Måste vi förlåta andra människor?
Den där personen som har sårat dig så svårt, förtjänar han eller hon förlåtelse? Du har säkerligen frågat dig själv detta åtminstone en gång. Framförallt om personen som sårat dig är någon som står dig nära kan det vara svårt att ta ställning. Är det ett måste att förlåta andra människor?
Är förlåtelse samma sak som försoning?
Kanske har vi tagit beslutet att förlåta för att släppa bitterheten – ett gift som inte gör oss något gott – men det betyder inte att vi måste gå tillbaka till att vara vänner som förr, fortsätta vara gifta eller gå på middag hemma hos varandra etc.
Förlåtelse kan i vissa fall leda till försoning; i andra fall inte. Vi kan förlåta personer och sedan gå skilda vägar. Båda vägarna öppnar sig från ögonblicket när vi tar beslutet och samtidigt släpper taget.
När vi blir bedragna på ett eller annat sätt är det svårt att fortsätta förhållandet som om inget hade hänt. Tänk dig att tillit är som ett kristallglas som faller till golvet och bryts i tusen bitar. Kan det bli helt återställt även om man limmar ihop bitarna? Självklart inte.
Att läka oss själva genom att förlåta andra människor
En annan anledning till att förlåta är att det är det enda sättet för oss att läka oss själva och bli av med smärtan. Miguel Ruiz skriver i sin bok De fyra överenskommelserna att förlåtelse är det enda sättet att läka oss själva. Du kommer känna att du har förlåtit en person när du träffar (eller tänker på) denne och inte får en negativ känsloreaktion.
När vi förlåter någon för dennes misstag förlåter vi även oss själva för våra egna misstag. Vad betyder det? Att när vi ger förlåtelse frigör vi oss själva från smärta samt negativa och giftiga känslor som finns inom oss. Och det har ett stort värde i sig självt.
Kom ihåg denna vackra fras om konsekvenserna av att inte veta hur man förlåter:
“Att inte förlåta är som att plocka upp en het panna i syfte att kasta den på någon annan. Du är den första att bli bränd”.
Men det är meningslöst att säga “Jag förlåter dig” utan att verkligen mena det. Vi måste vara medvetna och uppriktiga när vi uttrycker dessa meningsfulla ord.
Vikten av tid
Hur, när och varför förlåta? Det beror helt och hållet på oss själva och den individuella upplevelsen. Det finns inga regler eller magiska recept som säger “att du ska vänta två veckor innan du förlåter en otrogen partner” eller liknande.
Förlåtelse inträffar inte över en natt, utan är snarare en process som vi genomgår i takt med att tiden går. Vi kanske tror att vi redan har förlåtit någon för vad denne gjorde mot oss, men när vi kommer ihåg meningsskiljaktigheten eller sveket känner vi sorg, gråter, blir arga etc. Det betyder att vi inte har förlåtit dem fullt ut ännu.
Vi kan jämföra förlåtelse med ärret över ett sår som vi åsamkat oss när vi skar ett äpple. Medan såret läker gör det ont att ta på eller ens nudda det med kläder eller andra föremål. När huden har läkt kan ärret ha en ljusare färg, men om vi för fingret över det gör det inte ont. Vi inser att vi verkligen har förlåtit när minnet inte gör oss ont.
Du kommer veta om du har förlåtit eller om du fortfarande måste arbeta för att uppnå detta mål. I vissa fall behöver du bara tid. Det råder inga tvivel om att tidens gång är den bästa boten mot brustna hjärtan, åtminstone ibland.
Att förlåta andra är något personligt
Huruvida vi ska eller inte ska förlåta är ett personligt beslut. Detta beslut kommer påverka ditt liv, oavsett om det rör nuet eller framtiden.
Det är sant att vissa svek är svårare att förlåta än andra. Vi bör dock komma ihåg att vi inte är perfekta varelser och att vi alla gör misstag. Vi rättfärdigar inte det faktum att en person har bedragit oss. Vi är bara lite mindre strikta eller hårda mot personen, som säkerligen mår dåligt över vad denne har gjort.
Vi bör komma ihåg att förlåtelse inte bara gagnar den andra personen. Det gagnar även oss själva eftersom vi släpper en tung och farlig börda som skadar våra hjärtan.
Förlåt oftare så kommer du känna dig mycket lättare!