Knappt någon läser det du lägger upp på sociala medier enligt forskning
Vi får ofta höra att vi lever i klickbetenas och de sensationella nyheternas tid och att vi konsumerar denna information närmast tvångsmässigt. Detta är dock inte helt sant. Att läsa innehållet som andra lägger upp på sociala medier är faktiskt inte den vanligaste aktiviteten vi utför där.
Vidare är “dela” ett ord som är laddat med positiva känslor och avsikter. Det innebär att njuta av något tillsammans och ge det som tillhör oss till andra för att gynna båda parter. I det digitala universumet kan dock handlingen att dela vara som äpplet som den onda drottningen erbjöd Snövit. En förgiftad gåva.
Detta beror på att det du får från tredje part inte alltid är användbar information. Dessutom är det ofta inte sant och är ofta respektlöst. Faktum är att många trycker på knappen rent vanemässigt eller på grund av vissa omedvetna behov. Faktum är att enligt en forskningsstudie utförd av Columbia University i USA läser sex av tio personer inte meddelandena de får på sociala medier.
Vi delar information eftersom det får oss att verka smartare och mer anslutna till det som händer i världen.
Varför knappt någon läser det du lägger upp på sociala medier
Hur många gånger har du fått falsk information som dina kontakter har skickat till dig via sociala medier eller på WhatsApp? Hur många gånger har du delat länkar till artiklar eller nyheter som du inte ens har läst? Utan tvekan är tendensen att skicka overifierade data i stor skala det största viruset i dagens värld.
Ett sådant exempel inträffade 2018. Webbplatsen Science Post publicerade en artikel med följande rubrik: “70 procent av Facebook-användarna läser bara titlarna på vetenskapliga artiklar innan de kommenterar”. Den här artikeln har delats tusentals gånger. Men nästan ingen öppnade länken för att upptäcka att texten var enkel Lorem ipsum. Med andra ord, totalt osammanhängande och meningslös typsnittstext.
Detta var alltså ett tydligt bevis för att knappt någon läser det du lägger upp på sociala medier. Det beror på att vi är dominerade av ett samhälle präglat av omedelbarhet och kognitiv otålighet. Vi styrs av effekten som en rubrik kan orsaka, till den grad att helt ogrundade fakta blir virala. En nyligen genomförd studie gav mer information om detta faktum och visade att det ligger djupare behov bakom denna typ av beteende.
Att dela nyheter är enklare och går snabbare än att läsa dem.
Subjektiv kunskap och Dunning-Krugers syndrom
Ovannämnda studie utfördes av University of Texas i USA. Den förklarar att informationsdelning ökar användarnas uppfattning om sin kunskap. Det spelar ingen roll att de inte är bekanta med kvantfysik eller mikrobiologi. Bara det faktum att de delar artiklar om dessa ämnen höjer deras självuppfattning om att de behärskar dem.
Att dela den här typen av innehåll på din vägg på sociala medier eller i din WhatsApp-grupp är därför som att berätta för andra att du besitter viss kunskap som du i verkligheten inte har. Faktum är att du har blivit ett offer för Dunning-Kruger-effektens ständiga bias.
Med andra ord, den enkla handlingen att skicka och publicera vissa nyheter, artiklar eller specifika data får en del av befolkningen att överskatta sina förmågor och färdigheter. Det är detta som ligger bakom det faktum att det på Twitter finns många människor som verkar vara experter på krigskonflikter, ekonomiska kriser och virusinfektioner.
Det finns ingen tid att läsa det du lägger upp på sociala medier, att dela går snabbare
Vi lever alla i en miljö som driver och drar oss åt alla håll och kräver att vi går vidare till nya uppgifter utan att avsluta de tidigare. Omedelbarhet är normen och den progressiva oförmågan att fokusera uppmärksamhet är dess konsekvens. I ditt dagliga liv får du en hel del information och ett oändligt antal aviseringar. Men istället för att kontrollera och sätta gränser för vad du får, har du svårt att tygla dig själv.
Ja, vi har blivit kognitivt otåliga. Vi är varelser med en extremt försvagad förmåga att bearbeta information. Vi har inte bara ont om tid, vi har heller ingen lust. Det är vanligt att man rycks med av dopaminökningen som kommer av att se en sensationell rubrik och dela den direkt. Det finns ingen tid att läsa och det är roligare att dela.
Att dela genererar dessutom interaktion och till och med kontroverser. Till exempel får du omedelbart en gilla-markering följt av en rad underhållande kommentarer. Du kanske tycker att detta är mer berikande än att läsa innehållet i det du lägger upp. I själva verket har du ingen motivation eftersom det kräver tid, reflekterande förmåga och kritiskt tänkande.
Mycket av nyheterna som delas viralt läses inte ens.
Information ska inte “konsumeras” och den ska vara användbar
Vi har alla blivit känslomässiga konsumenter av innehåll. Vi gilla-markerar och delar endast den typ av information som skapar en sensation, en känsla. Ju kortare desto bättre. Det är därför vår uppmärksamhet nästan alltid är fokuserad på rubrikerna. Media vet detta och tvekar inte att skapa de mest sensationella berättelserna.
Du bör dock vara tydlig med en aspekt. Information ska berika och ge näring, inte förgifta. Om knappt någon läser det du lägger upp på sociala medier, är det ännu en anledning att undvika att vara bärare av det radioaktiva äpplet som innehåller falsk information. Med det sagt har vi alla, någon gång, dragits med av den här typen av impulser.
Om du vill framstå som mer upplyst och kompetent i ett ämne är det enda sättet att uppnå detta att faktiskt läsa på. Det och inget annat är botemedlet för all okunnighet. Försök också att analysera informationen som når dig genom att tänka kritiskt. Dessa två åtgärder är de bästa motgifterna i dagens digitala värld, där det är alldeles för lätt att bli berusad av giftigt innehåll.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gabielkov, M., Ramachandran, A., Chaintreau, A., & Legout, A. (2016). Social clicks: What and who gets read on Twitter?. ACM SIGMETRICS / IFIP Performance 2016. Antibes Juan-les-Pins, France. ffhal-01281190f. https://hal.inria.fr/hal-01281190/document
- Ward, A. F., Zheng, J., & Broniarczyk, S. M. (2022). I share, therefore I know? Sharing online content‐even without reading it‐inflates subjective knowledge. Journal of Consumer Psychology. https://doi.org/10.1002/jcpy.1321