En persons sanna essens är värd mer än ytlig skönhet
Jag gillar personer som inte dömer en bok efter dess omslag. Jag gillar personer som är nyfikna, passionerade, entusiastiska och tillräckligt tålmodiga för att njuta av varje sida i en roman. Personer som tar sig tiden att upptäcka dess sanna essens och magi.
De vackraste skatterna hittas när du ser bortom ansikten och klädstilar. Ibland är den mest fantastiska personen den som gömmer sig bakom en blyg fasad.
Givetvis är det lätt att säga sådana här saker. Det är en perfekt slogan man kan föreställa sig på omslaget till en självhjälpsbok. Men vi är väl medvetna om att många personers sinnen verkar komma färdiga med fördomar och stereotyper.
Den klassiska övertygelsen att vacker betyder god, attraktiv betyder ädel och att ungdom är värt att bevara till varje pris. Dessa idéer innebär att vi är fast i ett hycklande samhälle.
“Det inre livet behöver ett bekvämt hus och ett bra kök.”
-David Herbert Lawrence-
Det är inte lätt att se en persons sanna essens bara genom att titta. Och det kräver inte bara tid; du måste verkligen plocka isär de bias som samhället ingjutit och övertygat dig om är rätt.
Framförallt måste du ha en vilja att se. Du måste ha en önskan att gräva lite djupare, bortom fysiska utseenden och “sanningar” som inte tillåter undantag.
För ofta finner vi oss själva i situationer där alla försöker vara något de inte är. De skyltar med falska dygder som de inte har och döljer sin sanna skönhet under lager av smink och tillstånd som bulimi.
Denna typ av beteende är ohälsosamt och eländigt. Istället måste du leta efter essensen hos dig själv och andra. Du måste finna den perfekta balansen mellan vem du är och vad du känner, och vad du visar den externa världen.
Varför vill min hjärna dra förhastade slutsatser om andra?
Vi är för upptagna, hyperstimulerade och distraherade för att lägga märke till detaljerna. Och detta är kärnan av problemet. Det är därför 90% av oss dömer en person baserat på utseende: vi gör snabba utvärderingar så att vi vet hur vi ska reagera.
Hjärnan är naturligt ekonomisk. Vi vet att datormetaforer är utslitna, men detta “nästan” perfekta organ fungerar som en. Den bearbetar data, kommer till slutsatser och genererar ett svar.
Så när vi kommer i kontakt med någon annorlunda så stämplar vår hjärna denne som “opålitlig”. Oavsett om det är en utlänning, någon från en annan kultur, någon med en annan hudfärg etc. För många personer betyder “annorlunda” fortfarande “farlig”, så hjärnan skickar diskret ut signaler om att ta avstånd.
Men hjärnan är van vid att komma till dessa typer av slutsatser. Vår utbildning, tidigare erfarenheter och personlighet är några faktorer som formar hjärnans filter.
Dessa faktorer är huvudansvariga för hur vi reagerar på skillnader. De influerar huruvida vi ger vika för våra bias eller skjuter etablerade stereotyper åt sidan, för att istället visa öppenhet och intresse för personen framför oss.
Hur ser man då en persons sanna essens? Vi kan komma dit genom att bredda vår uppfattning, expandera våra filter. Försök att ta makten från de stereotyper som samhället ingjuter i dig. Endast slutna sinnen och oflexibla personer med tunnelsyn använder dessa arbiträra stämplar, istället för att försöka se människors sanna essens.
Att respektera din egen sanna essens
Fram tills nu har vi talat om vikten av att se bortom vad våra sinnen visar. På så sätt kan vi gå djupare in i saker, under det fysiska utseendet.
Men få av oss kommer kunna göra denna resa om vi inte först utforskar vår egen essens. På så sätt kan vi visa världen vilka vi verkligen är. Vi kan presentera vårt sanna jag, utan förvrängningar eller falskhet.
“Vi är lyckliga när det för allt inom oss finns ett motsvarande något utanför oss.”
-William Butler Yeats-
Det är inte lätt. Ditt falska jag är i själva verket en försvarsmekanism. Du använder den för att gömma din osäkerhet, rädsla och kanske till och med trauma. Och vi får inte glömma det inflytande som kön spelar för att pressa oss att hålla oss till specifika vägar.
Kvinnor ska vara vackra och evigt unga. Män ska å andra sidan vara starka och självhävdande. Det är därför svårt att vara dig själv i en värld som från början säger åt dig hur du “borde vara”.
Det var Carl Gustav Jung som sade att inget är svårare än att uppnå individuation. Alltså utrymmet där vi kan sammankoppla med och leva i enlighet med vår egen sanna essens.
Enligt den schweiziske psykiatrikern kommer denna resa mot unikhet kräva några strider. Vi måste kämpa mot bias och stereotyper som vårt komplexa (och ibland själviska) samhälle byggt upp under historiens gång.
Endast då kommer vi kunna uppskatta vår inre essens och leva i harmoni med den. Samtidigt kommer vi kunna respektera andras essens. Resan och resultatet är mer än värt det.