Elva filosofiska filmer

Är du student i filosofi? Gillar du film? I så fall ger vi dig några filmer som du inte får missa, och som direkt eller indirekt tar upp olika frågor om människan som inbjuder till eftertanke.
Elva filosofiska filmer
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2024

Studerar du filosofi eller brinner du för denna kunskapsgren? I så fall finns det vissa filosofiska filmer du definitivt borde se. De kommer säkert att lämna dig med en hel del frågor. Kolla därför in vår lista och se hur filmerna vi föreslår relaterar till vissa filosofiska frågor.

Den sjunde konsten har dessutom inspirerats av många transcendentala frågor som går bortom endast underhållning. Detta har därmed inneburit att man tar upp filosofiska frågor som har skapat tvivel även hos de stora tänkarna.

1. År 2001: Ett rymdäventyr – en klassiker bland filosofiska filmer

Det här är en klassiker. Det är en film från 1968 där regissören Stanley Kubrick presenterar en serie scenarier som säkerligen kommer att få dig att ifrågasätta om vi är ensamma i vårt stora universum. Dessutom representerar filmen också en intressant resa genom utvecklingen av vårt eget medvetande.

Den kommer vidare att få dig att ifrågasätta om ondska och våld är inneboende hos människor då du gör en resa genom bildandet av moraliskt samvete.

År 2001: Ett rymdäventyr presenterar alltså några riktigt intressanta perspektiv som inbjuder oss att tänka på mänsklighetens framtid. Du kan till och med se en glimt av Nietzsches Stålmannen genom “Stjärnbarnet”.

2. Matrix

Matrix, från 1999, är utan tvekan ett av filmhistoriens stora verk. Faktum är att den inte bara visade viktiga framsteg inom effekter och animation utan anses också vara en av de mest filosofiska filmerna. Den ställer faktiskt den urgamla frågan “Vad är livet?”

Matrix skildrar en dystopisk verklighet där det pågår ett krig mellan mänskligheten och maskiner och verkligheten existerar bara i sinnet. När du ser den kommer du förmodligen att fråga dig själv om det vi upplever och ser omkring oss varje dag är verkligt.

3. Sofies värld

Denna norska film från 1999 visar den oroande och underbara världen av introspektion och självkännedom hos Sofie, en ung tjej som precis har fyllt 15 år.

Efter att ha fått ett brev utan returadress ger sig Sofie ut på en resa med filosofen Alberto Knox – en resa genom filosofins historia. Målet är att försöka svara på frågan om vem hon är och hur världen uppstod. Det är en anpassning av den homonyma romanen av Jostein Gaarder.

Filmen utforskar hur myter började förklara naturfenomen, tvetydighetsfilosofin, grottans allegori och religionens inflytande på filosofin under medeltiden. Den tittar också på modern och samtida filosofi, och tar en intressant titt på de stora filosofernas tankar och tillvägagångssätt genom historien.

4. Truman Show

En annan viktig film för filosofistudenter är Truman Show. Med en intressant handling visar denna film från 1998 oss berättelsen om Truman: en allegori anpassad från Platons grotta.

Huvudpersonen är inlåst utan att vara medveten om det och domineras av rädsla och skuldkänslor. Det är därmed en utmärkt film för att analysera olika filosofiska ståndpunkter. Den ställer nämligen frågan om världen vi lever i är verklig. Dessutom frågar den sig till vilken grad dess makt får oss att ignorera vad som verkligen händer “utanför”? Vem är “skaparen” av det hela?

Det här är bara några av de frågor som den här filmen ställer. I slutet ser vi kraften hos Eros, som driver huvudpersonen att bryta med många av de idéer han hade haft fram till den punkten.

5. Inception – för dig som gillar filosofiska filmer om drömmarnas värld

En film från 2010 som tar dig med på en resa genom drömvärlden och väcker extremt intressanta frågor på vägen. Faktum är att du genom hela filmen kommer att se olika filosofiska och till och med psykologiska postulat som försöker förklara livet.

Descartes filosofi är närvarande genom hela filmen, vilket får dig att ifrågasätta hur vi vet om det vi upplever är verkligt eller inte. Tvivel är alltså en av huvudpersonerna i Inception, en grundläggande filosofisk princip.

