Vad betyder färgen blå inom psykologi?
Om du tänker på möjliga betydelser av färgen blå, är det mycket sannolikt att den första bilden som du kommer att tänka på är en klarblå himmel. Och det borde inte komma som någon överraskning eftersom det lyfter fram lugnet i denna miljö och känslan av skydd och rymd.
Men denna färg omfattar ett stort antal betydelser. Den har inflytande på nästan alla aspekter av det mentala livet. Nedan kommer vi att utforska dem och lära oss lite mer om denna färgs psykologi. Låt oss börja!
De fysiska egenskaperna hos färgen blå
Innan vi börjar med den subjektiva delen ska vi se över egenskaperna hos denna färg, som bokstavligen är ljus. Trots det faktum att färger har ett oundvikligt inflytande på sinnet och på människors liv, är sanningen att de inte är verkliga: de är uppfattningar skapade av hjärnan.
- Våglängd: Färgen blå uppfattas när våglängden på det upplevda ljuset mäter mellan 460 och 482 nanometer.
- Mättnad: Detta är intensiteten eller renheten hos den blå nyansen. Denna färg kan variera i sin mättnad. I vissa fall är den väldigt ren, i andra är den mer urvattnad. Därmed är dess mättnad lägre.
- Intensitet: Dess ton kan gå från ljus och mjuk till mörk och djup. Allt beror på mängden ljus som reflekteras eller adresseras av ytan som det projiceras på.
- Ljusstyrka: Liksom mättnad och livfullhet kan ljusstyrkan också ändras. Den är vanligtvis glänsande eller matt. Allt beror på ljuset som reflekteras på ytan.
- Refraktion: Jämfört med andra färger har blått en högre brytningsförmåga. Det betyder att den lätt ändrar riktning när den passerar från ett medium till ett annat med en annan densitet.
- Frekvens: Blått har en kortare våglängd och högre frekvens än andra färger, till exempel rött.
- Perception: Hur vi uppfattar den beror på tapparna i våra ögon och de elektriska signaler som hjärnan tar emot.
Blått är en färg med mycket speciella egenskaper som gör att vi kan beundra himlen med dess olika nyanser. Även om den är allmänt erkänd och observerbar, är dess betydelse inte särskilt bekant för många människor.
Betydelser av färgen blå
Utöver dess fysiska egenskaper är blått en mycket närvarande färg i människors liv. Tillsammans med brunt och grönt är det en av naturens färger eftersom vi skönjer den på himlen och i stora vattensamlingar, som sjöar och hav.
- Lugn: Blått är relaterat till lugn. Det är därför man använder det för att främja avkoppling i sovrum och väntrum. En forskningsstudie publicerad i Frontiers in Psychology avslöjade att lugn och en förkärlek för färgen blå hängde ihop.
- Lycka och sorg: I många länder är det en färg som är förknippad med sorg. Trots detta är den i andra mer kopplad till glädje. Faktum är att en studie från i-Perception visade att blått är mer förknippat med positiva känslor.
- Trohet: I sin bok Psicología del color (2004) framhåller Eva Heller att blått är relaterat till trohet. Många människor kopplar det också till sympati, harmoni, vänskap och tillit.
- Säkerhet: Blått anses ha ett visst inflytande för att minska gatubrottsligheten. Ett samband har till och med hittats mellan blåljus och en minskning av självmord. När det gäller dessa möjliga effekter av blått är det värt att klargöra att de vetenskapliga uppgifterna ännu inte är styrkta.
- Kreativitet: En studie utförd av Ceylan, Dul, & Aytac (2008) visar att kalla färger ökar kreativiteten på arbetsplatsen, vilket gör att vi kan generera nya idéer. Dessa positiva effekter kan vara en konsekvens av det lugn som dessa typer av färger skapar.
- Produktivitet: Färg och produktivitet på jobbet har länge varit associerade. De vetenskapliga bevisen är dock osäkra. I denna ordning av idéer förbättrar ett färgschema som blandar neutrala och blå toner villkoren på kontoret, vilket kan ha en inverkan på produktiviteten.
