Filmen Titanic: en 20 år lång kärlekshistoria

Filmen Titanic: en 20 år lång kärlekshistoria
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Leah Padalino

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Filmen Titanic är en av de mest kända filmerna genom tiderna. Framgången var så stor att den blev en veritabel epidemi. Många tävlade om att se vem som gick till biografen för att se den flest gånger.

Titanic hade premiär i december 1997, och visades i Sverige första gången i januari 1998. Den släpptes på nytt i 3D-format år 2012 som del av hundraårsjubileet för det berömda fartygets förlisning. Mer än 20 år har gått sedan vi för första gången såg filmen Titanic. Men den är fortfarande väldigt aktuell som en modern filmikon.

Titanics historia

Skeppet Titanics historia har varit monumental i alla tider. Detta var inte bara det lyxigaste fartyget, utan också världens största på den tiden. Men hennes liv blev kort och hon sjönk på sin jungfruresa. Denna förlisning orsakade 1 514 dödsfall av de 2 233 personerna som fanns ombord. Det var en sann tragedi som skedde i Atlantens iskalla vatten.

Titanics historia har kapslats in i mysterier, konspirationsteorier och kontroverser. Bristen på livbåtar och White Star Lines ledning kritiserades kraftigt. Av denna anledning är det inte förvånande att händelsen inspirerat till många filmer. Den första filmen, första filmen, Saved from the Titanic, dök upp strax efter att skeppet sjönk 1912. Men den mest kända filmen om Titanic är utan tvekan Camerons.

Camerons film ger oss verkligt rörande och tragiska scener tack vare dess effektfulla specialeffekter. Filmen överträffade också rejält tidigare försäljningsrekord. Utöver historien om Jack och Rose presenterar Cameron även några sanna karaktärer som fanns på Titanic. Dessa karaktärer är bland annat Molly Brown, Thomas Andrews, Benjamin Guggenheim och kapten Smith.

Tragedin, kärlekshistorian, specialeffekterna, uppsättningen, kostymerna och det fantastiska ledmotivet ”My Heart Will Go On” fick filmen att ta hem hela elva Oscarsstatyetter. Cameron bjuder oss in till att drömma, att återuppleva en tragedi och till en tid full av sociala ojämlikheter. Med filmen överför han sin fascination för Titanic. Denna fascination som spridit sig över hela världen återspeglas i de många resor som tagits till Titanic-utställningen.

De kallade Titanic för drömskeppet… och det var det, det var det verkligen.

-Rose, Titanic–

Vårt sökande efter kärlek

Utöver förlisningen och den medföljande tragedin är tveklöst det mest anmärkningsvärda med filmen Jack och Roses kärlekshistoria. Det handlar om två ungdomar som kommer från helt olika världar, men de verkar komplettera varandra perfekt. Den här historien förser oss med en idealiserad kärlek. Det börjar med en förälskelse, rör sig snabbt och slutar på det mest tragiska sättet som är möjligt.

Kärleken har alltid funnits. Den finns överallt, men den är mycket svår att definiera. De grekiska filosoferna hade en del teorier om kärlek. Psykologin behandlar också kärleken, och film och litteratur älskar att prata om den. Kärleken undflyr rationaliteten. Vi har svårt att förstå den, vilket har lett till att vi skapat ett oändligt antal teorier.

En kvinnas hjärta är en djup ocean av hemligheter.

-Rose, Titanic-

Till exempel berättar Platon i Gästabudet en myt som beskriver det ständiga sökandet efter en själsfrände. Myten förklarar att de första varelserna ursprungligen hade en rund form med fyra armar, fyra ben och två ansikten. Senare skulle de delas upp i hälften och ge upphov till människan. Så det är därför vi hela tiden går igenom livet och letar efter vår andra hälft.

Kärleken kan ses som en kraft som ger oss energi, och som är källan till outtömlig inspiration. Den kan förändra vår värld och allt som omger oss. Att hitta halvan som vi saknar skulle ge oss balans. Det är ett full av sociala ojämlikheter, och i filmer och litteratur förekommer döden ofta i anknytning till kärleken. Det finns exempel på detta överallt, till exempel i Romeo och Julia. I detta välkända verk av Shakespeare måste dessa unga älskare kämpa mot en social barriär, samma sak som händer i Titanic.

