Myten om Prometheus i dagens värld: framsteg och transhumanism

Myten om Prometheus är fantastisk som ett hjälpmedel för att förstå vårt förhållande till naturen och framsteg. I den här artikeln diskuterar vi den symboliska betydelsen av myten idag.
Myten om Prometheus i dagens värld: framsteg och transhumanism

Senaste uppdateringen: 01 mars, 2023

Berättelsen om Prometheus är en av de viktigaste grekiska myterna. Berömd för att stjäla eld från gudarna för att ge den till människor, har Prometheus genom tiderna setts som framstegens gud. Idag kan myten hjälpa oss att reflektera över transhumanism.

Forntida berättelser har fördelen att i sin enkelhet fånga frågor som är dolda i det komplexa historiska sammanhang vi lever i. Tack vare sin djupa natur ställer myter faktiskt direkta frågor och ger oss värdefulla reflektioner över samtida frågor.

Skulptur av Prometheus
Prometheus straffades för att ha gett eld till människorna.

Prometheus: framstegens gud

Myten om Prometheus anspelar på ett grundläggande element i mänsklighetens historia: utvecklingen av teknik, representerad i eldens domän. Upptäckten och hanteringen av eld var den viktigaste milstolpen i förhistorisk tid. I själva verket följde eld aktivt utvecklingen av teknik och civilisation. Den tjänade till att härda keramiska redskap och tillät oss att smida vapen och arbetsredskap. Den fungerade till och med som en länk mellan gudarna och människorna via vissa ritualer.

Prometheus representerar den symboliska ramen för allt kulturellt skapande. Hans namn består av prefixet pro, som hänvisar till vad som är före, och roten till verbet mantháno, vanligen översatt som “att lära” eller “att lära känna”. Därför var Prometheus den som lärde känna saker före andra. Han var en gud som alltid var steget före. Å andra sidan var hans kompletterande tvilling, Epimetheus, den som alltid var sen och bara tenderade att tänka efter att han hade agerat. Han representerade klumpighet och brist på logik.

Det finns olika tolkningar av myten om Prometheus. Genom historien har vissa sett honom som en som korrumperat den naturliga ordningen. Andra ansåg att han var en heroisk gud som gav makt till människor och befriade dem från naturens obehag.


Du kanske också vill läsa Myten om Poseidon, havets gud


Den pessimistiska synen på framsteg

Hesiod var en av de första poeterna som skrev ner historien om Prometheus. Men långt ifrån att hjälteförklara Prometheus betonade Hesiods version den överträdelse som han begick mot gudarna.

Zeus straffade verkligen Prometheus och hela mänskligheten med en oändlig mängd ondska. Hesiod ansåg att Prometheus hade rubbat den kosmiska ordningen som förklarade världens obalans och ondska. Ur denna synvinkel ses framsteg som synonymt med människans förfall.

Vi kan säga att denna version är konservativ. Det beror på att den försöker upprätthålla den etablerade ordningen och rynkar på pannan inför varje utmaning mot auktoriteter. I regel är de visioner som manifesteras mot framsteg baserade på argumentet att det förr i tiden fanns en kosmisk ordning som gradvis försämrades i takt med att civilisationen utvecklades.

Å andra sidan finns det en tolkning närmare vårt tidevarv som är värd att överväga. Det är tanken att industriell verksamhets ohämmade framsteg bryter den naturliga balansen i miljön och lockar till sig alla möjliga olyckor som drabbar mänskligheten. Faktum är att de ekologiska katastrofer som genererades under det senaste århundradet tenderar att visa att vårt naiva förtroende för framsteg hade en mörk sida. Dessutom är det nya inte alltid nödvändigtvis bättre.

Den optimistiska synen på framsteg

Andra författare, som Aischylos, såg Prometheus som en välgörare av mänskligheten. Han menade att det var tack vare Prometheus som människor inte bara åtnjöt eld utan också många andra fördelar. I denna redogörelse ses Prometheus som civilisationens grundare. Han tillhandahöll konstnärliga förmågor, inklusive byggande av hus, kunskap om jordbruk och till och med skrivande och matematik.