- Välbefinnande: Enligt en systematisk genomgång av färgens effekter i arbetsmiljön är blått, liksom grönt, förknippat med känslor av välbefinnande.
- Prestationsförmåga: Blått är också korrelerat med kognitiv prestation. En studie om färg och vakenhet har avslöjat att blått ljus förbättrar uppfattningen av vakenhet och förbättrar prestation i aktiviteter som kräver uppmärksamhet.
Enligt dess nyanser är andra saker som den blå färgen betyder i psykologi följande:
- Ljusblått: Generositet, frid, trygghet och stillhet
- Mörkblå: Ärlighet, försiktighet eller måttfullhet, ordning, allvar och stabilitet
- Marinblå: Oändlighet, engagemang, trohet, helighet och kunglighet
- Turkos: Kreativitet, mental klarhet, introspektion, balans och känslomässig kontroll
Denna färg har använts för att dekorera och belysa många platser i livets olika sammanhang. Dess förhållande till visdom, renhet och respekt gör den till en stimulans i akademiska och andliga miljöer.
Vad innebär färgen blå inom marknadsföring?
Även om alla motsätter sig det i större eller mindre utsträckning, är sanningen att marknadsföring är ett av de områden där kommunikation har störst genomslag. Du gissade rätt. Blå är den lämpligaste färgen för att förbättra kommunikationen eftersom den överför positiva egenskaper. Dessutom är det en av de färger som föredras av det största antalet människor.
Företag förlitar sig på färgen blå för att ge kunderna en bild av produktivitet och säkerhet. Samtidigt gör dess nära relation med stabilitet, tillit och kunskap blått till en idealisk färg för produkter relaterade till hälsa och vetenskap.
En undersökning från Journal of Business Research visar att konsumenterna föredrar modebutikernas blå inredning. Denna färg var också associerad med:
- Mer gynnsamma omdömen
- Större känslomässighet
- Ökade sponsringsintentioner
- Ökad köpintention
Blått är relaterat till kompetens eftersom det är kopplat till förtroende, intelligens, effektivitet, kommunikation, plikt och logik. Dessutom kan det ha en positiv inverkan på hur man uppfattar ett varumärkes konkurrenskraft.
Blått och andlighet
Vad färgen blå betyder inom psykologi är inte detsamma som vad den anspelar på i andlighet. Om vi går vidare till mer abstrakta och symboliska frågor är andlighet en av de aspekter av människan som hämtar mest från vad färgen blå betyder. Det är direkt relaterat till den mentala världen, fantasin och inspirationen.
I Bibeln är blått förknippat med lydnad mot det gudomliga och det eviga – det vill säga med budorden. Faktum är att tavlorna med de tio budorden var gjorda av safir.
Genom hela andliga traditioner har färgen blå varit förknippad med gudomlig energi och anslutning. Man anser den vara symbolen för renhet, sanning och frid. Många tror att denna färg kan öppna kanaler för kommunikation med kosmos.
I vissa kulturer använder man blått för att främja frid och harmoni i andliga ceremonier och ritualer. Samtidigt relaterar vissa det till läkning och rening av själen och kroppen.
Färgen blå i olika kulturer
Att leva i ett avgränsat socialt ekosystem får oss ofta att tro att världen är mer homogen än den egentligen är. Man behöver inte se sig omkring länge för att hitta väldigt olika världar när det gäller färganvändning. Här är några exempel på vad färgen blå betyder i andra kulturers psykologi:
- Kinesisk kultur: Blått representerar läkning och harmoni, även om det ibland är förknippat med ondska.
- Muslimsk kultur: Blått är färgen på skyddet av himlen och ekonomisk makt.
- Ursprungskulturer i Sydamerika: Inom den enorma variation av mytologier och folk som finns på denna kontinent, är blått ofta relaterat till den heliga och den andliga världen.
- Nahuas: Blått var färgen på söder och Huitzilopochtli, grundaren av Tenochtitlán.
