Serien L'Effondrement: bevittnande av systemets fall

Åtta avsnitt som tar andan ur dig. L'Effondrement är en apokalyptisk serie som, skrämmande nog, utspelar sig i en miljö som är alltför bekant. Missa inte detta.
Serien L'Effondrement: bevittnande av systemets fall
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Serien L’Effondrement (sv. kollapsen) är en serie av det oberoende audiovisuella produktionsföretaget Les Parasites. Serien visar ett samhälle efter det nuvarande systemets kollaps, där alla måste kämpa för sin överlevnad. Något som så kallade ”kollapsologer” förutspår kommer att ske inom de närmaste åren. Men om kollapsen verkligen hände imorgon, hur skulle du reagera?

Var och en av de åtta sekvensinspelade episoderna äger rum på olika platser och berättar om individer som alla kämpar mot vår industrialiserade civilisations kollaps. Situationernas realism och kapitlens takt är fängslande. Det gör att avsnitten som bara ligger kring 20 minuter får tittaren att verkligen sjunka in i handlingen.

På bensinstationen kämpar förare om de sista dropparna bensin. På snabbköpet går kunderna runt bland de nästan tomma hyllorna. Slutligen, på ett ålderdomshem, vet inte vårdgivarna längre hur man ska mata sina patienter. Man kan sannerligen påstå att rädslan är tongivande i den här serien och det som utlöser det efterföljande dramat. Men det är sist och slutligen ångesten som denna serie projekterar som inspirerar till både handling och engagemang.

Serien L’Effondrement

Serien specificerar inte exakt vad ”l’effondrement” (kollapsen) består av. Idén fokuserar på det faktum att det händer så snabbt att fokus helt flyttas till dess konsekvenser, och detta väcker en känsla av brådska i seriens avsnitt.

I miljön i serien L’Effondrement har staten förlorat alla former av auktoritet men lagen överlever till viss grad. De rikaste klarar sig, medan de andra blir tvungna ta hand om sig själva och samarbeta med varierande grad av framgång. I grund och botten förvandlar bristen på resurser alla till potentiella plundrare eller mördare.

Detta skeende är dock inte den enda motiverande faktorn under kollapsen. Sekvensbilden i L’Effondrement skapar en sådan spänning att det i princip är omöjligt för åskådaren att sluta titta.

Skulle det gå till så i verkligheten?

Anledningen till att tittare ofta väljer att se hela serien på en gång är att de behöver få veta hur det går för människorna. Och det är då den fiktiva verklighetseffekten fungerar som bäst. Kollapsen är så realistisk att det är lätt att tro att det är precis så det skulle gå till. Problemet är att den här historien berättar om individualism och våld. Varje karaktär tvingas till helt omoraliska handlingar, som de skulle motstå att göra om omständigheterna var annorlunda.

Det är då du förstår att serien L’Effondrement inte bara är ännu en science-fiction-serie. I slutändan verkar dystopin som den föreslår inte så avlägsen. Den verkar faktiskt underligt bekant. Till exempel inom politiska debatter där ingen talar om miljön, och om de nu gör det så är det bara för att kritisera andras idéer. En forskare talar om att stoppa katastrofen på ett radikalt sätt, och ingen lyssnar på honom, precis som i verkligheten.

Ingen vill ändra sitt individuella beteende. Regeringar gör inget för att skydda medborgarna. De har redan ett alternativ. Betraktaren vet allt detta, vilket är det som ger mest rädsla. Några av de situationer som beskrivs ske under kollapsen är så bekanta att det är svårt att inte få en déjà-vu-känsla.

Men uppmuntrar denna berättelse som överförs genom rädsla till att vi förändras, både som del av ett kollektiv och som individ?

Idéerna som gjorde att serien L’Effondrement blev till

Les Parasites är ett kollektiv grundat av före detta studenter från École Internationale de Création Audiovisuelle et de Réalisation (Paris internationella filmskola). För att bibehålla sitt oberoende tar Les Parasites finansiella bidrag främst genom ett Tipeee-konto. De producerar kortfilmer och distribuerar dem gratis.

Tack vare detta oberoende har kollektivet kunnat skapa verk som Artificial Love och La Boucherie Éthique; den senare relaterade till klimatförändringar och boskap, som handlar om de ekologiska problemen som uppstår i sektorn.

Under lång tid har detta franska produktionsbolag, Les Parasites, haft intresse för frågan om klimatförändringar och dess konsekvenser. I oktober 2018 genomförde de en intervju för YouTube mellan Pablo Servigne, en av grundarna av “kollapsologi”, och astrofysikern Jacques Blamont.

För dessa engagerade regissörer är det dags att sluta blunda för klimathotet. Det senaste avsnittet i serien ger en hård kritik av småstegspolitik och den brutala likgiltighet som människor verkar ha när det gäller denna fråga.

Regissörerna bakom L’Effondrement verkar vilja förtälja en berättelse baserad på Olduvai-teorin. Denna menar att den industriella civilisationen kommer att kollapsa efter en hundraårscykel som startade år 1930.

I serien verkar människor vara mer benägna till ömsesidigt bistånd än i andra postapokalyptiska klassiker, som Mad Max eller Vägen. L’Effondrement är publicerad av Canal+ och man kan ta del av den genom deras tjänster. Serien finns att se gratis på YouTube, men endast från specifika geografiska områden som ligger utanför Sverige.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.