Enligt Platon fördelade Epimetheus egenskaperna bland alla levande varelser för att tjäna dem för deras överlevnad på jorden. Men när människorna anlände hade han uttömt all sin kapacitet och lämnade dem “nakna, barfota och utan kläder eller vapen”. Av denna anledning stal Prometheus elden. Han levererade den till dessa försvarslösa och bortglömda varelser i form av teknik och kunskap. Följaktligen kunde de förse sig med skor, kläder och mat.

Den senaste versionen har en twist. För i denna redogörelse straffas inte Prometheus för sin överträdelse. Istället ser Zeus att, även om människorna hade fått teknologi, behärskade de inte politikens konst. Detta innebar att de hade en tendens att attackera varandra. Av denna anledning skickade han Hermes för att fördela moraliskt förnuft och rättvisa till dem alla lika. Därför gjorde han ett fridfullt liv i städerna och vänskapsband möjliga.

Prometheus och transhumanism

Transhumanism är en aktuell filosofisk strömning som ser människan som något att övervinna. Detta kan ske genom biotekniska implementeringar, genetisk modifiering och robotimplantat. Med andra ord vilken typ av teknik som helst som har mänskliga egenskaper som inte ges av livets naturliga förlopp och evolution.

För transhumanism är sökandet efter att överskrida det mänskliga tillståndet, paradoxalt nog, det som kännetecknar oss som art. Biofysikern och transhumanisten Gregory Stock använder figuren Prometheus för att förklara att handlingen att stjäla eld från gudarna är typiskt för “att vara människa”. För honom är biotekniska modifieringar för att förbättra vårt naturliga tillstånd oundvikliga och önskvärda.

Därför framställs ur denna synvinkel Prometheus som en transgressiv hjälte som befriar oss från naturliga gränser. Det är dock värt att fråga sig om tekniska förbättringar är tillräckliga/nödvändiga för att vi ska uppnå det vi vill och överleva. Är tekniska framsteg, utrotning av sjukdomar och förlängning av förväntad livslängd tillräckliga för att övervinna naturliga hinder så att samhällen kan leva lyckligt?

Transhumanism går ut på att transcendera mänskligt liv med hjälp av teknologi.
Transhumanism går ut på att transcendera mänskligt liv med hjälp av teknologi.

Är framsteg i sig tillräckligt?

Visst finns det många fördelar med förbättringar av livskvalitet. Men dessa förbättringar verkar fåfängliga och obetydliga utan den typ av social ordning som garanterar välstånd och fred bland människor. Att uppnå en moralisk känsla som legitimerar lika rättigheter, som Platon kunde visa i den promethiska myten, uppnås inte bara genom tekniska framsteg.

Tilltron till att framsteg med nödvändighet kommer att leda till förbättring av mänskligheten kan tyckas naiv. Det är trots allt många olika faktorer som gör välmående möjligt. Transhumanistiska ståndpunkter som blint litar på bioteknisk utveckling tappar människans sociala dimension ur sikte.

Som Platon påpekade behöver vi en medborgerlig och moralisk känsla som fungerar som vägledning för våra handlingar. En som upprätthåller fred och hindrar oss från att slåss med våra medmänniskor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Esquilo; Tragedias, Editorial Gredos, Madrid, 1993.
  • García Pérez, D.; “Prometeo: tradición y progreso” en Noua tellus, 24·2, 2006.
  • Hauskeller, M.; “Prometheus unbound: Transhumanist arguments from (human) nature” en Ethical Perspectives, marzo 2009. DOI: 10.2143/EP.16.1.0000000
  • Hesiodo; Obras y fragmentos, Editorial Gredos, Madrid, 1978.
  • Platón; “Protágoras” en Diálogos I, Gredos, 1985.
  • Stock, G.; Redesigning humans, our inevitable genetic future, Houghton Mifflin company,Boston, 2002.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.