I forna kulturer, som den egyptiska, var färgen blå å andra sidan representanten för måttfullhet och visdom hos människor. I antikens Grekland var det färgen på gudarna som bodde på himlen, som Zeus, som bar en mantel av denna nyans.
Slutsats
Blått är en färg som framkallar lugnet hos en klar himmel. Men dess psykologiska betydelse går utöver dess fysiska uppfattning. Det tros vara förknippat med trohet, säkerhet, kreativitet, välbefinnande, tillit, renhet och gudomlig anslutning.
Vad färgen blå betyder inom psykologi varierar från kultur till kultur. Därför har den fått olika betydelser, allt från frid till läkning och det heliga. Dess många aspekter och nyanser genererar ett brett spektrum av känslor och beteendereaktioner som påverkar uppfattningen man har av den och av världen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Adams, F. M., & Osgood, C. E. (1973). A cross-cultural study of the affective meanings of color. Journal of Cross-Cultural Psychology, 4(2), 135-156. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/002202217300400201
- Babin, B. J., Hardesty, D. M., & Suter, T. A. (2003). Color and shopping intentions: The intervening effect of price fairness and perceived affect. Journal of Business Research, 56(7), 541-551. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0148296301002466
- Ceylan, C., Dul, J., & Aytac, S. (2008). Can the office environment stimulate a manager’s creativity?. Human Factors and Ergonomics in Manufacturing & Service Industries, 18(6), 589-602. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hfm.20128
- Chellappa, S. L., Steiner, R., Blattner, P., Oelhafen, P., Götz, T., & Cajochen, C. (2011). Non-visual effects of light on melatonin, alertness and cognitive performance: can blue-enriched light keep us alert?. PloS one, 6(1), 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3027693/
- Clarke, T. y Costall, A. (2008). The Emotional Connotations of Color: A Qualitative Investigation. Color Research and application, 33(5): 406-410. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/col.20435
- Costa, M., Frumento, S., Nese, M., & Predieri, I. (2018). Interior color and psychological functioning in a university residence hall. Frontiers in Psychology, 9, 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6120989/
- Elliot, A. J. (2015). Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work. Frontiers in Psychology, 6(368), 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/
- Heller, E. (2004). Psicología del color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Editorial Gustavo Gill.
- Jonauskaite, D., Parraga, C. A., Quiblier, M., & Mohr, C. (2020). Feeling blue or seeing red? Similar patterns of emotion associations with colour patches and colour terms. i-Perception, 11(1), 1-24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027086/
- Kamaruzzaman, S. N., & Zawawi, E. M. A. (2010). Influence of employees’ perceptions of colour preferences on productivity in Malaysian office buildings. Journal of Sustainable Development, 3(3), 283-293. https://www.researchgate.net/publication/284850075_’Influence_of_employees’_perception_of_colour_preferences_on_productivity_in_Malaysia_office_buildings
- Labrecque, L. I., & Milne, G. R. (2012). Exciting red and competent blue: the importance of color in marketing. Journal of the Academy of Marketing Science, 40(5), 711-727. https://link.springer.com/article/10.1007/s11747-010-0245-y
- Matsubayashi, T., Sawada, Y., & Ueda, M. (2013). Does the installation of blue lights on train platforms prevent suicide? A before-and-after observational study from Japan. Journal of Affective Disorders, 147(1-3), 385-388. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032712005873
- Mejor con Salud. (2023, 24 de mayo). ¿Qué significa el color azul en psicología?. https://mejorconsalud.as.com/significa-color-azul-psicologia/
- The Seattle Time. (2008, December 11). Blue streetlights believed to prevent suicides, street crime. https://www.seattletimes.com/nation-world/blue-streetlights-believed-to-prevent-suicides-street-crime/
- Savavibool, N. (2016). The effects of colour in work environment: A systematic review. Environment-Behaviour Proceedings Journal, 1(4), 262-270. https://www.researchgate.net/publication/327504773_The_Effects_of_Colour_in_Work_Environment_A_systematic_review