Jack och Kate trånar

Filmen Titanic, historien om Jack och Rose

Psykologin behandlas av Stenberg, en psykolog som skapade hypoteser om den triangulära kärleksteorin. I sin teori förklarar han att för att en kärlek ska vara sann måste tre dimensioner: passion, intimitet och engagemang, utvecklas. Vi kan lätt identifiera dessa tre dimensioner i Jack och Rose. Ända från början av filmen kan vi se att de två karaktärerna vill lära känna varandra. Med andra ord, de vill bli mer intima med varandra. Vi ser också en stark passion mellan dem, som om en okontrollerbar kraft styrt ihop dem. Och engagemanget visas i filmen med den berömda frasen: ”if you jump, I jump”; på svenska: ”om du hoppar, så hoppar jag”.

Titanics kärlekshistoria är väldigt magisk och fascinerande. Den berättar om en omöjlig kärlek, som visar många tecken på idealisering. Dessa tecken är bland annat förälskelsen, en oåterkallelig passion, hinder, sociala skillnader och naturligtvis en oförglömlig tragedi. Detta är en idealisering som matar vår fantasi. Men det handlar endast om ett ideal. Denna typ av kärlek är så gudomlig och ouppnåelig att vi kan endast kan få tillgång till den efter döden när själen flyr från kroppens fängelse, precis som i Romeo och Julia.

Filmen Titanic och sociala klasser

Kom ihåg att människor älskar pengar. Låtsas att du har en guldgruva så blir du inbjuden till klubben.

-Molly Brown, Titanic-

Som vi berättade så tillhör Jack och Rose två olika världar. Jack är en passagerare i tredje klass, och han kommer ombord på Titanic av ren tur (eller snarare otur). Han har vunnit sin biljett i poker. Rose å andra sidan reser i första klass med sin mor och sin fästman, Caledon Hockley. Rose, till skillnad från Jack, är inte nöjd. Hennes liv är inget annat än en fars, ett skämt. Hennes far har lämnat henne ett skuldtyngt arv, och för att undvika att förlora sin status beslutar Roses mamma att Rose måste gifta sig med Hockley, en mycket rik man.

Filmen kritiserar ojämlikheter. Det finns många delar av fartyget som passagerare i tredje klass inte kan komma åt, medan passagerare i första klass kan avnjuta tillgängligheten till dessa områden. Även i döden är dessa ojämlikheter närvarande. De flesta av offren i filmen är passagerare från tredje klass, och på grund av deras låga status blir de nedprioriterade under räddningsaktionerna. Den moderna västerländska vanan att applicera negativa karaktärsdrag på vårt eget förflutna avslöjas här då bilden som presenteras i filmen ur historisk synvinkel i själva verket är missvisande.

Hur låg det egentligen till?

Infrastrukturen på skeppet var sådan att det inte fanns tillräckligt med livbåtar, eller att de som fanns inte var möjliga för det stora flertalet att nå.

I verkligheten nedprioriterades i mångt och mycket även passagerare i de övre klasserna, och ännu mer förvånande var att så skedde genom frivilligt självuppoffrande. Titanic-katastrofen har gått till historien som ett av de främsta exemplen på gentlemannatraditionen med det altruistiska mottot ”kvinnor och barn först”. Var du kvinna och befann dig i första klass var du i princip trygg. Till exempel så dog en högre andel män i första klass än kvinnor i tredje klass. Gruppen där det dog flest människor var bland den manliga besättningen, och bland manliga passagerare i andra klass.

Pengar räddar varken dig eller mig.

-Officer Murdoch, Titanic-

Titanic tar sig historiska friheter

Titanic och social ojämlikhet

Vi ser även ojämlikheter även bland passagerare i första klass. Till exempel är Molly Browns karaktär en rik kvinna. Men hon genererar avsky från resten av passagerarna eftersom hon är nyrik. Kanske på grund av hennes ödmjuka ursprung visar Molly Brown sig vara en av de mest empatiska passagerarna, i kontrast till högmodet hos Roses mamma.

Trots alla dessa sociala skillnader, och de effekter de hade på ett antal offer, inbjuder filmen oss att reflektera över sann lycka. Du behöver bara se scenerna som täcker tredje klassens festligheter för att inse att dessa människor agerar på ett naturligt och spontant sätt. Trots sina svårigheter kan de ändå roa sig. Dessa skillnader är tänkta att påverka och beröra oss. Men de vill också visa att även om pengar öppnar upp en rad möjligheter, ger de oss inte alltid lycka.

Jag är kung över världen!

-Jack, Titanic-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.