Hur du kan skydda dig mot cyberstöld

Cyberstöld har blivit en av de mest populära formerna av bedrägeri. Det märkliga är att brottslingar i de flesta fall behöver vårt samarbete för att det ska fungera. Hur lyckas de med det?
Hur du kan skydda dig mot cyberstöld
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

I dagens värld har cyberstölder blivit en allt vanligare och mer sofistikerad realitet. Det beror på att vi gradvis har flyttat många av våra aktiviteter till den virtuella världen. Detta inkluderar köp och finansiella transaktioner. Av denna anledning, och många andra, har internet blivit en plats där bedrägerier och stölder begås i allt högre grad. I den här artikeln ger vi dig några effektiva strategier för att skydda dig mot cyberstöld.

Framgången för en stor del av cyberstölderna beror på så kallad social ingenjörskonst. De allra flesta av dessa brott begås i samarbete med offren. Brottslingarna lurar dig att utföra vissa handlingar som gör att de därefter kan bedra dig.

I allmänhet innebär cyberstöld att offret omedvetet avslöjar konfidentiell information för brottslingar. Till exempel kan du lockas att lämna ut dina personuppgifter för att få en utlovad rabatt på ett visst abonnemang. Cyberbrottslingar sätter dig i övertygande eller komprometterande situationer och skapar fiktiva scenarier. Med andra ord, de förvränger verkligheten men gör den trovärdig för dig. Vi ska ta en titt på fem av dessa taktiker nedan och berätta hur du kan skydda dig själv.

Lösenord är som underkläder: låt inte andra se dem, byt dem ofta och dela dem inte med främlingar.”

-Jeff Jarmoc-

Du måste skydda dig mot cyberstöld
De flesta cyberstölder begås i samarbete med offren, även om de kanske inte är medvetna om det.

1. Nätfiske, den mest använda taktiken vid cyberstöld

Nätfiske är en av de vanligaste teknikerna vid cyberstöld. Den är enkel men effektiv. Brottslingen utger sig för att vara administratör för ett system och ber dig om ditt lösenord för att uppfylla ett legitimt mål. Det vanligaste scenariot är att du får ett e-postmeddelande som ber om ditt lösenord för att återaktivera en konfiguration eller lösa ett problem med ditt bankkonto eller kreditkort.

Dessa e-postmeddelanden försöker ofta skapa ett tillstånd av oro eller panik. “Någon har hackat ditt konto” eller “Du måste logga in omedelbart och ändra ditt lösenord”, är två vanliga exempel. När du är nervös är du naturligtvis mer sårbar. Du kan till och med agera på impuls, klicka på länken som följer med e-postmeddelandet och följa uppmaningen.

Om du vill skydda dig själv mot cyberstöld av denna typ, ska du se till att du aldrig klickar på länkarna som kommer i dessa meddelanden. Öppna således alltid sidan för din bank eller din finansiella produkt separat och utför alla åtgärder därifrån.

2. Scareware

Användningen av scareware är en annan vanlig teknik vid cyberstöld. Det handlar i grunden om att varna dig om ett misstänkt virus eller infektion på din dator och erbjuda dig en lösning. Brottslingarna brukar bjuda in dig att ladda ner eller köpa programvara för att skydda dig själv. Men programvaran är i själva verket ett program som är utformat för att stjäla dina data.

Som regel kommer du att se ett popup-fönster på din dator eller enhet med den vilseledande informationen vi nämnde ovan. Som i fallet med nätfiske, är bedragarnas mål att få dig att utföra vissa åtgärder som underlättar deras jobb. Faktum är att de är beroende av att du öppnar dörren för dem.

Gör inte det. Eller gör det bara under omständigheter där du är helt säker på att det du släpper in inte är en trojansk häst.

3. Skydda dig mot cyberstöld i form av baiting

Cyberstöld med baitingtekniken sker på två sätt. Ett av dem är att ge dig ett riktigt attraktivt erbjudande. Till exempel kan förövarna säga att du har chansen att köpa en produkt till ett riktigt lågt pris eller berätta att du har vunnit något. Kanske klickar du därmed på länken de skickar dig, genomför köpet och får hem produkten. Men i utbyte får de vad de behöver: information om din betalningsmetod. De kommer därefter att använda den för att tömma ditt konto.

En annan mindre vanlig metod är att föra in skadlig programvara via en USB-sticka. När du sätter in den i din enhet, installerar den skript som öppnar dörren för den som försöker komma in i din dator. Så ta aldrig någonsin del av dessa superkampanjer, och acceptera inte några USB-stickor som erbjuds gratis. Köp dem endast i erkända butiker.

4. Vishing

Vid vishing utförs cyberstölden genom ett telefonsamtal eller ett röstmeddelande. Gärningsmännen kommunicerar genom att utge sig för att vara tjänstemän hos en betrodd aktör. De kan till exempel få dig att delta i en underhållande undersökning, och under loppet av den, eller i slutet (när du redan är övertygad om hur trevliga de är), extraherar de konfidentiell information från dig.

De kan också ge dig varningar om att ditt bankkonto har debiterats felaktigt eller bjuda in dig att köpa fantastiska produkter till oemotståndligt låga priser. De berättar att de kommer att sms:a dig för att åtgärda problemet eller ge dig tillgång till erbjudandet. I meddelandet finns det en länk som tar dig till en falsk sida.

Genom att logga in där och följa instruktionerna kommer du oavsiktligt att lämna ut dina känsliga uppgifter. Så återigen, lämna inte ut din personliga information under några omständigheter, och bli alltid misstänksam när du stöter på alarmerande eller alltför attraktiva annonser.

Telefon med ordet vishing på skärmen
Cyberstöld bygger på psykologisk manipulation.

5. Skydda dig mot cyberstöld i form av quid pro quo

Quid pro quo betyder “en tjänst för en tjänst” och är ett annat sätt på vilket cyberstöld äger rum. Det är baserat på den psykologiska premissen att vi som människor är benägna att återgälda en tjänst när vi har mottagit en. Det vanligaste scenariot är att brottslingarna utger sig för att vara tjänstemän på teknikföretag och erbjuder dig kostnadsfria tjänster genom e-postmeddelanden eller samtal. Till exempel kan de säga “Följ dessa instruktioner och din dator kommer att gå mycket snabbare”.

Det är möjligt att du under processen blir ombedd att stänga av antivirusprogrammet eller ladda ner ett program. Detta ger dem möjlighet att fylla din enhet med skadlig programvara. Var därför misstänksam mot alla främlingar som erbjuder sig att utföra en “gratis tjänst” på internet.

Som du har sett är cyberstöld baserad på psykologisk manipulation. Så tänk två gånger när du får hot- eller belöningsmeddelanden online, särskilt om de uppmuntrar dig att agera snabbt. Klicka aldrig på länkar i suspekta e-postmeddelanden. Skriv ner adressen till webbplatsen och försök komma åt den från en officiell länk. Håll också ditt antivirusprogram uppdaterat och ändra dina lösenord regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barbat, A. S. (2019). Ciberriesgos: Su dimensión social, funcional y ética. Revista Ibero-Latinoamericana de seguros, 28(51).
  • Giles, J. (2010). Scareware: the inside story. New Scientist205(2753), 38-41.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.