Magnolia, ett drama fullt av verklighet

Magnolia inbjuder dig att fördjupa dig i ditt förflutna och ifrågasätta vissa av dess element. Till exempel att övervinna trauman, utveckla en ouppfylld personlighet och känna skuld över att ha begått vissa handlingar.
Magnolia, ett drama fullt av verklighet

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2024

Filmer som får dig att tänka på livet och alla problem som kan uppstå är användbara verktyg för självkritik. Ett sådant exempel är Magnolia, ett drama som är fullt av verklighetstrogna berättelser.

Det finns många situationer där du ställs inför utmaningar som testar dig till din absoluta gräns. Till exempel hjärtesorg, sjukdom, osäkerhet och depression. Dessutom inträffar de ofta oväntat.

Till viss del är du extremt sårbar för situationer som du kan ha svårt att hantera. Den här filmen är full av sådana här situationer. Den nominerades till tre Oscars.

Handlingen i Magnolia

Amerikanen Paul Thomas Anderson regisserade den här filmen. Han har en omfattande karriär inom filmbranschen. Han har också regisserat bland annat Hard Eight och Phantom Thread. Den senare nominerades till en Oscar.

Handlingen i Magnolia skildrar livet för olika karaktärer och deras bekymmer, oro och frustrationer. Den behandlar också frågan om förtroende. Anderson valde en uppsättning av välkända skådespelare för denna film, inklusive Tom Cruise och Julianne Moore.

Filmen skildrar olika livshistorier. Dessa är sammanlänkade med varandra i syfte att få tittarna att reflektera över sina egna liv.

“Ilska, förbittring och svartsjuka förändrar inte andras hjärta – det förändrar bara ditt.”

-Shannon L. Alder-

Pojke i mörkt rum

Upplevelser i Magnolia

På det stora hela ger den här filmen en obestridlig bild av de verkliga typer av problem som människor står inför. Som psykologen Daniel Goleman konstaterar behöver du både självreflektera och självkritisera för att utveckla emotionell intelligens. Denna idé är faktiskt närvarande genom hela filmen. Här är några av upplevelserna som den skildrar:

Personlig osäkerhet. Detta ser vi redan från början. Faktum är att varje karaktärs berättelse visar en brist på självkänsla som tenderar att vara ett vanligt problem i det verkliga livet.

Ånger. Denna känsla visas extremt väl av Lindas karaktär (Julianne Moore). Faktum är att hon får skuldkänslor när hennes man blir sjuk eftersom hon har varit otrogen mot honom tidigare.

Karaktären som porträtteras av William H. Macy uppvisar ett emotionellt misslyckande. Detta beror på att han inte framgångsrikt har utvecklat sin personlighet. Dessutom är han en frustrerad homosexuell man och känner pressen av att ha varit ett underbarn i barndomen.

Ett drama av personligheter

Handlingen kretsar kring de nära relationerna mellan var och en av huvudpersonerna. Deras liv är sammanlänkade med varandra och deras problem ökar allt eftersom handlingen fortskrider. Dess syfte är att få betraktaren att reflektera över vuxentrauma och personlig nonkonformism.

Psykologen Maria Teresa Mata säger att för att tolerera sådana här situationer bör du acceptera dig själv och undersöka de misstag du har gjort tidigare. Med andra ord, för att läka såren och gå framåt behöver du självkontroll och motivation. Detta är det bästa sättet att hantera dina känslor.

“Det svåraste i livet är att känna sig själv.”

-Thales-

En scen från Magnolia.

Det förflutna betingar framtiden

Under tonåren tenderar du att utveckla en viss typ av personlighet. Sedan mognar du när du närmar dig vuxen ålder. Men om du inte läker dessa sår från tonåren kommer din självkänsla att bli lidande.

Faktum är att filmen tar upp just detta ämne. Dessutom visade professor Alfredo Fierro, från Universidad de Málaga i Spanien, liknande resultat. Han menar att många problem som vi inte hanterar väl i ungdomen tenderar att dyka upp igen i vuxen ålder. Detta kan motivera individen att gå emot sina egna intressen.

Du kommer att känna igen dessa situationer i de sammanlänkade berättelserna som ingår i Magnolia. Den här filmen är verkligen extremt realistisk. Faktum är att du mycket väl kan komma att känna empati med några av karaktärerna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Branden, Nathaniel (2001): La psicología de la autoestima, Paidós, Barcelona.

  • Fierro, Alfredo (1996): Manual de psicología de la personalidad, Paidós, Barcelona.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.