Förlåtelse är förståelse, inte rättfärdigande
Att veta hur man förlåter ses alltid som en dygd. Det är framförallt svårt för vissa personer att börja om på ny kula när någon gör något för att såra dem, medan andra kan förlåta absolut allt. Hur kan vi finna ett mellanting? Det första steget är att inse att förlåtelse är förståelse.
Att veta hur man förlåter betyder inte att vi ska glömma vad andra gör mot oss utan hänsyn till våra känslor. Det är viktigt att förstå att man måste lämna ilska bakom sig utan att rättfärdiga det oförlåtliga. Fortsätt läs för att lära dig hur man använder balanserad förlåtelse för att förbättra sitt emotionella välmående!
“Endast de modiga vet hur man förlåter. En ynkrygg förlåter aldrig. Det ligger inte i hans natur.”
-Laurence Sterne-
Förlåtelse börjar inifrån
Att lära sig att förlåta betyder inte att vi inte ska bry oss om vad andra gör mot oss, utan att vi ska släppa den inledande irritationen. Vi talar om de känslor som snabbt blir till ilska, som negativt påverkar vårt liv och vår relation till personen som sårat oss.
Förlåtelse hjälper oss faktiskt att släppa taget om vad som skedde samtidigt som vi tar steg för att skydda våra framtida jag mot vad som sårade oss.
Vi tänker ofta på att förlåta andra, men har den dåliga vanan att glömma bort att förlåta oss själva. Sanningen är att inga av oss är perfekta. Med risk för att låta klichéartad begår vi alla misstag. Det är viktigt att vi förstår detta eftersom vi ofta sätter standarder för oss själva som är omöjliga att nå.
Detta leder till frustration, ångest och att vi blir arga på oss själva.
Att inse att vi är människor är det första steget mot självförlåtelse. Men vi kan gå ett steg längre. Om vi har gjort något vi anser vara fel, kan vi sluta vara besatta över det och istället finna en lösning.
Syftet är att störa tankemönstret som leder oss till återvändsgränder. Hitta istället ett proaktivt sätt att lösa problemet. Det finns egentligen två alternativ: fixa vad vi gjorde fel eller, om det inte finns något sätt att fixa det, tänk på vad vi kan göra i framtiden för att undvika samma misstag.
Förlåtelse är förståelse för att alla begår misstag
När vi är medvetna om att vi inte är perfekta måste vi komma ihåg att ingen annan är det heller. Det är ofta mycket enklare att rättfärdiga våra egna misstag än dem från andra. Sanningen är att vi har höga förväntningar på andra, precis som vi har höga förväntningar på oss själva.
“Att förlåta är att inte överväga begränsningar och defekter hos andra för noga, att inte ta dem för allvarligt. Skoja istället om dem och säg med god humor ‘jag vet att du inte är så!'”
-Robert Spaemann-
Så ofta förväntar vi oss något av andra som de helt enkelt inte kan göra. Att förstå att andra inte är förpliktigade att leva upp till våra förväntningar är väldigt viktigt. Endast då kan vi lära oss att förlåta vad vi tycker att de gjorde fel. Precis som när vi blir arga på oss själva är det viktigt att försöka släppa ilskan.
Återigen: att tänka om och om igen på vad andra gjort som sårade oss kommer inte vara till någon hjälp. Om något stör oss måste vi försöka förstå motiven som fick den andra personen att bete sig som denne gjorde. Det kan vara fördelaktigt att hålla kommunikationslinjerna öppna och leta efter en lösning.
Förlåtelse är förståelse; det betyder inte att allt kan rättfärdigas
Det betyder dock inte att vi måste förlåta vad alla gör mot oss vanemässigt. Det är viktigt att värdera våra rättigheter och behov. Om vi konstant ursäktar skadan andra åsamkar oss, skadar vi nämligen vårt välmående och hindrar vårt självhävdande.
“Överdriven förlåtelse för han som gör fel är en orättvisa mot den som inte gör fel.”
Att lära oss att lyssna på våra känslor kommer ge oss ledtrådar om hur vi bör agera. På så sätt kan vi nämligen lära oss att sätta gränser mot andra och försvara våra egna rättigheter.
För att hjälpa till att lära oss att inte förlåta absolut allt, måste vi reflektera över vad som hände och anledningen bakom vår ilska. På så sätt kan vi dela ut ansvar för vad som hände till rätt person.
Det handlar inte om att peka fingrar, utan om att rättvist dela ut ansvar. Innan du förlåter någon annan bara så där, rekommenderar vi att du talar om dennes beteende, allas förväntningar och det föredragna resultatet. Det handlar alltså om att balansera våra behov med andras behov. Förlåtelse är förståelse, så låt oss förstå!