Dietkultur: dess psykologiska konsekvenser för mental hälsa
Det finns vissa idéer som följer oss hela livet. En av dem är utan tvekan dietkultur. Faktum är att vår kost, hur mycket vi väger eller hur smala vi ser ut, är teman som är lika genomgripande som att veta hur mycket pengar vi har, vad vi gör eller hur många barn vi vill ha.
Dietkulturen är så inarbetad i västvärlden att en attack på eller avveckling av den skulle kunna fälla inte bara några av världens mäktigaste företag, utan också genuina livsstilar och skönhetsideal.
Utöver hur skadlig dietkultur kan vara för kroppen, har mental hälsa också varit inriktad på det i många år. Faktum är att det ofta är det första steget mot utvecklingen av patologiska ätbeteenden.
Kroppstrakasserier
Du spenderar förmodligen mycket tid på att tänka på hur din kropp är och hur den skulle kunna se bättre ut. Sedan du var liten kan du mycket väl ha funderat på att ändra på något så att den efterliknar de du ser i media. Du vill ändra den för att göra den “snyggare”. Det är så begreppet diet blir integrerat i ditt liv, i ditt behov av att se bättre ut och må bättre.
När du tittar på alltfler budskap som inspirerar till att avvisa din kropp och lyssnar på viktminskningsråd som är tänkta att ge dig ett bättre liv, kanske du kommer på dig själv med att ställa dig frågan: Varför tror jag att vissa förändringar i min kropp kommer att göra mig lyckligare? Dessutom, varför ser du ett så tydligt samband mellan vikt och hälsa men eliminerar andra variabler, som är lika viktiga, från ekvationen?
Dietkultur bryr sig inte om din hälsa, det bryr sig bara om din vikt
Dietkulturen, eller det katastrofala idealet i ett samhälle som lider av grav fobi, har kontrollerat dig sedan barnsben. Faktum är att både smalhetsidealet och risken för ätstörningar är nästan exklusiva kvinnoproblem. Åtminstone har de varit det tills nyligen.
Tanken på att gå ner i vikt finns överallt. Man känner sig tvungen att gå på diet om man så bara går upp ett par kilo. Men det är inte av hälsoskäl utan av estetiska skäl. Att ha kontroll över ditt liv har mycket att göra med att ha kontroll över din vikt.
Men i alla tal som förespråkar smalhet som symbolen för skönhet och hälsa, de som du har accepterat och till och med internaliserat under lång tid, är tanken att du inte har kontroll. Ändå talar din kropp ett mycket rikare språk än kalorimatematik.
Ju smalare, desto lyckligare… Budskapet är så väl underhållet att vi alla tror på det. Det finns faktiskt överallt. På bio, på tv, i diskussioner och i dina nära och käras ord. Oavsett om det är subliminalt eller explicit är detta budskap normaliserat och nästan obestridligt: För att vara vacker måste du vara smal!
Det är dags att vi avslöjar dietkulturens brutna löften
Dietkultur ger bränsle till kroppsskam och kroppsdiskriminering. Det uppmuntrar också till ätstörningar. Faktum är att det ingjuter den falska tron att valet att äta vissa livsmedel och leva i en smalare kropp ökar ditt värde.
Befintlig forskning uppskattar att ungefär en tredjedel av USA:s befolkning känner någon som har upplevt kroppsskam. Dessutom anser cirka 85 procent att fettskam är ett allvarligt problem. Denna statistik belyser vikten av att ge professionell rådgivning som åtar sig att avveckla dietkulturen.
Den förvrängda linsen riktar in sig på vita cis-kvinnor som det primära målet för dietkulturpress och lögner. Med det sagt är många andra populationer och individer också drabbade.
Låt oss titta på några av de viktigaste premisserna för den så utbredda dietkulturen.
Om du går ner i vikt blir du friskare, gladare och mer framgångsrik
De flesta av löftena kretsar kring ovanstående mening. Om du inte ifrågasätter dietens centrala löfte, kanske du accepterar sådana lögner för dig själv och för din umgängeskrets.
I de flesta fall misslyckas dieter när det kommer till att gå ner i vikt. Forskning tyder faktiskt på att 80 procent av dieterna misslyckas i det långa loppet.
I grund och botten skadar bantning din ämnesomsättning eftersom din biologi inte är programmerad att gå in i svältläge. Dessutom ökar bantning sannolikheten för hetsätning, vilket är kroppens sätt att säga, “Hej du! Jag svälter här! Mata mig nu!”. Även om dietkulturen påstår något annat, är det viktigt att vi lyssnar på våra kroppar.
Dieter skulpterar mer harmoniska kroppar
Strävan efter att anpassa sig till samhällets representation av den ideala kroppsformen och storleken ökar sannolikheten för utveckling av kroppsskam. Detta är också kopplat till ätstörningar och kroppsdysmorfisk störning.
Ätstörningar drabbar människor av alla kroppsstorlekar, inte bara vad vi skulle betrakta som “överviktiga” kroppar. De korrelerar negativt med mått på lycka och hälsa.
Faktum är att ätstörningar korrelerar med en mängd negativa hälsoeffekter. Till exempel gastrointestinala problem, menstruationsrubbningar, hjärtavvikelser, osteoporos, orala/dentala komplikationer och komorbida psykologiska tillstånd, bland annat.
Avveckling av dietkultur
Med tanke på de skadliga konsekvenserna av dietkultur, hur kan vi börja avveckla den? På plussidan kan nämnas att dietkultur inte är rotat i vår biologi. Liksom alla aspekter av kultur är det inlärt, vilket betyder att det kan avläras.
Denna avlärning sker dock olika hos olika människor. När allt kommer omkring kämpar vi alla med våra identiteter, varav några ger oss privilegier och andra nackdelar i en värld infekterad av dietkultur.
Hälsa är inte lika med en eller annan vikt. Alla kroppar är giltiga. Men om du vill gå ner i vikt bör du gå till en nutritionist. Dock inte specifikt för att gå ner i vikt, utan för att din kropp kan, genom hur du ger den näring, utföra sina vitala funktioner bättre. För att du ska känna dig friare.
Om människor, och i synnerhet kvinnor, inte var ständiga offer för sin kropp, vikt, hud eller storlek, skulle de få värdefull tid att ägna sig åt andra intressen.
Dietkulturen gör oss alla till kroppar som bara har värde i sin exponering för andra. Många människor går i denna fälla. De som inte gör det är gladare, friskare och mer bekymmerslösa. De är också mindre benägna att bli lurade.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Garner, D.M., Garner, M.V. & Van Egeren, L.F. (1992). Body dissatisfaction adjusted for weight: The body illusion index. International Jour – nal of Eating Disorders, 11, 263-271.
- Raich, R. M. (2011). Una perspectiva desde la psicología de la salud de la imagen corporal. Avances En Psicología Latinoamericana , 22(1), 15-27. Recuperado a partir de https://revistas.urosario.edu.co/index.php/apl/article/view/1261