6. Främlingen

Den här filmen kom 1967 och är en perfekt filmatisering av Luchino Visconti av den homonyma romanen av Albert Camus. Det är ett fönster till efterkrigstidens förtvivlan. Samtidigt skulle den kunna ses som en kritik av värderingarna i dagens samhälle.

Ifrågasättandet av människans identitet är en av de största filosofiska attraktionerna i denna film. Den är följaktligen en metafor för det absurda.

7. Blade Runner

Den här filmen är daterad 1982 och är fortfarande aktuell idag, och den är en riktig filmjuvel som kommer att lämna dig med många frågor.

Filosofi, religion och etik är några av de ämnen som utsökt tas upp i en science-fiction-kontext. Följaktligen är detta en film du inte bör missa om du är intresserad av filosofi.

Transhumanism ställer oss inför etiska, moraliska och filosofiska dilemman som härrör från utvecklingen av “replikanter” (specialiserade androider), som utvecklar känslor, vilket öppnar debatten om vad som gör oss till människor.

8. Fight Club – en av våra mest tidlösa filosofiska filmer

En intressant film från 1999 som berättar om en ung man som inte finner någon större mening med sitt liv och som kämpar med sömnlöshet som inte låter honom vila. Han träffar Tyler Durden, som är hans antites, och som visar honom ett annat sätt att närma sig världen. Allt detta med en intressant twist på slutet.

Nihilism finns i handlingen. Den skymtas genom förstörelsen av underkastelse och försvaret av en ny vital ande baserad på viljan till makt som det lämpliga sättet att främja mental hälsa.

9. When Nietzsche Wept

Denna film från 2007 skildrar Nietzsches erfarenheter från en hypotetisk relation med Josef Breuer, som var en av mentorerna till psykoanalysens fader (Sigmund Freud).

Relationen producerar flera frågor och försök att förklara vad livet är utifrån olika filosofiska positioner. Det är en riktigt intressant film.

Medelålderns kris märks genom handlingen, tillsammans med den återfödelse som förälskelsen innebär, en transcendental händelse hos vem som helst. Allt detta åtföljs av några extremt intressanta filosofiska debatter.

10. Memento

En annan filosofisk film är denna thriller från år 2000. Memento berättar historien om Leonard, som efter sin frus tragiska död utvecklar en typ av minnesförlust som inte tillåter honom att skapa nya minnen.

Det är följaktligen en intressant resa genom huvudpersonens ständiga ifrågasättande av sitt eget liv och omgivningen. Filosofiska frågor som kunskap, identitet och självkännedom inbjuder oss dessutom att reflektera över den konstgjorda och naturliga värld vi lever i.

11. Rosens namn – för dig som gillar filosofiska filmer om vetenskap och religion

En film från 1986 som diskuterar de växlingar som de första främjarna av logiskt resonemang och förståelsen av vetenskap som en gudomlig gåva, inte som något som är antagonistiskt mot Gud, möter. De berättas via historien om en inkvisitor, William av Baskerville, som möter vissa hemligheter gömda i hans kloster.

Det är en extremt intressant inblick i rädsla såväl som humorns kraft som ett helande element i själen.

Det här är bara några av filmerna du inte får missa om du är intresserad av filosofi. I var och en av dem hittar du intressanta aspekter som får dig att reflektera över transcendentala frågor. Dessutom får du lära dig lite mer om filosofi i praktiken.

Finns det någon film som har stimulerat dig att reflektera över filosofiska frågor? Vilken annan titel skulle du lägga till i listan?

“Bio är den största och vackraste lögnen. Vi accepterar alla att bli lurade av en väl berättad historia.”

-Pere Cervantes-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Flores, M. . (2021). El Absurdo en la obra de Albert Camus. Revista Multiverso1(1), 6–14. https://doi.org/10.46502/issn.2792-3681/2021.1.1
  • Organista, P. (2005). Conciencia y metacognición. Avances en Psicología Latinoamericana, 23, 77-89. Universidad del Rosario. Bogotá, Colombia

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.