Katterapi: 5 fördelar med att leva med katter
Katter är fantastiska djur. De älskar sin självständighet, men njuter även av att bli bortskämda. Vissa av dem verkar hata världen, men andra är så älskande att det är överväldigande. Deras ambivalenta och förvirrande beteende är verkligen likt det hos människor. Kanske är det därför tekniker som katterapi blir allt populärare inom fältet emotionell hälsa.
I åratal har terapin använt sig av hästar för att nå fantastiska resultat hos barn med autism, problem med självförtroendet och cerebral pares. Även om det inte finns några vetenskapliga bevis har man märkt att det som en kompletterande behandling kan förbättra patientens motorik och känslomässiga förmågor.
På liknande sätt har katterapi visat att en katts sällskap leder till fysiska och psykologiska förbättringar. Att ha en katt är mycket mer fördelaktigt än många tror.
Vad är katterapi?
Katterapi är en behandling för ångest, stress och depression. Det förbättrar en persons livskvalitet och skapar ett väldigt speciellt band mellan djuret och ägaren. Enligt flera studier blir personer med hjärtproblem gradvis bättre om de lever med en katt.
Intressant nog hade samma forskning med hundar avsevärt annorlunda resultat. Hundägare visade inte alls samma förbättring. Detta verkar antyda att de som äger katter löper mindre risk att dö av hjärtinfarkt än de som inte gör det.
Katter rekommenderas vanligtvis för personer som lever ensamma, speciellt äldre. Även personer med demens eller Alzheimers minns ibland saker när de klappar dem.
Detta är goda nyheter: det kan skjuta upp nervförsämringen hos sjukdomen. Djurets spinnande stimulerar vissa fundamentala nervändar, vilket kan hjälpa personen att minnas historier från det förflutna.
“Om man var tvungen att rekommendera ett ljud för frid, skulle jag rösta på spinnande.”
-B.D. Diamond-
Kattens historia i korta drag
I hundratals år betraktade man katter som onda djur. Man trodde att de var trogna följeslagare till häxor, bärare av otur och budbärare till djävulen. Deras okuvliga och oförutsägbara karaktär skrämde både bybor och de med makt.
I vissa civilisationer var de å andra sidan heliga. I Egypten vördades de som beskyddare av den viktigaste guden: Ra. Enligt legenden föddes och dog han med varje soluppgång och solnedgång.
Som ett resultat var han ett enkelt offer för sina fiender. Katternas ögon, som associerades med lejonens, reflekterade solens strålar för att skydda honom under denna period.
Om vi bortser från legender är det ganska fantastiskt att katter började accepteras som husdjur. Till skillnad från hundar, som använts i vaktsyfte och för jakt, förblev katterna inledningsvis vilda.
Enligt nyligen utförda studier tror man att det var katterna själva som valde att närma sig människor i hopp om att få mat. Deras varsamma natur gjorde att de blev matade av ranchägare och jordbrukare, som till slut accepterade dem tack vare deras förmåga att jaga gnagare.
Det skulle dock dröja flera sekel innan de accepterades som sällskap för människor. Fram till 1800-talet ansågs det ovanligt och opassande att äga ett husdjur. Människor i dessa tider såg det som bortkastat att ödsla pengar på dem.
Fem fördelar med katterapi
Det hjälper dig att lindra depression och stress
Katter utlöser fantastiska förbättringar hos personer med stressyndrom, ångest och depression. Deras spinnande är avslappnande, stimulerar koncentrationen och skapar en väldigt välkomnande atmosfär.
Katterapi tillhandahåller sällskap
För personer som bor ensamma är katter det bästa alternativet. De är väldigt självständiga när de känner för det, men även tillgivna. Ibland är de så gosiga att du nästan önskade att de lämnade dig ifred.
De är väldigt roliga och lekfulla, och håller dig alltid underhållen. Kom ihåg att det är viktigt att ge dem rätt mat, vaccinera dem och hålla klorna i bra längd. Det är bra att ha två katter så att de inte är ensamma när man själv är på jobbet eller dylikt.
Det hjälper mot Alzheimers, autism och ADHD
Som vi nämnde tidigare använder terapeuter katter som en kompletterande terapi i fall av autism, Alzheimers och ADHD. Även om det rent vetenskapligt inte finns något stöd för det, har de förbättrat ägarnas liv i tusentals fall.
Att klappa dem, höra dem jama och spinna samt se dem leka verkar stimulerande för många patienter.
Det ger ansvarsfulla barn
Att ha en katt i hemmet är ett stort ansvar för barn. Att ta hand om den, ge den mat och träna den är inte alltid lätt. Det är viktigt att tala med barnen så att de är medvetna om hur viktigt detta arbete är. Som vuxen måste man givetvis även hålla ett öga på att allt sker på rätt sätt.
Glöm inte att tydliggöra att ett djur INTE är en leksak. De får inte slå den, kasta med den eller dra den i svansen. Som levande varelser måste de respekteras och älskas. Husdjur kommer vara så mycket lyckligare om barnen behandlar dem väl.
Katter behöver inte mycket omvårdnad
Till skillnad från andra djur behöver katter inte mycket omvårdnad utöver vaccinationer och mat. De är väldigt renliga djur, och så snart de lärt sig att använda kattlådan kommer de i princip alltid använda den.
De tvättar alltid sig själva och sina ungar, och kräver inte konstant uppmärksamhet. Man behöver bara ge dem ett bad då och då, se till att de får bra mat och inte glömma bort regelbundna undersökningar hos veterinären. Kom ihåg att en frisk katt leder till en frisk människa.