Éric Sadin och utmaningarna med artificiell intelligens

Éric Sadin är en filosof som varnar för riskerna med världen som öppnar sig på grund av de senaste framstegen inom artificiell intelligens. Han pekar särskilt på faran med att människor kontrolleras av andra krafter än sitt eget samvete.
Éric Sadin och utmaningarna med artificiell intelligens
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 08 juni, 2023

Éric Sadin är en fransk filosof som har väckt stort intresse för sina djupgående reflektioner över ett fenomen som berör oss alla: artificiell intelligens. Enligt den här tänkaren är det inte en fråga om ett tekniskt framsteg i mängden, utan en omvälvning av civilisationen som vi känner den. Faktum är att han inte tvekar att hävda att artificiell intelligens är 2000-talets viktigaste filosofiska utmaning.

Sadin konstaterar att teknikens utveckling har varit exponentiell de senaste åren. I början var den kopplad till behandling av information på ett funktionellt sätt, speciellt när volymen var extremt stor. Men idag kan tekniken enligt denna expert “skapa sanningar” och kontrollera mänskliga handlingar.

Dessutom menar filosofen att artificiell intelligens blir alltmer intelligent. Samtidigt avvisar inte människorna det påverkar detta utan välkomnar det med fascination. Dess prylar och funktioner fängslar oss alla.

“Artificiell intelligens är från och med nu som ett slags överjag, utrustat med sanningens intuition och uppmanat att styra våra liv under alla omständigheter mot den största effektiviteten och komforten man kan tänka sig.”

-Éric Sadin-

Éric Sadin och artificiell intelligens

Vi måste göra det klart att Sadin inte är en “anti-tech”-tänkare. Faktum är att han analyserar effekterna av ny teknik inom ramen för civilisationen och identifierar utmaningarna de utgör. Ett av hans bekymmer är det faktum att många av enheterna inte längre har till uppgift att “hjälpa” oss som människor, utan snarare “ersätta” oss.

Uppenbarligen kommer denna nuvarande tekniska frenesi sannolikt att förändras. Men det är högst osannolikt att den stoppas på grund av de konkurrensfördelar som den medför. Sadin tror att vi är nära att komma in i transhumanismens sfär. Därför kommer den största utmaningen att vara sammansmältningen mellan den mänskliga hjärnan och datorn, vilket ger upphov till en överlägsen verklighet: superintelligens.

Inom ramen för transhumanism förväntas våra liv bli mycket längre. Vi kommer att bibehålla en god fysisk och mental hälsa i många år. Dessutom kommer våra kognitiva förmågor att vara extraordinärt vitaminiserade. Än så länge är allt frid och fröjd. Men problemet är att detta kommer att styras och kontrolleras utifrån det individuella medvetandet. Detta betyder att den “perfekta världen” kommer att förvaltas av samveten och intressen utanför individen.

Kvinnor som arbetar med virtual reality-glasögon
En av farhågorna kring artificiell intelligens är att den helt kommer att ersätta människor på arbetsplatsen.

De tre dimensionerna av “algoritmiskt liv”

Éric Sadin hävdar att det är tre dimensioner involverade i vad han kallar “digitalisering av medvetande” eller “algoritmiskt liv”. Den ena är ontologisk och relaterad till att vara; den andra är epistemisk och associerad med framställningen av sanningar. Slutligen har vi den etisk-politiska dimensionen. Detta är kopplat till etiskt mänskligt beteende och makt.

En av de stora riskerna som Sadin varnar för är det faktum att artificiell intelligens har blivit en producent av sanningar. Algoritmer kan analysera situationer, dra slutsatser och föreslå vägar. Det enklaste exemplet ges av sociala medier. Baserat på frågor eller betyg från individerna bestämmer algoritmerna vilken information som ska och inte ska visas för dem.

Detta förekommer inom alla områden, inklusive vetenskap. Sadin tror att en ny regim har invigts, den för algoritmisk sanning. Det är universellt. Det är första gången i historien som något liknande har hänt. Det motsvarar den epistemiska dimensionen och har många implikationer.

Éric Sadin belyser utmaningarna med artificiell intelligens
Den franske filosofen lyfter fram hur riskabelt det är att låta tekniken styra vårt dagliga liv.

Det verkliga och det neutrala

Sadin menar också att denna nya version av världen leder till ett “verklighetens försvinnande”. Enligt honom skapar verkligheten osäkerhet och sätter gränser. Men i denna nya “perfekta” värld byggd genom teknik, strävar den efter slutet på elimineringen av osäkerhet. Med andra ord, eliminering av verkligheten.

En annan fara ligger i det faktum att alla dessa framsteg framställs för allmänheten som “neutrala”. Det är som om den här strukturen inte har någon annan avsikt än att underlätta och förbättra människors liv. Detta är dock inte fallet. Vi vet faktiskt redan att algoritmer gör oss till bra kunder men lydiga väljare.

Till sist varnar Éric Sadin oss för ett obestridligt faktum. Vi förändrar civilisationen. Som alltid medför detta fördelar, men också risker. De som är implicita för världen av artificiell intelligens är extremt viktiga. Därför bör vi inte tappa dem ur sikte.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.