Transaktionstänk: att förvänta sig att få tillbaka det du ger

Det är alltid bäst att anta att du inte alltid får tillbaka det du ger. Faktum är att det viktigaste är att agera som ditt hjärta känner, samtidigt som du hoppas att du kommer att bli respekterad.
Transaktionstänk: att förvänta sig att få tillbaka det du ger
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

En person med ett transaktionstänk ser på en relation som ett företag. Faktum är att dessa människor förväntar sig att allt de investerar ska generera avkastning under en viss tid. Men, som du vet, i världen av mänskliga relationer fungerar inte alltid denna formel.

Du får inte alltid vad du ger i vänskap, inom familjen och i andra känslomässiga relationer. Detta är något man lär sig med tiden. Om du inte accepterar detta faktum kommer du att känna dig som om du dunkar huvudet i en vägg.

Betyder detta att du i dina sociala och känslomässiga relationer inte ska förvänta dig något av andra? Svaret är ja. Det betyder inte att du inte förtjänar mycket av dem. De människor som är en del av ditt liv bör verkligen alltid erbjuda dig tillgivenhet, tillit, erkännande och stöd.

Men att förstå relationer som en kommersiell verksamhet, där varje handling, gest eller tjänst måste återgäldas på ett rättvist sätt är meningslöst och slutar bara i lidande.

Den enkla handlingen att ge är tillräckligt tillfredsställande för dem som bara handlar från hjärtat och följer sina egna värderingar.

Avståndet som genereras av transaktionsmentaliteten

Transaktionstänk

Lura inte dig själv, det finns lite transaktionstänk i oss alla. När allt kommer omkring vill och hoppas du alltid att dina goda gärningar och ansträngningar ska uppmärksammas och belönas.

Om du till exempel skjutsar en vän till flygplatsen idag, hoppas du att denne kommer att erbjuda dig samma tjänst vid ett senare tillfälle. På samma sätt, om du varje dag spenderar mycket tid på att ta hand om en släkting på sjukhus, hoppas du att din gest kommer att värderas och returneras på något sätt.

Men du upptäcker ofta ganska snabbt att många av dina ansträngningar går obemärkta förbi. Faktum är att du i livet blir medveten om att alla inte tar hänsyn till dina gester och ofta blir det du har gett inte belönat i slutet av dagen. Inför detta interna panorama av besvikelse och desillusion finns det bara ett alternativ. Ändra ditt förhållningssätt.

Transaktionssinnet eller equalizing personality

Equalizing personality är ett intressant begrepp. Det innebär att vara besatt av att få tillbaka det du ger. Det är ett konstigt fenomen som förekommer ofta.

Men om du har den här typen av personlighet så börjar du agera på motsatt sätt när du upptäcker att du inte får tillbaka det du ger. Med andra ord, du har inte fått vad du förväntade dig så du tar något ifrån den andra personen. Det vill säga, du tvekar inte att ge såväl som att ta, baserat på hur andra beter sig mot dig.

Men vad är konsekvensen av detta psykosociala tillvägagångssätt? Du kanske tycker att det är helt rättvist. När allt kommer omkring, varför vara hänsynsfull mot någon som inte återgäldar tjänsten? Tja, i själva verket, att använda den här typen av perspektiv på en kontinuerlig basis genererar bara progressivt slitage.

Genom att lägga alla på en våg och väga om det du investerar är detsamma som du får, blir du känslomässigt girig med tiden. Dessutom blir du frustrerad eftersom det är väldigt få gånger som du känner dig helt nöjd.

Ömsesidighet är inte lika med universell rättvisa

I verkligheten är det alltför lätt att falla i fällan av ett transaktionstänk och det obehag som detta medför. Det beror på att du förstärker en missuppfattning om vad ömsesidighet faktiskt är.

Ohio State University i USA genomförde forskning som hävdade att prosocialt beteende är paradoxalt och att ömsesidighet kommer till uttryck på många sätt. Det kan dock inte föreställas genom ett transaktionstänk.

Relationer kan inte baseras på en sorts social rättvisa där man bara fokuserar på det man får från andra på ett rättvist sätt. För det finns ofta många andra sätt som andra förmedlar sin tillgivenhet och uppskattning till dig.

Till exempel kanske din bror inte ringer dig lika många gånger som du ringer honom. Men han finns alltid där när du behöver honom. Eller så kanske din vän inte har återbetalat den tjänst du gjorde denne för en månad sedan, men trots detta bryr denne sig om dig och du vet att du kan lita på denne.

Människor med transaktionstänk är som skuldindrivare

Som vi nämnde tidigare har vi alla vissa nyanser av denna funktion. Det finns dock många som visar en tvångsmässig transaktionsmentalitet.

Det är människor med stora brister som i slutändan blir alltför krävande. De mäter varje gest och ansträngning som de gör för andra (även de som ingen bad dem om) till sista millimetern, och kräver att de ska återgäldas.

Om dessa människor inte får vad de förväntar sig, anklagar, kritiserar och manipulerar de. Dessutom tvekar de inte att göra sig själva till offer för att få andra att känna sig skyldiga. De är den typen av familjemedlemmar och vänner som säger “Jag har gjort så mycket för dig, nu är det dags för återbetalning.” Faktum är att vi alla känner någon med den här profilen och vi vet vilken effekt dessa personer kan ha.

Mor och dotter är arga på grund av transaktionstänk

Agera enligt dina egna värderingar, ge det ditt hjärta dikterar och du kommer att bli lycklig

Det är sant att lyckliga och meningsfulla relationer bygger på ömsesidighet. Var dock försiktig. Det är inte en exakt transaktionell ömsesidighet som ska följas till punkt och pricka. Faktum är att den mest tillfredsställande ömsesidigheten är den som utgår från hjärtat.

Du ger för att du vill. Och du erbjuder något till en annan när du känner för det, eller för att personen behöver det. Du ger fritt, uppriktigt, och du sätter ingen press på den andra personen att återgälda tjänsten. Faktum är att generositet, altruism och att ge för att du vill utan att vara besatt av att få något tillbaka, kommer att påverka ditt välbefinnande och din lycka positivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chuan, Amanda, Judd B. Kessler, Katherine L. Milkman Reciprocity decays over time. Proceedings of the National Academy of Sciences Feb 2018, 115 (8) 1766-1771; DOI: 10.1073/pnas.1708293115
  • Mahmoodi, A., Bahrami, B., & Mehring, C. (2018). Reciprocity of social influence. Nature communications, 9(1), 2474. https://doi.org/10.1038/s41467-018-04925-y
  • Terada, Kazunori, C. Santos,Francisco. Emotion expressions shape human social norms and reputations, iScience, 24, 3, (102141), (2021).. https://doi.org/10.1016/j.isci.2021.102141

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.