Rutiner kväver oss genom att fängsla oss i våra rädslor
Rutiner skyddar oss så mycket att de ibland kan bli ett riktigt fängelse. Att etablera dem hindrar oss från att fatta hundratals dagliga beslut som vi skulle ha fattat om vi inte hade etablerat fasta vanor. Men de ingjuter också ett sätt att göra saker på som översätts till ett schema av tankar och känslor som inte förändras.
Rutinernas pris kan vara mycket högt. Ja, de är nödvändiga och ett praktiskt sätt att hantera vardagen. Men samtidigt och utan att vi märker det blir de ett sätt att leva där man gömmer sig och börjar bli rädd för förändringar.
Det är vanligt att vi möter människor som lever nedsänkta i ett hjulspår, men som hela tiden förnekar det. De suckar, lägger huvudet i händerna och säger att de är uttråkade eftersom allt alltid är sig likt. Däremot känner de inte att de orkar säga “nog”.
Därför krävs en rejäl dos mod för att övervinna rutinernas diktatur. Dessutom är en genuin motivation och tillräckligt med självförtroende väsentligt för att kunna bryta mönstret och gå längre in på osäkerhetens väg.
Rutinernas öronbedövande effekt
Det värsta med att etablera rutiner och upprätthålla dem är att du gör dig okänslig utan att du märker det. Det handlar inte om att du slutar känna, utan snarare att du kategoriserar vad du känner. Du börjar få uppfattningen att allt som är obekant är farligt. Det som är nytt och annorlunda blir därmed ett slags hot.
Rutinen är en ställning som består av många delar. Den sträcker sig från hur du hanterar din vardag till hur du kommer fram till alla dina föreställningar om världen. Det slutar med att du tänker att du bara ska känna, tänka och handla på ett sätt. Du känner dig redan bekant med alla realiteter och tycker att problemen är för många.
Rutiner minskar också din nyfikenhet och din förmåga att bli överraskad. Men framförallt gör de dig döv och blind för din egen potential. Det slutar således med att du tror att du bara gör det du kan och att det skulle vara omöjligt för dig att agera eller leva på ett annat sätt.
Resultatet är därmed ett tillstånd av dåsighet. Med rutinen lever man med funktionen att “utföra” och inte utvecklas eller vara lycklig. Och det värsta är att du börjar se rutinen som din stora prestation och känner dig rädd för allt som kan förändra den.
Rädsla för förändring – Motstånd mot förändring
Att leva med passion är en sann gåva, vilket många inte kan eller kommer att njuta av. Det innebär att känna ett genuint intresse för sitt jobb. En genuin kärlek till människorna som du interagerar med. Det är en sann entusiasm inför framtidsplaner och allt som måste göras.
Varför ser då så många människor livet passera framför deras ögon och försöker “bränna tid” istället för att leva intensivt? Det finns bara ett svar: rädsla. Det hindrar dig från att möta det som är nytt, det okända och det som är utmanande.
Förändring är just det: en utmaning. Att välja bort konventionerna, sedvänjorna och tryggheten som gör att vi gör samma sak om och om igen för att inte behöva tänka för mycket. Även när rutinen är kantad av obehagliga situationer är det ändå många som tolererar den eftersom deras rädsla för förändring är större. Det skulle nämligen kräva att de lämnar sin komfortzon och vässar sina förmågor att möta okända situationer.
Hur kan du övervinna rädslan för att komma ur dina rutiner?
Varje person borde göra vad denne vill göra, som denne vill göra det, med vem och var som helst. Varför skulle någon ge upp chansen att arbeta eller leva som de vill helt enkelt på grund av rädsla för förändring?
Naturligtvis kan ingen skicka allt åt helvete över en natt. Du kommer att behöva genomgå en mycket långsammare process för att uppnå ditt mål. Sanningen är nämligen att det inte alltid är lämpligt att bryta sig loss från allt, men tillräckligt för att få lite utrymme för att vara sig själv. Så hur börjar man? Vad kan du göra för att ta dig ur dessa rutiner som fängslar dig?
- Ta dig tid för dig själv. Hur krävande eller viktigt ditt jobb än är kan det aldrig vara viktigare än du själv. En del av din tid bör du alltså ägna enbart åt dig själv. Vi talar om de områden i livet där du bara ska fokusera på att göra det du verkligen vill: sova, äta, dansa, vad som helst. Det viktiga är alltså att du känner att du enbart och exklusivt gör det du vill göra.
- Du måste spela. Spel bör aldrig utrotas. Spel som upplevs som roliga är nämligen ett område med frihet genom excellens. I spelet återskapar du nämligen dig själv och bygger nya betydelser för vad du är. Spela kort, spela basket, spela vad du vill, bara du spelar.
- Tappa inte kontakten med naturen. Naturen har nämligen en mycket positiv effekt på våra känslor och tankar. Därför är det väldigt viktigt att ta sig tid att vara i kontakt med växternas grönska och finna det speciella sättet att interagera med djuren. Naturen hjälper oss att få kontakt med oss själva och detta gör att vi i sin tur kan upptäcka de förändringar vi behöver implementera.