Man kan bara ändra på sig själv
Hur många gånger har du försökt ändra på någon annan människa? Och hur många gånger har andra människor försökt ändra på dig? Detta är något som många har försökt men aldrig riktigt lyckats med. Vi vill ofta försöka ändra på andra, som genom att exempelvis säga till någon att sluta röka. Men om denna person inte vill sluta röka kommer han eller hon inte göra det. Du behöver bara gå till dig själv och ställa dig frågan om du själv skulle ändra dig om rollerna vore ombytta.
“Ingen kan ändra på någon annan, men en person kan vara anledningen till att någon annan ändrar på sig.”
-Anonym-
Vi lever inte i en virtuell värld där man kan ändra saker runt omkring sig hur som helst; i denna värld finns det bara två valmöjligheter: acceptera eller vända på klacken och gå. Man kan aldrig ändra på andra; man kan bara ändra på sig själv.
Försök inte ändra på andra; man kan bara ändra på sig själv
För att förstå varför man inte kan ändra på andra kommer vi här att dela med oss av en liten historia:
“En kung gick omkring barfota i en gammal stenig by. Han var väldigt missnöjd med gatornas obekväma underlag. Plötsligt utbrast han: ‘Jag vill att ni slaktar alla kor i byn för jag vill ha läder till mattor som täcker alla gator’. De äldre i byn kom fram och sade: ‘Okej, käre kung, då måste vi döda tiotusen kor, och det kommer att ta 10 år att bereda allt läder som behövs’. En annan invånare kom fram till kungen bad om ordet. Han frågade: ‘Varför inte bara slakta en ko och tillverka ett par skor?’. Den dagen lärde sig kungen att det är bättre att ändra på sig själv än att försöka ändra på alla andra.”
Vad vi vill säga med denna historia är att kungen trodde att det skulle bli lätt att ändra på alla andra. Men han tänkte aldrig på den andra möjligheten. Detsamma gäller för oss. Många tror att det enklaste alternativet är att ändra på andra, men i verkligheten är det betydligt enklare att ändra på sig själv.
Detta är något som man får lära sig efterhand, och man måste börja se saker med andra ögon för att undvika en hel rad med felsteg i framtiden. Det kan tyckas enklare för oss att ändra på andra, men det är verkligen precis tvärtom. Man kan bara ändra på sig själv.
“Alla vill ändra på andra, men ingen vill ändra på sig själv.”
-Lev Tolstoj-
Acceptera, men förändra inte
Varför skulle det vara nödvändigt att förändra för att acceptera? Vi bryr oss väldigt mycket om de personer som finns runt omkring oss, och vi känner ibland ett behov av att ändra på en person eftersom vi anser att detta är för hans eller hennes eget bästa. Men vet du vad detta implicerar?
Genom att ändra på någon får du denna person att bli till någon annan. Du tar bort personens essens. Om du verkligen inte känner dig bekväm med denna person, så bör du istället avlägsna dig!
Det är enkelt att säga, men svårt att göra. Du tappar energi och styrka genom att söka en förändring som inte kommer att hända. Acceptera andra som de är. Tyvärr är det så att vi många gånger omedvetet försöker att ändra på andra.
Hur många gånger har du inte blivit sur på en person för att han eller hon inte gjorde som du ville? Det är främst inom relationer som det händer att en person försöker att ändra på någon annan. Gjorde denna personen inte som du ville? Varje person är fri. Om du inte tycker om vad denna person gör, varför är du då kvar?
“För att saker ska ändra sig måste du ändra på dig själv… För att saker ska förbättras så måste du förbättra dig själv.”
-Jim Rohn-
Du kan ändra på dig själv, men bara om du själv vill. Tänk om en annan person säger till dig att du ska ändra på dig. Denna person står inte ut med den du är, och du försöker då att ändra på dig själv. Detta kommer att vara omöjligt. Du kan bara ändra på dig själv om du vill.
Acceptera andra som de är; att försöka ändra på någon är aldrig lösningen. Detta är något som kommer att föra med sig värre konsekvenser än du tror. Riskera inte detta; ändra på dig själv, och acceptera andra som de är.
Bilder av Naoto Hattori.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Briñol, P., Horcajo, J., Becerra, A., Falces, C., & Sierra, B. (2002). Cambio de actitudes implícitas. Psicothema, 14(4).
- Claxton, G., & González, C. (1987). Vivir y aprender: psicología del desarrollo y del cambio en la vida cotidiana. Alianza.
- Godoy, C. I. G. Z. (2004). La Psicología Positiva: Un cambio en nuestro enfoque. Liberabit, (10), 82-88.