Hur man kan tala med ett barn om döden

Vad är det bästa, åldersanpassade sättet att tala med barn om döden? I dagens artikel svarar vi på den frågan med en kort guide för varje åldersgrupp.
Hur man kan tala med ett barn om döden

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2021

Hur kan du tala med ett barn om döden? Innan vi svarar på frågan är det viktigt att ta upp ett annat koncept: sorg och upplevandet av död och förlust. Sorg är en komplex process som människor upplever när vi förlorar någon närstående, går igenom en skilsmässa, blir av ett jobb eller blir funktionshindrade på något sätt. Det är en process av omorganisation och återuppbyggnad av verkligheten på ett sätt som hjälper oss att anpassa oss till livet efter förlusten.

I den här artikeln ska vi diskutera hur man talar med ett barn om döden med hjälp av råd och rekommendationer från Catalan Pediatric Society och Parc Tauli de Sabadell Hospital. Som du kan förstå varierar riktlinjerna något beroende på ålder, eftersom barnets begrepp om döden förändras allteftersom de växer och utvecklas.

Till att börja med ska vi förklara utvecklingsfaserna efter barnets åldersintervall (i termer av psykologisk och social utveckling, språk, autonomi etc.) och sedan tala om hur barnet begriper döden för varje steg, samt hur man förklarar en närstående död. Det är viktigt att förstå barns utveckling för att förstå vilken typ av språk som är passar bäst för åldern och vad du bör undvika.

Så länge sorgen är ny skapar varje försök att avleda den bara irritation. Du måste vänta tills den smälts, och då kommer nöjen att kunna skingra resterna av den.

-Samuel Johnson-

En liten pojke som ser ut genom fönstret

Tidig barndom

Tidig barndom är perioden från födseln till två år. I detta skede av livet kretsar ett barns liv kring rutinerna i det dagliga livet, och har ett behov av att vara knuten till sina vårdgivare.

Vid två års ålder är språkutvecklingen i full gång. Barn kan förstå och säga ord som har att göra med deras dagliga liv. De kan känna och uttrycka grundläggande känslor, såsom njutning eller ilska, genom sitt beteende.

Hur se sorg ut i tidig barndom? Ett tvåårigt barn förstår inte döden. Förlusten av en primär vårdgivare kommer att påverka barnet djupt, även om det inte förstår vad som händer. Följaktligen är det mycket viktigt att fortsätta med barnets dagliga rutin i så stor utsträckning som möjligt. Den dagliga vården bör utföras av en primär vårdgivare, om det är möjligt.

Tänk på att den vuxnas intensiva känslomässiga uttryck kan påverka barnet. Som vi nämnde ovan uttrycker barn sina känslor genom sitt beteende, inte genom språk, fram till ungefär två års ålder.

Som du kan förstå är upplevelsen av sorg i tidig barndom unik. Tänk på att det är mycket viktigt för barnet att fortsätta känna sig trygg och omhändertagen. De behöver ha så mycket kontakt med de normala människorna i sina liv som möjligt.

Hur man talar med ett litet barn om döden

Även om små barn har mycket begränsad förståelse för döden är det fortfarande viktigt att tala med dem om det. Om barnet kan prata, använd ett enkelt språk och tala i korta meningar. Vidarebefordra nyheterna tydligt och lugnt. Låt dem känna sig så trygga som möjligt. Huvudvårdaren bör berätta för barnet i ett utrymme där det känner sig bekvämt och tryggt.

Oavsett vilken vuxen det är som har till uppgift att meddela nyheterna så bör den se till att den har sina egna känslor under kontroll innan den delar dem med barnet. Efter att ha hört nyheterna bör barnet återgå till ett lekande beteende. Att gå tillbaka till det normala är nyckeln i detta skede.

3-5 år (förskoleålder)

Hur talar du om döden med ett 3-5-årigt barn? Låt oss först tala om deras utveckling i denna ålder. Mellan tre och fem tenderar barn att vara rastlösa och nyfikna. De är mer oberoende och kräver mer autonomi. Barn i detta skede av livet kan börja känna rädsla för vissa saker och ägna sig åt fantasilekar. Språkkunskaperna förstärks.

På kognitiv nivå är de ganska egocentriska. De kan endast förstå världen genom sina egna erfarenheter. Å andra sidan, när de tolkar händelser, är deras tänkande både flexibelt och magiskt.

