Kärleken dör inte efter en förlust, den omvandlas
Att förlora någon som för ljus in i ditt liv placerar dig i början av en smärtsam väg. Den tomhet du känner sliter sönder dig inombords för att något har rivits ur dig. Ja, när en relation fortfarande existerar, men bandet är brutet, är det lätt att bli överväldigad av känslan av att livet har blivit gråare, kallare och mörkare. Men dör kärleken någonsin? Erfarenheten säger oss att känslor inte dör utan omvandlas.
Symtomen som åtföljer en förlust är en del av sorgeprocessen. Det är en allmän uppfattning att sorg bara uppstår när någon dör. Men i realiteten kan sorg uppstå i många fler situationer. Till exempel en separation från din partner, förlust av ett föremål av personligt värde och till och med vid beteenden som ghosting.
“Förlust är en händelse som märker människor på många sätt på grund av de olika sätt som det är möjligt att förlora något på. Det är faktiskt möjligt att förlora allt från materiella föremål till abstrakta värden, som ideal eller identitet, inklusive hälsa, människor och de affektiva relationer som byggs upp med dem.”
-Freud-
Under sorg omvandlas känslor tankar och beteenden
Att bearbeta sorg är svårt. Det innebär att många känslor, tankar och beteenden relaterade till vad som än har gått förlorat omvandlas. Målet som du eftersträvar är lätt att förstå. Det är att acceptera verkligheten och övervinna smärtan. Det yttersta målet är återuppbyggnaden av den drabbades inre värld. Inom narrativ terapi dör ingenting, utan omvandlas.
Dör kärleken någonsin?
När du förlorar någon för att personen har dött eller försvunnit, finns din kärlek kvar. Personens frånvaro får dig att gråta och denne är fortfarande närvarande i dina tankar. Dessutom ligger kärleken du bekänner till honom eller henne vilande, på ett annat sätt än tidigare.
“Smärtan av förlust uppstår ofta så plötsligt att den känns som osammanhängande, vilket introducerar betydande förändringar i synen på dig själv och världen och därför börjar en omvärderingsprocess om hur livet var före allt.”
-Rood-
Att förstå smärtan av förlust innebär också att man ska förstå sig själv. Enligt psykiatern Kübler Ross är de stadier som människor går igenom när de lider av en förlust följande:
- Förnekelse. Detta gör att vi kan minska den känslomässiga effekten av förlusten.
- Ilska. Det låter oss uttrycka den smärta vi känner.
- Förhandling. Försöket att återställa det vi förlorat.
- Depression. På grund av insikten att vi inte kan återfå det vi förlorat.
- Acceptans. Känslor av frid och lugn som gör att vi gradvis kan återställa vårt sinnestillstånd och vår personliga stabilitet.
“En upplevelse så smärtsam som förlust är inte ett enkelt faktum som du ‘smälter’ över tid.”
-Massa-
Berättelser om sorg
De berättelser du bildar om sorg refererar till det språk du konstruerar för att ge det mening. I själva verket försöker du hitta mening i de saker som har hänt dig. Att tänka på den kärlek som du tidigare bekände till en person som nu är frånvarande gör att du kan reflektera, omvärdera och bygga mening för den relation ni hade och de realiteter ni delade.
Med tiden kommer det där det en gång fanns smärta att finnas vackra minnen, anekdoter och beundran kvar. Inom narrativ terapi har sättet du pratar om de människor du har förlorat stort värde. Så ju fler sätt som du använder för att tänka, reflektera och prata om det som hände, desto större är möjligheten att bygga en mindre smärtsam version av händelserna.
Att utveckla, bygga och omvandla smärta innebär att skapa nya berättelser. Det innebär också att väva samman och blanda dem, förena ditt liv före förlusten med ditt nuvarande liv, så att de kan konvergera. Som Brian Jacques sa: “Skäms inte för att gråta; det är rätt att sörja. Tårar är bara vatten och blommor, träd och frukter kan inte växa utan vatten. Men det måste också finnas solljus. Ett sårat hjärta kommer att läka med tiden, och när det händer, är minnet och kärleken från våra förlorade förseglade inom oss för att trösta oss.”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Flórez, S. (2009). Duelo. Anales Del Sistema Sanitario De Navarra, 25, 77–85. https://doi.org/10.23938/ASSN.0843.
- López, E. M. (2017). Duelo patológico, tratamiento con psicoterapia narrativa. Revista electrónica de psicología Iztacala, 20(1), 321-337.
-
Sluzki, C. E. (1995). Transformaciones: una propuesta para cambios narrativos en psicoterapia. Revista de psicoterapia, 6(22-23), 53-70.