Länkar mellan problematisk internetanvändning, depression och självmord

Sambandet mellan dysfunktionell användning av internet, depression och suicidalt beteende har kontrasterats i olika studier. Ta reda på hur de är länkade här.
Länkar mellan problematisk internetanvändning, depression och självmord
Gorka Jiménez Pajares

Skriven och verifierad av psykologen Gorka Jiménez Pajares.

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2023

En studie från 2022 syftade till att analysera sambandet mellan problematisk internetanvändning, depression och självmordstankar hos ungdomar som en konsekvens av covid-19-pandemin.

En av slutsatserna de drog är att ungas psykiska hälsa har försämrats avsevärt. Faktum är att antalet rapporterade fall av sömnstörningar, beteendestörningar och negativa känslor, såsom ensamhet, rädsla eller sorg, har ökat.

Utan tvekan bidrog restriktionerna till att förhindra spridningen av coronaviruset. De hade dock en negativ effekt på ungas psykiska hälsa. De blev tvungna att interagera mer digitalt med sina vänner via appar för att motverka sina känslor av ensamhet.

Deprimerad tonåring
Missbruk av internet kan leda till att unga människor utvecklar ångest- och depressionsproblem.

Problematisk internetanvändning

Man har bevisat att felaktig användning av internet kan orsaka skadliga förändringar i hälsa och välbefinnande. Och unga människor är en av de mest utsatta delarna av befolkningen. Om de dessutom studerar på universitet, ökar deras risk för att få psykiska problem. Detta på grund av den höga digitalisering som råder på universiteten idag.

Restriktionerna ledde till en nästan fördubblad ökning av fall av dysfunktionell användning av internet. Efter pandemin rapporterade ungefär hälften av ungdomarna att de kände sig mer beroende av internetresurser. Dessutom sa nästan två av tio att de hade ökat antalet timmar de spenderade på att surfa på nätet. I själva verket hade internet, förutom att vara ett användbart verktyg för deras studier, blivit deras enda källa för interpersonell kontakt med omvärlden.

“Internet användes för att bekämpa känslor av ensamhet och isolering.”

-Verónica Villanueva-Silvestre-

Depression och självmord

Prevalensen av depression är högre i tonåren. Prevalens avser antalet fall av en störning vid en given tidpunkt. Därför har ungdomar en högre risk att drabbas av depression jämfört med vuxna. Faktum är att vissa studier tyder på att andelen ungdomar med depressiva symtom är cirka 60 procent.

Det bör noteras att det finns skillnader i presentationen av depressiva symtom baserat på kön. Till exempel tenderar kvinnor att uppvisa mer intensiva depressiva symtom. Å andra sidan visar män en högre grad av självmordsbeteenden.

“Flera studier med universitetspersoner har visat ett samband mellan problematisk internetanvändning och depression.”

-Cynthia M. Apaza-

Dysfunktionell användning av internet och suicidalt beteende

Depressiva symtom och ångestsymtom har ett mer signifikant samband med dysfunktionell användning av internet. Detta inträffar när människor använder det för att hantera sitt känslomässiga obehag på grund av känslor av sorg eller ångest. Att använda internet från en utgångspunkt av obehag kan dessutom fördubbla depressiva symtom och oro.

Självmordstankar, eller “att tänka på att begå självmord”, och fullbordat självmord ingår under paraplyet av termen självmordsbeteenden. Sambandet mellan självmordstankar och dysfunktionell användning av internet i den unga befolkningen har kontrasterats i olika studier.

Tonåring vid dator
Enligt Verónica Villanueva-Silvestre använder elever med depressiva symtom internet som en mekanism för att fly ifrån problem och negativa känslor.

Samband har också hittats mellan stressen från att studera till en universitetsexamen och nivåer av depression. Lägg till detta den sociala isoleringen av pandemin och det är lätt att se varför antalet fall av depression hos unga gradvis har ökat.

I själva verket är ungdomar som upplever depressiva symtom och som använder internet i syfte att minska sin ensamhet och sina negativa känslor i en optimal position för utveckling av depression med åtföljande självmordsbeteenden.

Slutligen har forskning publicerats som understryker ett direkt samband mellan att lida av en depressiv sjukdom och ett internetberoende som en konsekvens av den problematiska användningen av internet. I själva verket matas båda delarna (depression och beroende) tillbaka in i varandra och den ena förstärker den andra (Rocco Servicio, 2022).


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Villanueva Silvestre, V., Vázquez Martínez, A., Isorna Folgar, M., & Villanueva Blasco, V. J. (2022). Problematic Internet use, depressive symptomatology and suicidal ideation in university students during COVID-19 confinement. Psicothema.
  • Mamun, MA y Griffiths, MD (2019). La evaluacion de internet adicción en Bangladesh: ¿Por qué las tasas de prevalencia son tan diferentes? Revista asiática de psiquiatría, 40, 46-47. https://doi.org/10.1016/ j.ajp.2019.01.017
  • Gavurova, B., Ivankova, V. y Rigelsky, M. (2020). Relaciones entre Estrés percibido, depresión y trastornos por consumo de alcohol en estudiantes universitarios durante la pandemia de COVID-19: una dimensión socioeconómica. Revista Internacional de Investigación Ambiental y Salud Pública, 17(23), Artículo 8853.https://doi.org/10.3390/ijerph17238853 González,
  • Apaza, CM, Sanz, RSS y Arévalo, JES (2020). factores psicosociales durante el confinamiento por el Covid-19–Perú. Revista Venezolana De Gerencia, 25(90), 402-410. https:// www.redalyc.org/articulo.oa?id=29063559022 Aznar-Díaz, I., Kopecký, K., Romero, JM, Cáceres, MP, & Trujillo-
  • Bousoño,M., Al-Halabí, S., Burón, P., Garrido, M., Díaz-Mesa, EV, Galván, G., García-Álvarez, L., Carli, V., Hoven, C., Sarchiapone, M., Wasserman, D., Bousoño, M., García-Portilla, MP, Iglesias, C., Sáiz, PA & Bobes, J. (2017). Uso y abuso de sustancias psicotrópicas e internet, psicopatología e ideación suicida en adolescentes. Adicciones, 29(2), 97-104. https://www.redalyc.org/ articulo.oa?id=289150531004
  • Servidio, R., Bartolo, MG, Palermiti, AL, & Costabile, A. (2021). Miedo de COVID-19, depresión, ansiedad y su asociación con el trastorno de adicción a Internet en una muestra de estudiantes italianos. Revista de informes de trastornos afectivos, 4, Artículo 100097. https://doi.org/10.1016/ j.jadr.2021.100097

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.