Ett äldre syskon: någonstans mellan kul och förebild
Förändringar inom familjedynamiken är en stor grej. Scheman, måltider, roligheter… Och sedan har vi hur föräldrarna förändrar sitt fokus och distribuerar sysslor och ansvarsområden. De som är ett äldre syskon kommer veta vad vi pratar om här. Det är viktigt att tänka på allt detta från perspektivet hos ett barn som är mellan 8 och 10 år gammalt.
Det är vid denna tid, från 8 till 10 år, som barnen blir medvetna om att man kan känna två känslor på samma gång. Att känna sig arg för att någon precis har kommit och förändrat deras roll, men även glädje eftersom samma händelse för med sig positiva aspekter.
Deras emotionella ambivalens bör respekteras av de vuxna i deras liv. Hemligheten är att förklara dessa motsägelsefulla känslor och få dem att förstå att du förstår dem.
Mellan roligheter och förebilder
För föräldrarna verkar utmatningen ligga i att uppfostra en annan familjemedlem. Det finns dock en annan utmaning: att justera de förväntningar och ansvarsområden som den förstfödde har.
Det är en svår balans som ofta får det äldre syskonets liv att bli svårare. Känslan av att inte vara det enda barnet kan leda det äldre syskonet längs två olika stigar – likgiltighet eller överdrivet ansvarstagande – var och en med lika stora konsekvenser.
“Vilka konstiga varelser bröder är!”
Exempelvis kan äldre syskon ta sin roll med att ta hand om sitt syskon alltför seriöst. De kan även börja spela moderns eller faderns roll när de inte är där, och möjligtvis så tävlar de med föräldrarna när de är där.
Men detta kan bli för pressande och få dem att känna att de inte får begå misstag. Äldre syskon bör justera sig till sin nya roll och få ansvarsområden som går i linje med deras åldrar. Det är förälderns jobb att vara rättvis.
Bandet mellan den yngste och ett äldre syskon
“Hur tog syskonen detta?”, frågar vi när en bebis kommer in i familjen. Äldre syskon kan bli tjuriga, nervösa, avundsjuka, arga… Rutiner som är så viktiga för strukturen och den emotionella och akademiska utvecklingen hos barn kan ta en skarp vändning och måste byggas om.
“När vi växte upp betedde sig mina bröder som att de inte brydde sig, men jag visste alltid att de såg efter mig och att de var där!”
-Catherine Pulsifer-
Allt ansvar med att vara ett äldre syskon har även en positiv sida: lycka och att man känner sig fulländad. Det finns inget som detta obeskrivliga band. Att dela med sig av hemligheter, prata ut med varandra, uppleva nya saker tillsammans… Det är vad det innebär att ha ett yngre syskon.
Det är viktigt att man lägger grunden för förtroende och omtanke. En broderskänsla eller systerkänsla kommer att uppstå och detta kommer gå långt utöver blodsbanden. Relationen kan dessutom gå igenom förvandlingar genom åren, och i takt med att personerna växer upp så förändras banden.
Det viktiga är att åldersskillnaden blir mindre viktig allteftersom och att syskonen även blir vänner.
“För den yttre världen blir vi alla gamla. Men inte för ens bröder och systrar. Vi känner varandra som vi alltid var. Vi känner till varandras hjärtan. Vi delar privata familjeskämt. Vi kommer ihåg familjefejder och hemligheter, sorg och glädje. Vi lever utanför tidens påverkan.”
-Clara Ortega-