Lucifereffekten: När goda personer blir onda
Vi kan alla bli onda, sade en gång forskaren och psykologen Philip Zimbardo. Allt vi behöver är de nödvändiga omständigheterna för att goda personer ska bli onda. Fenomenet kallas lucifereffekten.
Zimbardo ansåg att vi alla har en bra och en dålig sida. Allt beror på vilken sida av oss som situationen är bäst anpassad för.
Vi bör förkasta idén att “ondska” är onormalt. Ingen är helt god eller helt ond. Det handlar snarare om ett spektrum av grått där ibland vitt och ibland svart dominerar.
“Det mänskliga sinnet har en fantastisk förmåga att göra var och en av oss god eller ond, kreativ eller destruktiv. Och detta kan få oss att göra fantastiska och hemska saker.”
-Philip Zimbardo-
Experimentet som skapade lucifereffekten
Påven Johannes Paulus II sade att himlen och helvetet finns inom oss, och det är anledningen till att vi inte kan undkomma dem. Du behöver inte vara katolik för att förstå detta uttalande; det låter oss förstå verkligheten att vi inte alltid behandlar andra bra.
Darth Vader var den ultimata ondskefulla figuren tills han kunde se att han var en normal människa som hade tagits över av sina känslor och ambitioner. (Denna metafor med Star Wars är perfekt för att förklara konceptet med gott och ont för barn.)
Låt oss kika närmare på experimentet som skapade konceptet “Lucifereffekten”. 1971 beslöt sig Philip Zimbardo och hans team för att sätta upp ett experimentellt fängelse på Stanford University.
De frivilliga som deltog i studien hade tidigare fått sitt psykologiska, fysiska och emotionella välmående undersökt, och de verkade alla vara friska universitetsstudenter som ville vara en del av en unik studie, och som förstod vad detta innebar.
Var och en av dem blev slumpartat utsedd till att vara fånge eller vakt för ett experiment som var menat att vara två veckor. Efter sex dagar fick studien dock avbrytas på grund av allt som hände i källaren de hade satt upp som ett fängelse.
Experimentet blev alltför verkligt: fångarna blev snabbt undergivna och deprimerade, och vakterna hade blivit sadistiska och grymma.
Vakterna blev så uppslukade av sina roller att de började anamma auktoritära beteenden mot fångarna. De hade inte blivit indoktrinerade, utan blev helt enkelt bara tillsagda att de var vakter, men lucifereffekten tog över dem…
Som förklaras i boken med samma namn så uppstår lucifereffekten som en konsekvens av situationer som favoriserar social makt, vilket driver dig mot ondskans väg.
De flesta av oss hade fallit för den mörka sidan under rätt omständigheter; om vi hade fått vår identitet borttagen och om vi på något sätt blivit pressade till att begå våldsamma handlingar.
Stanfordexperimentet på vita duken
Filmindustrin ville föra denna studie till bioduken, så de producerade filmen The Experiment. Här är en trailer till filmen:
Det råder ingen tvekan om att människor har både godhet och ondska inom sig. Men du kan undvika den onda vägen genom att bli medveten om lucifereffekten och kontrollera den.