Några intressanta fakta om fasta

Fasta är ett uråldrigt utövande som verkar förekomma i alla kulturer. Dess innebörd är huvudsakligen rituell, även om det i dagens värld ofta ses som ett alternativ för att bli hälsosammare.
Några intressanta fakta om fasta

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2023

Det är troligt att fasta har praktiserats sedan förhistorisk tid. Faktum är att nästan alla kulturer i världen har något specifikt tillfälle när de slutar äta eller dricka som en hyllning till sina gudar. I den här artikeln tar vi upp några intressanta fakta om fasta.

Idag är fasta ganska vanligt över hela världen, särskilt av hälsoskäl, estetiska skäl eller bådadera. I synnerhet har intermittent fasta blivit extremt populärt. De flesta studier som utförts på detta område visar faktiskt att det har vissa positiva effekter på hälsan.

Faktum är att många människor rapporterar förbättringar i sitt humör och sin hälsa tack vare fasta. Självfallet krävs viljestyrka för att gå utan mat, så det är knappast förvånande att fasta genererar emotionellt välbefinnande hos dem som utövar det.

“Fasta är näring för själen, förstår du, och precis som kroppslig näring göder kroppen så stärker fastan själen, förser den med smidiga vingar, lyfter den i höjden, gör det möjligt för den att begrunda saker som är ovan och gör den överlägsen nöjena och attraktionerna i detta nuvarande liv.”

-Johannes Chrysostomos-

Historiska fakta om fasta

Fastan har också en religiös karaktär
Olika religioner runt om i världen inkluderar utövandet av fasta i sina ritualer.

Det finns många intressanta historiska fakta om fasta och det har ett mystiskt och religiöst ursprung. Faktum är att det finns referenser till detta utövande i de äldsta böckerna om judendom, taoism, hinduism och jainism. I Bibeln finns det mer än 300 ställen som nämner ämnet. I många antika kulturer har shamaner dessutom seden att fasta innan de utför sina ritualer.

Normanderna brukade fasta innan de gick ut i strid eftersom de ansåg att det var ett sätt att möta döden med en renad kropp och ande. Arierna fastade en dag i veckan. Vissa nordamerikanska indianer fastade för att avvärja katastrofer eller göra sitt land mer bördigt.

Aztekerna och inkafolket fastade eftersom de ansåg att det var en väsentlig förutsättning för att komma i kontakt med sina gudar. Även Sokrates och Platon utövade det. Det sägs att de periodvis slutade äta i tio sammanhängande dagar. Dessutom krävde filosofen Pythagoras att alla som gick in i hans skola måste fasta en dag.

Att fasta professionellt

Det fanns en tid när fastan var en riktigt bra affär. De som tjänade på detta var karaktärer kända som hungerkonstnärer eller svältkonstnärer. Den mest kända av dem var Giovanni Succi. Han var en italienare som gjorde sin förmögenhet på att utföra en uthållighetsshow på Buenos Aires gator. Men många såg honom som en charlatan.

Hans första bedrift var att förbli inlåst i en bur i 30 dagar, i San Martín-teatern, utan att äta. Han drack bara vatten. Folk fick betala för att se honom. Faktum är att det sägs att mer än 47 000 åskådare betalade för att se honom. Självfallet försökte lokala restaurangägare fresta honom att bryta sin frivilliga fasta, men de misslyckades.

Det fanns också andra hungerkonstnärer som Succi i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Till exempel fullbordade Henry S. Tanner en fasta på 44 dagar vilket gjorde honom till miljonär i USA, tack vare pengarna han samlade in under sin show. Intressant nog började många forskare studera dessa typer av karaktärer och fick därmed de första uppgifterna om effekterna av fasta.

De mest kända hungerstrejkerna

Fastan används som en protestresurs
Fasta har också politiska konnotationer eftersom det används som en taktik för att belysa orättvisor.

Utan tvekan fastar de flesta av religiösa skäl eller hälsoskäl. Men att inte äta mat har också använts som en protest mot orättvisor eller för att få något i utbyte. Detta är känt som hungerstrejk eller politisk fasta.

En av ledarna som använde hungerstrejken som ett systematiskt verktyg var Mahatma Gandhi. Totalt fastade han 17 gånger. Var och en varade mellan sju och 24 dagar. Bara tio dagar före sin död genomförde han sin sista fasta i syfte att främja harmoni mellan hinduer och muslimer.

Den längsta hungerstrejken i historien leddes av Irom Sharmila. Hon var en människorättsaktivist som började fasta 2000 och slutade 2016. Hennes mål var att protestera mot tio civilas död orsakade av den indiska armén.

När hon slutade äta anklagades hon för brottet självmordsförsök och tvångsmatades genom en nässlang. Så förblev det i nästan två decennier, med korta avbrott. När hennes protest tog slut gick hon med i den politiska kampen i sitt land. Utan tvekan var det den mest dramatiska fastan i historien.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.