Varför tonåringar önskar ensamhet

I den här artikeln ska vi prata om ensamhet och tonåren. Vi kommer att förklara när en tonårings önskan om ensamhet är normal och när den bör sätta igång varningsklockor.
Varför tonåringar önskar ensamhet
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2023

Att tonåringar önskar ensamhet är naturligt och till och med nödvändigt för deras psykologiska utveckling. Faktum är att det har flera positiva effekter, som att vara en god hjälp för att stärka deras autonomi samt att skapa ett utrymme för dem att reflektera.

Men personliga relationer är också nödvändiga och fördelaktiga under tonåren. Faktum är att tonåringar måste hitta en balans mellan sina inre liv och sina relationer eftersom detta bidrar till deras mentala hälsa.

Ensamhet

Enligt en artikel skriven av Carvajal och Caro (2009) är ensamhet “en upplevelse känd för alla människor” och “en del av behovet att tillhöra”. Det kan också definieras som “en subjektiv upplevelse av bristande anslutning till andra, både vad gäller antalet sociala relationer och deras kvalitet”.

I praktiken är det möjligt att vara omgiven av många människor och samtidigt känna sig djupt ensam. Följaktligen beror känslan av ensamhet i hög grad på den anknytning vi har med andra och på känslan av upplevt socialt stöd.

Omotiverad tonåring
Önskan om ensamhet hos tonåringar är vanligt.

Tonåringar är mer sårbara för känslor av ensamhet

Enligt Carvajal och Caro är tonåren också en fas där vi är särskilt sårbara för känslor av oönskad eller osökt ensamhet. Det märkliga är att känslor av ensamhet, på ett eller annat sätt, är en konstant i våra vuxna liv. Det är bara det att vi på något sätt har lärt oss att hantera dem. Faktum är att vi inte är obekväma med att vara ensamma och ofta njuter av ensamhet.

Men tonåringar är särskilt känsliga för att utveckla känslor av ensamhet jämfört med andra åldersgrupper. Enligt sjukhuset Sant Joan de Dèu i Barcelona har olika studier, som en utförd av Goosby et al., 2013 och en av Lodder et al., 2016 visat att:

  • Mellan 21 och 70 procent av tonåringarna känner sig ensamma ibland.
  • Mellan 3 och 22 procent av ungdomarna upplever regelbundet ensamhet.

Dessutom har flera studier beskrivit hur ensamhet är en riskfaktor för vår psykiska och fysiska hälsa.

Även om många tror att ensamhet är en synonym för känslan av ensamhet, är ensamhet inte detsamma som att känna sig ensam eller önska sig ensamhet. I den här artikeln fokuserar vi på tonåringars önskan om ensamhet. Det handlar om deras behov av att vara ensamma, på jakt efter intimitet och sin inre värld.

Varför önskar tonåringar ensamhet?

Att tonåringar önskar ensamhet är vanligt. Denna fas är som bekant full av förändringar av alla slag (fysiska, känslomässiga och sociala). Men även om tonåringar behöver få kontakt med andra och odla sina relationer, söker de också stunder av ensamhet. Så vad ligger vanligtvis bakom deras behov av att vara ensamma?

Att spendera tid med sina tankar utan sociala distraktioner kan enligt experter också vara återställande, bygga upp deras självförtroende och göra det lättare för dem att sätta gränser.

Hur man tillmötesgår en tonåring gällande dennes önskan om ensamhet

Om din egen tonåring har sagt till dig att han eller hon behöver stunder för att vara ensam eller om han eller hon inte har sagt det direkt, men du känner det, bör du se till att du finns där för honom eller henne. Respektera tonåringens behov utan att döma och gör det enkelt för honom eller henne att ha sina ensamma stunder.

Se också till att du respekterar tonåringens integritet i dennes dagliga rutin. Till exempel bör du knacka på dörren innan du går in i hans eller hennes rum. Du bör också prata öppet med tonåringen och fråga om han eller hon vill vara ensam eller vara med familjen.

Orolig tonåring
Det är viktigt att respektera tonåringars stunder av ensamhet.

Fördelarna med ensamhet för tonåringar

Som vi nämnde tidigare har ensamhet flera fördelar. Av denna anledning är det viktigt att tonåringar kan odla det gradvis. Här är några exempel på fördelarna:

  • Ensamhet låter tonåringar tänka, reflektera och skapa.
  • Det erbjuder ett utrymme för dem att lära känna sig själva.
  • Det tillåter dem att odla sina intressen och hobbyer. Faktum är att de kan upptäcka vad de gillar och inte gillar.
  • Det hjälper dem att ladda sina batterier. När allt kommer omkring är social kontakt och mellanmänskliga relationer väldigt bra, men de kan vara överväldigande och utmattande ibland.

Tonåringar känner sig mindre hämmade när de är ensamma

Å andra sidan hjälper ensamhet också tonåringar att upptäcka nya intressen och idéer utan att oroa sig för andras åsikter. Detta avslöjades i en studie från 2006, där forskare drog slutsatsen att tonåringar känner sig mindre hämmade när de är ensamma.

Så om din tonåring vill vara ensam, och om han eller hon inte har något problem som gör att han eller hon vill vara ensam (om detta är fallet måste du ta reda på mer), ska du därför inte vara orolig.

“I många ögonblick kommer deras enda sällskap att vara dem själva, och de måste växa upp och känna sig trygga i det tillståndet.”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goosby et al. (2013). Adolescent loneliness and health in early adulthood. Sociology.
  • Larson, R. (2006). The Emergence of Solitude as a Constructive Domain of Experience in Early Adolescence. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.1997.tb01927.x
  • Lodder, G. M. A., Goossens, L., Scholte, R. H. J., Engels, R. C. M. E., & Verhagen, M. (2016). Adolescent loneliness and social skills: Agreement and discrepancies between self-, meta-, and peer-evaluations. Journal of Youth and Adolescence, 45(12), 2406–2416. https://doi.org/10.1007/s10964-016-0461-y

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.