Sju fascinerande fakta om universalgeniet Leonardo Da Vinci
Historiens mest konsekventa karaktärer är vanligtvis kända för sina verk, upptäckter och uppfinningar. Men de tenderar också att ha andra intressanta särdrag. Med detta i åtanke kommer vi att prata om sju fascinerande fakta om det stora universalgeniet Leonardo Da Vinci. De kommer säkert att överraska dig.
Vi tänker på Leonardo Da Vinci som en av de viktigaste konstmästarna genom tiderna. Dessutom var han både uppfinnare och forskare. I själva verket var han en extremt nyfiken karaktär som brann för att försöka hitta lösningar på många olika frågor om livet. Faktum är att några av svaren han hittade fungerade som riktmärke för ett antal av hans konstnärliga skapelser.
1. Universalgeniet Leonardo Da Vinci hade ingen formell utbildning
Det kan mycket väl överraska dig att höra att Leonardo Da Vinci inte hade någon formell utbildning från skolan. Faktiskt fick han bara grundläggande utbildning i sitt eget hem.
Ändå hade han en extremt hög IQ. Detta innebar att han hade ett sant intresse att vilja lära sig och avancera. Som vuxen kom han att marknadsföra teorier om astronomi samt några ganska märkliga profetior.
När han var tonåring arbetade han med Andrea del Verrocchio i hans verkstad. Det var här han lärde sig konstnärliga tekniker och började vara kreativ. Dessutom gick han också in på matematik och vetenskap. Samtidigt var han en omtänksam och självständig person i sina utrednings- och inlärningsprocesser.
“Den som tänker lite tar ofta fel.”
-Leonardo Da Vinci-
2. Han hade talang för musik
Leonardo var bra på musik. Även om vi tenderar att vara mer bekanta med hans färdigheter inom andra discipliner, var han en extremt kompetent musiker. Han älskade att spela luta, samt sjunga och recitera dikter. Han skulle till och med göra sina egna kompositioner i stil med tidens renässanspolyfoni.
Leonardo uppfann faktiskt en vattenorgel. Den hade träpipor som tillsammans med vattnet och ett tangentbord verkligen såg ut som en orgel. Den hade dock ett märkligare ljud jämfört med vad vi är bekanta med.
3. Universalgeniet Leonardo Da Vinci studerade mänsklig anatomi
Leonardo gjorde många anatomiska ritningar. Han undersökte människokroppen, organens position och deras funktioner samt muskler och leder. I själva verket visade sig hans teckningar oerhört användbara för den tidens läkare.
Några av hans mest framträdande teckningar är de som är relaterade till bildandet av liv i livmodern. Faktum är att han ritade barnets position, dess form, kön etc. Med dessa exakta ritningar visade han en sann förståelse för utvecklingen av mänskligt liv. Det var faktiskt ett fenomen som fascinerade honom.
4. Da Vinci var inte hans riktiga efternamn
Genom historien har han varit känd som Leonardo Da Vinci. Men detta efternamn refererar faktiskt till “Vinci”, hans hemstad. Som huvudregel var det bara personer från överklassen som hade riktiga efternamn. De lägre klasserna hade namn som var relaterade till deras födelseplats. Eller så var de relaterade till personens fysiska egenskaper.
5. Hans verk är relativt få
Leonardo intar en privilegierad plats i konsthistorien. Men hans verk är trots detta relativt få. Dessutom fanns det flera skisser som han aldrig avslutade.
Han hade en stark koppling till teknik, arbetade som arkitekt och militäringenjör. Faktum är att han ritade planer och schematiska diagram över artefakter som skulle tjäna i strid. Leonardo ägnade mycket tid åt att praktisera, men också tänka och kläcka idéer.
6. Sanningen om Vitruvianske mannen
Vitruvianske mannen är den berömda teckningen som finns i en av Leonardos dagböcker. Den visar de ideala proportionerna av människokroppen. Ritningen är baserad på måtten gjorda av Vitruvius, den romerska arkitekten. Den beskriver vad de ska vara, från topp till tå.
Allt detta fick Leonardo själv att återupptäcka vilka de matematiska proportionerna i människokroppen var. Följaktligen demonstrerade hans illustration kroppens grundläggande symmetri.
Denna uppfattning sågs också i det antika Grekland. Därför var renässansen en av åldrarna i historien som återhämtade konceptuella värden som är typiska för denna tid.
7. Universalgeniet Leonardo Da Vinci praktiserade rättsmedicin
En av de mest intressanta fakta om Leonardo Da Vinci var hans intresse för rättsmedicinsk vetenskap. Vi vet att han dissekerade många kroppar för att lära sig om de inre delarna, organens arrangemang och organisering av ådror, ben och muskler. Av denna typ av arbete gjorde han teckningar och kommentarer som visade sig ha ett oberäkneligt värde vid den tiden.
I själva verket, trots att han aldrig hade praktiserat inom medicin, gjorde han många bidrag. Dessa åtföljdes av magnifika illustrationer som fungerade som en referens för den ytterligare expansionen av medicinsk kunskap. Denna renässansmästare var verkligen också en mästare i mångsidighet.
Vi hoppas att du inspirerades av dessa fascinerade fakta om universalgeniet Leonardo Da Vinci. Det finns dock många fler. Ja, utan tvekan har Da Vinci satt en outplånlig prägel på vår historia.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- AM, José. Anatomía y Leonardo da Vinci. Yale J Biol Med. 2001; 74 : 185–95.
- Gálvez, C. (2017). Leonardo Da Vinci: cara a cara. Aguilar. Madrid.
- García Sánchez, L. (2014). Leonardo Da Vinci. Susaeta. Madrid.
- Valencia Giraldo, Asdrúbal (2004). El ingeniero Leonardo da Vinci. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia, (32), 114-134. [Fecha de Consulta 27 de Agosto de 2021]. ISSN: 0120-6230. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43003211