Obesogena miljöer främjar fetma
Obesogena miljöer är definierade som de typer som genererar fetma. Med andra ord sådana som ökar risken att befolkningen går upp i vikt och ådrar sig kroniska sjukdomar. Det är följaktligen också alla miljöer där människor väljer stillasittande livsstilar framför de som involverar fysisk aktivitet. Liksom de där människor istället för att äta för att reglera känslan av hunger och mättnad, äter för mycket. Dessutom har ohälsosam mat företräde framför hälsosammare livsmedel.
Det var Boyd Swinburn som gav just detta sammanhang mening. Den obesogena miljön finns främst i stora livsmedelsbutiker där större delen av befolkningen handlar. Massproducerade produkter säljs ofta till kampanjpris medan premiumprodukter stiger alltmer i pris och blir rena lyxvaror.
Vissa dagar kan vi finna lågkvalitativa färdigrätter till samma pris som en enda grönsak. Vi bör dock inte låta oss luras. Obesogena miljöer har samma inverkan på kosten för smala och normalviktiga personer. Faktum är att vissa personer med en hälsosam och balanserad kost har ett högre kroppsmasseindex (BMI) än andra som följer ohälsosamma dieter.
Gångarna i dessa stormarknader, som Julio Basulto säger i sin bok, Come Mierda (Eat Shit) genererar rena öknar, träsk eller bakhåll som kulminerar i den obesogena och patogena miljön.
Nutritionister och psykologer varnar för den obesogena och patogena miljön
Idag är andelen hälsosam mat vi ser omkring oss extremt liten. Å andra sidan växer storlekarna på våra portioner parallellt med våra midjemått.
Dessutom består matscenen idag av ett överflöd av bakverk i alla former, storlekar och färger, efterrätter med hög sockerhalt och pommes frites. Dessa livsmedel marknadsförs på ett lättsamt sätt som tenderar att vara kopplat till starka färger. Detta överskuggar folkhälsan och får unga människor att normalisera de typer av livsmedel som vi bara bör unna oss någon gång ibland.
Obesogena miljöer och psykisk hälsa
Med mängden hyperkalorisk mat som finns tillgänglig har betydelsen av näring och matglädje blivit förvrängd. Det har faktiskt blivit komplicerat att äta bra. Dessutom leder fysiskt överätande också till känslomässigt överätande. Detta visar sig i en rad ätstörningar.
Småätande
Människor småäter frekvent i dagens värld. Vi äter när vi sitter framför tv:n på kvällen, uppmuntrade av annonserna som säger att vi ska prova en av deras senaste massproducerade chipssorter.
Vi äter också när vi mår dåligt eller saknar något och inser att våra liv är sorgliga och utan känsla och “sensuell njutning”. Faktum är att vi småäter och njuter av det som har sålts till oss som “ett bra liv med god mat”, i hopp om att vi inte ska drabbas av de negativa effekterna.
Om vi försöker äta hälsosammare säger våra vänner att vi är besatta. Det är så vi går i fällan att småäta. Att försöka säga nej är som att vägra droger i en miljö där alla andra konsumerar dem.
Ångest
Matsug är en överväldigande känsla av hunger. Det är dock bara relaterat till specifika livsmedel som vi gillar, och suget upphör när vår hunger har lagt sig. Vi lever inte med fortsatta skuldkänslor, som en bulimipatient skulle uppleva.
Det vanligaste suget är efter sötsaker. Det drabbar särskilt unga kvinnor. Det åtföljs ofta av en allmän känsla av illamående, yrsel och trötthet. Det kommer ofta också med en sänkning av blodsockret, vilket kan vara en följd av en alltför restriktiv kost. Men det finns också fall där denna sänkning inte inträffar.
Att svara på matsug genom att frossa i kakor eller korv i full fart är som att ta en shot socker eller serotonin, signalsubstansen i hjärnan som ökar efter att vi fått i oss stora mängder sockerhaltiga ämnen. På väldigt kort sikt får det oss att må bra.
Chocoholics
Många av oss älskar choklad. Problemet ligger i vilken typ av choklad vi konsumerar, inte i kakaon. Men 90 procent av chokladälskare är nöjdare med den sortens choklad som innehåller mer mjölk, socker eller kex. Dessutom förknippar vi ofta choklad med glada barndomsminnen.
Fettet och sockret i choklad ökar frisättningen av serotonin. Dessutom ökar choklad nivåerna av endorfiner, det morfin som våra hjärnor producerar naturligt när vi utför vissa aktiviteter, som att idrotta. Choklad innehåller även anandamid. Detta är en typ av endocannabinoid som har avslappnande effekter på våra nervsystem.
Nattätningssyndrom
Att gå upp mitt i natten för att äta en stor mängd mat är det främsta tecknet på nattätningssyndrom (NES). Detta okontrollerade ätande är vanligtvis motiverat av ångest.
Tillståndet kan få allvarliga hälsokonsekvenser. De som lider av det brukar skjuta upp dagens första måltid i flera timmar och äta färre kalorier under dagen.
Hyperfagi
Detta ätbeteende kännetecknas av ett regelbundet överskott, både i mängden mat på tallriken och i sättet den stoppas i munnen. Till exempel stora skedar och snabbt eller kort tuggande. Det kan vara ett familjedrag.
Ibland blir hyperfagi patologiskt, vilket resulterar i bulimisk hyperfagi, en nyligen klassificerad sjukdom. Med denna sjukdom kan den drabbade inte sluta äta. Den har dock inte samma bedövande karaktär eller programmering som är typisk vid vanlig bulimi.
Det värsta sättet att bekämpa obesogena miljöer
Ju mer stigma och ansvar som läggs på beteendet hos överviktiga människor, desto mindre kommer att falla på de företag som tillverkar produkter av extremt låg näringskvalitet för att förändra belöningskretsarna i våra hjärnor. Vi måste inse att många av kändisarna som marknadsför dessa produkter sällan konsumerar dem själva i någon större utsträckning. För dem är det bara ett jobb.
Vad kan vi göra för att få ett slut på detta? Till att börja med kan vi börja lyssna på forskare utan kommersiella intressen inom livsmedelsindustrin. Vi kan också sluta lyssna på de multinationella företagen som måste ljuga om sina produkter för att sälja dem. Beroende på vilken väg vi väljer kommer människor, i allt yngre åldrar, i genomsnitt antingen ha förbättrad eller försämrad hälsa. Det är upp till oss att bestämma.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ellenberg, C., Verdi, B., Ferri, C., Marcano, Y., & Vivas de Vega, J. (2006). Síndrome de comedor nocturno: un nuevo trastorno de la conducta alimentaria. In Anales Venezolanos de Nutrición (Vol. 19, No. 1, pp. 32-37). Fundación Bengoa.
- García, A. M. (2020). Ambiente obesogénico: barreras para mantener un peso saludable (Doctoral dissertation, Universitat d’Alacant-Universidad de Alicante).
- Villagrán, M., Petermann-Rocha, F., Martínez-Sanguinetti, M. A., & Celis-Morales, C. (2019). La interacción de nuestros genes con el ambiente obesogénico. Revista médica de Chile, 147(11), 1493-1494.