Enligt experterna förstår barn i denna ålder inte att döden är universell och att alla kommer att dö. De har en uppfattning om att döden är reversibel. Deras magiska tänkande gör det enkelt att blanda ihop en tanke med ett faktum. De kan till exempel tro att om de tänker på döden kommer det att hända.

Hur man förklarar döden för en 3-5-åring

Enligt Catalan Society of Pediatrics bör du erbjuda en konkret och verklig förklaring baserat på barnets dagliga liv och erfarenhet. Berätta för det i ett tryggt utrymme vid ett lugnt tillfälle.

Dela nyheterna så snart som möjligt. Du behöver inte vänta. Slutligen, var noga med att ta dig tid till frågor och tvivel som ditt barn kan ha.

Tala med ett barn om döden: 6-9 år

I detta skede hävdar barn djärvt sin autonomi, och deras språk är fullt utvecklat. De talar om och förstår mer abstrakta och symboliska begrepp. Dessutom är deras tänkande flexibelt och reflexivt och de är väldigt vetgiriga. Slutligen, i denna ålder kan de flesta barn uppfatta skillnaden mellan verklighet och fantasi.

Detta är skedet när barn börjar förstå att döden är slutgiltig. De har också den kognitiva förmågan att förstå att kroppen slutar fungera när vi dör. Barn i åldern 6-9 år förstår fortfarande inte tanken på sin egen död, men de kan oroa sig för att någon nära dem ska dö.

Hur man förklarar

I det här skedet är det mycket viktigt att du inte försöker försköna sanningen eller använda metaforer. Det kan frustrera och förvirra dem. Under detta skede är det normalt att barn ställer många frågor, så var beredd att svara på dem tydligt och ärligt.

Dela nyheterna på ett tydligt, korrekt och kortfattat sätt. Berätta för dem så snart du kan.

10-13 år (förpuberteten)

Under detta livsstadium börjar barn uppleva förändringarna som kommer med puberteten. Deras språkbehärskning är komplett, och deras tänkande gör det möjligt för dem att använda logik och resonera även i abstrakta situationer. De kan identifiera och uttrycka komplexa känslor (till exempel besvikelse). De förstår också att olika känslor kan existera samtidigt.

Under tidiga tonåren är dödsbegreppet fullt utvecklat. Som ett resultat förstår barn följande:

  • Döden är slutgiltig.
  • Kroppen slutar fungera.
  • Alla dör.
  • De är rädda för förlusten.

Hur man förklarar

Hur ska du tala om döden med ett barn i förpuberteten? Precis som vid de andra åldrarna bör din förklaring vara tydlig, kort och ärlig.

Hitta en lugn och bekväm miljö för att dela nyheterna. Se till att barnet känner sig bekväm med att uttrycka sina känslor samt kommunicera de frågor det kan ha. Låt det veta att det kan fråga dig vad som helst.

En far som tröstar sin son

Ungdom

Slutligen når vi tonåren. Detta är ett stadium som präglas av förändringar, i varje bemärkelse av ordet. De flesta tonåringar börjar hävda sitt oberoende när de utvecklar ett självkoncept och en mer exakt uppfattning om sin miljö. Följaktligen upplever tonåringar sorg mycket annorlunda än barn eller vuxna.

Tonåringar kan vara särskilt utsatta, vilket innebär att förluster under denna fas tenderar att bli betydande. De har haft tid att skapa ett förhållande med personen som har gått bort. Dessutom kan de förstå meningen med döden.

Hur ser sorg ut för tonåringar? Dess intensitet varierar beroende på vilken typ av förhållande de haft med personen, omständigheterna för dennes död, huruvida de kunde säga adjö etc.

Hur man berättar nyheterna

I detta känsliga skede är det viktigt att förklara vad som hänt mycket noggrant. Idealiskt är det personen som står närmast tonåringen som är den som berättar för den. Det ska vara i ett bekvämt, privat utrymme. Berätta för dem så snart som möjligt. Var ärlig och koncis, respektera deras utrymme och låt dem veta att du finns där för att svara på alla eventuella frågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Parc Taulí de Sabadell, Hospital Universitari. (2020). El dol en les diferents etapes. Equip de Psicologia Clínica del Servei de Salut Mental Infanto-juvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell.
  • Societat Catalana de Pediatria (www.sccpediatria.cat)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.