Diskriminering av äldre: en alltför vanligt förekommande verklighet

Diskriminering och kritik av och förakt för äldre förekommer med ökande frekvens enligt Världshälsoorganisationen (WHO).
Diskriminering av äldre: en alltför vanligt förekommande verklighet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 26 juni, 2024

Det förekommer varje ögonblick av varje dag. Faktum är att diskriminering av äldre är en realitet som inte har några gränser. Det förekommer inte heller bara i vissa miljöer eller kulturer. Dessutom har vi, märkligt nog, blivit lärda att identifiera sexism och rasistiskt beteende, men åldersdiskriminering är något vi inte alltid uppmärksammar. Men vi utövar det ofta.

Faktum är att en färsk rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att en av två människor i världen ägnar sig åt diskriminerande beteende mot äldre. Dessa uppgifter är chockerande och manar till eftertanke. Insikten att halva planeten har kritiserat, underskattat eller förringat en äldre person förnedrar oss som samhälle.

Detta fenomen är dock inte nytt. Det är bara det att det idag har blivit mer uppenbart än någonsin. Den hälsokris som vi befann oss i på grund av pandemin visade på vissa situationer som är både extremt sorgliga och orättvisa. Så nu behöver vi mer än någonsin uppmärksamma detta, tillämpa förändringar och utveckla strategier som gör att ålder blir en bonus istället för ett problem.

“Att bli äldre är som att bestiga ett berg, ju högre du kommer desto mer kraft behöver du, men ju längre kan du se.”

-Ingmar Berman-

Äldre man

Diskriminering av äldre

Diskriminering av äldre studerades första gången 1968. Det visar sig i hur vi tänker (stereotyper), hur vi känner (fördomar) och hur vi agerar (diskriminering).

Det var Robert Neil Butler, en läkare, gerontolog och psykiater, som trädde fram som pionjären par excellence inom forskning kring och till försvar av den äldre befolkningen.

Hans bok Human Aging är fortfarande en referens för att förstå de diskriminerande metoder som förekommer på individuell, social och institutionell nivå. Detta fenomen har pågått i decennier. Men, som WHO-rapporten med rätta påpekar, ser vi för närvarande ny dynamik som vi måste beakta.

Länder med högre inkomster är mer benägna att diskriminera

I den analys som WHO gjort på World Values Survey blev det tydligt att länder med höga inkomster har en lägre grad av respekt för äldre. Denna bristande hänsyn gäller tankar och stereotyper om äldre.

På något sätt låter vi oss omedvetet ryckas med av vissa tankescheman och fördomar som vi inte ens ifrågasätter. Samma sak händer med sexism. Men diskriminering av äldre är en motsägelse. För man uppskattar att antalet personer över 60 år kommer att passera 2 miljarder år 2050.

Vi är ett alltmer åldrande samhälle och ändå fortsätter vi att hysa en negativ uppfattning om denna del av befolkningen.

Diskriminering av äldre och de föreställningar vi förstärker

University of Alberta i Kanada genomförde en studie år 2019 där de visade på graden av diskriminering av äldre. Donna Wilson, författaren till denna studie, säger att diskriminering av äldre människor är den vanligaste formen av fördomar och ett problem som vi ofta inte är medvetna om. Vi är inte heller medvetna om dess omfattning eller dess inverkan.

Du kanske undrar hur och på vilket sätt detta fenomen manifesterar sig. Till att börja med är åldersdiskriminering relaterad till de tankar vi har gentemot äldre, såväl som våra känslor och bedömningar. Till exempel:

  • Vi kanske tror att de äldre inte kan lära sig nya saker och inte kan använda mobiltelefoner och datorer etc.
  • Vi tenderar att uppfatta dem som behövande. Faktum är att vi ser vi dem som endast avsedda att tas om hand av andra.
  • Vi tar för givet att de inte hör bra och inte förstår.
  • Vi antar att de inte längre är användbara för samhället.
  • De är inte representerade i filmens och tevens värld.
  • Diskriminering av äldre leder också till arkitektoniska barriärer. Till exempel är städer inte anpassade för äldre.
  • Nakenhet och intimitet bland äldre anses vara tabu. Därför stigmatiseras deras sexualitet.
  • Institutionell diskriminering av äldre är också utbredd. Äldre erbjuds till exempel inga arbetstillfällen även om de kanske vill fortsätta arbeta. De är också ofta i utsatta positioner i bostadshus.
Äldre kvinna

Den psykologiska effekten av diskriminering

Diskriminering av äldre är så mycket värre än en enkel fördom eller en negativ tanke. Denna form av diskriminering utövas faktiskt på många områden. Vi vet till exempel att vissa ingrepp och medicinska behandlingar är begränsade efter en viss ålder. Som du kan föreställa dig, går dessa diskriminerande realiteter inte obemärkt förbi av äldre.

Känslor av värdelöshet, frustration och övergivenhet, tillsammans med nedlåtande och infantiliserande behandling, försämrar deras fysiska och psykiska hälsa. Att osynliggöra och diskriminera en så betydande och bred sektor av vårt samhälle får oss naturligtvis att framstå i ganska dålig dager. För vi borde se äldre människor i ett positivt ljus. När allt kommer omkring kan de hjälpa oss att lära oss. Dessutom bör vi värdesätta vad de har gjort och vilka de är.

Sammanfattningsvis är det dags att göra förändringar och framsteg i vårt alltmer åldrande samhälle. För en värld som inte ger utrymme, värde och uppmärksamhet åt sina äldre går inte framåt, den går bakåt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Donna M. Wilson, Begoña Errasti-Ibarrondo, Gail Low. Where are we now in relation to determining the prevalence of ageism in this era of escalating population ageing? Ageing Research Reviews, 2019; 51: 78 DOI: 10.1016/j.arr.2019.03.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.