulla erotiska filmer, skapar en vuxenthriller som ställer flera frågor. Scenerna i ett svalt äktenskap står i direkt kontrast till de av absolut lust.
När Edward upptäcker affären tar handlingen en farlig vändning. Ingen vet hur han kan komma att reagera på att finna sig själv inte bara förrådd utan förnedrad och förlöjligad. Filmen porträtterar den otrogna partnern som både offer och bödel.
Little Children av Todd Field
En av de mest originella filmerna du någonsin kommer att se om ämnet otrohet. Sarah (Kate Winslet) och Brad (Patrick Wilson) är två bekanta som inleder en affär.
Sarah är en olycklig hemmafru som fångar Brads uppmärksamhet, känd som Balkungen. Han är gift med en vacker kvinna, med ett infantiliserat och glädjefattigt liv. För Sarah gör deras äventyr att hennes fantasi blir till verklighet, medan det för Brad innebär att han känner sig önskad.
Kombinerat med en underintrig om en sexualförbrytare är Little Children också en komplex skildring av förortslivet med vardagliga karaktärer som är “missanpassade” i samhällets ögon.
Brokeback Mountain (Ang Lee) – en av de bästa filmerna om otrohet i westerngenren
Filmer om otrohet följer ofta två personer som letar efter en möjlighet att uttrycka sin passion. Men Brokeback Mountain representerar ett äventyr där de två inblandade personerna får möjligheten att vara sig själva.
Denna film, regisserad av Ang Lee, berättar historien om Ennis (Heath Ledger) och Jack (Jake Gyllenhaal). De är två fåraherdar som utvecklade känslor för varandra och hade ett kärleksförhållande under loppet av 20 år medan de arbetade tillsammans på en ranch, samtidigt som båda gifte sig med två olika kvinnor.
Brokeback Mountain banade väg för HBTQ+-film och utvecklade även westerngenren.
In the Mood for Love (Wong Kar-Wai)
Det här är kanske den mest romantiska filmen som någonsin gjorts om att ha en affär. In the Mood For Love utspelar sig i 1960-talets Shanghai, där två ensamma grannar inser att deras partners är otrogna mot dem.
Det slutar med att de två blir kära men bestämmer sig för att inte följa sina impulser eftersom de inte vill sänka sig till sina partners nivå. Den här filmen, regisserad av den rosade filmskaparen Wong Kar-Wai, har hyllats som ett mästerverk och målar ett insiktsfullt porträtt av kärlek och ensamhet.