Hur vet bebisar vem de kan lita på?

Hur kan vi vinna en bebis förtroende? Hur vet barn att vissa människor har speciella relationer med varandra? En nyligen genomförd undersökning ger oss svaret och uppgifterna kunde inte vara mer överraskande.
Hur vet bebisar vem de kan lita på?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2025

Har du någonsin frågat dig hur bebisar kan veta vem de kan lita på? Det är verkligen ett intressant ämne som vi ska ta en närmare titt på i den här artikeln.

För bebisar är världen en spännande plats. Faktum är att allt är nytt för dem. Deras spirande sinnen kikar in i världen via deras fascinerande och ständigt föränderliga hjärnor. Vid födseln har de cirka 100 miljarder neuroner, nästan samma antal som antalet stjärnor i Vintergatan.

Men hur fascinerande deras hjärnor än är, är deras beteende och sättet på vilket de förstår hur miljön runt dem fungerar än mer fascinerande. Vi vet att deras föräldrar är de väsentliga anknytningsfigurerna som de kommer att skapa kunskaper och färdigheter med. Deras föräldrar är deras referenspunkter. Men detta hindrar dem inte från att vara nyfikna på vad som ligger bortom deras egen lilla värld.

Vetenskapen har länge varit intresserad av att förstå hur yngre barn bedömer hur pålitliga andra är. Alla som har en bebis vet att det finns två typer. Det finns de som ler mot alla och vill beröra alla. Å andra sidan finns det andra som gråter när en främling närmar sig.

Så vad får dem att i varje givet ögonblick erbjuda sitt förtroende till någon? Vetenskapen har svaret och det är ganska överraskande.

Små barn måste verkligen tidigt förstå vilka personer som är tillförlitliga så att de blir omhändertagna. Det är en grundläggande överlevnadsmekanism.

Mamma med bebis som symboliserar hur bebisar vet vem de kan lita på
Bebisar känner igen intimitet mellan människor när de ser beteenden som involverar utbyte av saliv.

Hur bebisar vet vem de kan lita på

Barn blir naturliga signaldechiffrerare väldigt tidigt. Dessutom gör de det mycket tidigare än vi kanske tror. Faktum är att de redan innan de pratar förstår många fler saker än de kan uttrycka. Ett av deras första behov är att veta att de är säkra och att människorna runt dem är pålitliga och icke-hotande figurer.

Sådana resonemang verkar för sofistikerade för en bebis på åtta eller tio månader. Ändå kommer de tidigaste kognitiva mekanismerna som ett barn kommer att utföra för detta ändamål. Vetenskapen har ägnat år åt att försöka förstå hur bebisar vet vem de kan lita på. Nu har detta mysterium lösts tack vare en nyligen genomförd undersökning.

Massachusetts Institute of Technology i USA genomförde en studie som visar att bebisar härleder kvaliteten på relationer mellan människor extremt tidigt via ett specifikt element.

Bebisar behöver konstant fysisk kontakt från sina vårdnadshavare. Pussar är tröstande gester som de vänjer sig vid tidigt. De tillåter dem att bygga ett förtroendeband med dessa personer.

1. Salivutbytet: vill du dela den här glassen med mig?

Utbyte av saliv är den viktigaste signalen som bebisar kommer att använda för att ta reda på om en person är tillförlitlig. De använder den också för att upptäcka om två personer har en nära relation. Detta är knappast förvånande. När allt kommer omkring delar ingen av oss vår saliv med andra lättvindigt.

Bebisar uppmärksammar alla situationer relaterade till mat. Till exempel vill de ofta prova det som finns på våra tallrikar. Dessutom är det ofta kul för oss att dela med oss av våra glassar eller ge dem små bitar av tårtor, smörgåsar, pizzor eller annat som vi äter.

Vad ett barn än stoppar i munnen är oerhört stimulerande för det. Och när det delar mat med sina föräldrar skapar det förtroendeband.

2. Pussar som överför kärlek (och saliv) hjälper bebisar att veta vem de kan lita på

När vi etablerar nära, tillgivna och solida relationer, utbyter vi handlingar som involverar saliv, som att kyssas. Detta är ett annat sätt på vilket bebisar vet vem de kan lita på. Människor i deras dagliga liv håller dem inte bara i famnen och smeker dem, utan de ger dem också pussar. Detta är glädjande gester som de tycker om och kommer att förstå riktigt tidigt.

Vid mellan åtta och tolv månaders ålder börjar bebisar dessutom bli intresserade av interaktionerna runt dem. De förstår att det finns tillgivenhet mellan deras föräldrar eftersom de delar kyssar och utbyter saliv. Men varför gillar inte barn att bli pussade av främlingar?

Faktum är att pussar är påträngande. Även om bebisar förstår dem som faktorer som förmedlar konstruktionen av pålitliga relationer, måste därför något annat hända först för att tillit ska uppstå. Detta är delandet av mat. Ja, om vi vill vinna ett barns förtroende, måste vi dela vår mat med det. Därefter kommer pussarna.

Små barn är mycket uppmärksamma på vuxnas icke-verbala språk. De vet att kyssar bara förekommer mellan personer som delar ett nära band.

3. Pussar stillar rädslor och ångest

Sättet på vilket bebisar lär sig vem de kan lita på är också en del av en annan upplevelse. Barn upplever ofta ångest. De fruktar brist på tröst, ensamhet, att inte bli matade eller skyddade, mörkrets tomhet på natten eller att inte ha någon fysisk kontakt.

Pussar lindrar deras rädslor och känslor av ångest. De tröstar dem och får dem att känna sig trygga. När de känner sig rädda minskar en enkel puss deras stress. Att pussas är som en smekning med saliv. Det frigör stora doser endorfiner som stärker band. Detta är något som de små upptäcker inom några veckor av livet.

Pappa lugnar ner sin son för att visa hur bebisar vet vem de kan lita på
Pussar lindrar rädsla och stress och bygger också ett förtroendeband med bebisar.

Slutsats

Bebisar är sårbara men utomordentligt kraftfulla varelser. De får näring av kärlek och tillgivenhet. Det är faktiskt från denna position som de säkert upptäcker världen och tillfredsställer sin gränslösa nyfikenhet. De är små inlärningsmaskiner, läsare av sociala gester och subtila signaler som går obemärkt för oss.

Deras hjärnor är mycket komplexa neurala nätverk som ständigt förändras. De fungerar via väldigt grundläggande, instinktiva och nästan atavistiska interaktioner. Fysisk kontakt och känslan av trygghet och säkerhet betyder allt.

Du kanske tycker att det är förvånande att saliv är ett element som ökar förtroendet. Men när du tänker på de situationer där det vanligtvis utbyts, borde det egentligen inte vara en överraskning alls. När allt kommer omkring är mat och pussar grundbultarna i mänskliga relationer. Bebisar är medvetna om detta faktum, så låt oss se till att vi ger dem dessa så givande upplevelser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • L. A. Hirschfeld, On a Folk Theory of Society: Children, Evolution, and Mental Representations of Social Groups. Pers. Soc. Psychol. Rev. 5, 107–117 (2001).
  • L. Thomsen, S. Carey, in Navigating the Social World: What Infants, Children, and Other Species Can Teach Us (Oxford Univ. Press, 2013), p. 17.
  • Thomas AJ, Woo B, Nettle D, Spelke E, Saxe R. Early concepts of intimacy: Young humans use saliva sharing to infer close relationships. Science. 2022 Jan 21;375(6578):311-315. doi: 10.1126/science.abh1054. Epub 2022 Jan 20. PMID: 35050656.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.