Slutet på en TV-serie och känslor av tomhet
Slutet på en TV-serie som vi titta på i flera år med stort intresse är aldrig lätt. Det innebär inte att man måste säga farväl till karaktärerna och deras berättelser.
Det finns en annan intressant faktor att sörja över: slutet kanske inte var bra eller vad du väntade dig. Detta är en allt vanligare verklighet i våra dagliga liv och av stort intresse för psykologer.
Stephen King sade nyligen att vi sällan är helt nöjda med slutet på en TV-serie eller bok om vi har haft passion för dem. Detta eftersom det är svårt för folk att ge upp något när det funnits ett känslomässigt band.
Känslan av förlust är därmed verklig i allra högsta grad, och så även frustrationen som kommer med den.
Psykologin antar att populärkulturens värld (uppfattad som den uppsättning av konstnärliga och kulturella manifestationer som omger oss) påverkar människor direkt.
Det universum sm TV-serier skapar är därmed mäktigt. Vi har att göra med media som vi släpper in i de privata timmarna vi spenderar hemma.
TV-serier och deras slut är därmed sociala fenomen. Det är något som med enkelhet kan ersätta, om än bara för några dagar, intressen för andra sociala, politiska eller ekonomiska händelser.
För många är detta faktum väldigt oroväckande, för andra är det bara en reflektion av ett samhälle som reflekterar en annan del av sina liv på TV-serier.
“Jag hatar TV på samma sätt som jag hatar jordnötter. Men jag kan inte sluta äta jordnötter.”
-Orson Welles-
Slutet på en TV-serie och känslorna vi upplever
Fenomenet med slutet på en TV-serie och de motsägande känslorna som folk upplever är inte något nytt. Ett exempel på detta var Arthur Conan Doyle – en framgångsrik författare som skrev om äventyr.
De publicerades veckovis i tidningen The Strand Magazine, och äventyren som den karismatiska huvudkaraktären upplevde fångade tusentals läsare. Vem var det? Sherlock Holmes.
Doyle kände dock aldrig någon speciell uppskattning för sin karaktär. Han vill ägna sig åt andra saker; att skriva en annorlunda typ av litteratur.
Av denna anledning beslutade han sig för att döda Sherlock Holmes i Reichenbach Falls. Det var då han konfronterades av något oväntat. Läsarna hotade honom och vid fler än ett tillfälle fruktade han för sitt liv.
Han hade inget annat val än att återuppliva mannen på Baker Street kort därefter.
Läsarna av Sherlock Holmes var troligen några av de första fansen att uppleva den typ av lidande som är så vanligt idag:
- Först måste man säga farväl till karaktärerna.
- Vidare måste man hantera ett oväntat slut.
TV-serier – mer än bara underhållning
Doctor Who är en av de längst sända TV-serierna i historien. Med över 50 år på resumén har flera generationer växt upp med den berömda tidsherrens äventyr.
The Simpsons är ett annat exempel som funnits i våra liv sedan 1989. Vidare har serier som CSI, Gray’s Anatomy och Supernatural fler än 300 avsnitt vardera.
Under tiden avsnitten sänds varje vecka kommer många tittare växa, mogna, göra förändringar, drabbas av förluster och få framgångar, och vi lever parallellt med berättelserna på skärmen.
Bandet vi skapar med dessa universum är därför ofrånkomliga.
- TV-serier erbjuder mycket mer än underhållning för många personer. Folk upptäcker hobbyer, jobb att ägna sig åt, länder att resa till, intressanta koncept, skådespelare, regissörer och manusförfattare att följa.
- Det är även ett sätt att tillfälligt koppla bort från verkligheten. Att sammankoppla med andra berättelser och karaktärer genererar lindring och hjälper oss att minska stress.
- Vi får heller inte glömma den sociala komponenten hos detta medium. Att se det senaste avsnittet av en viss serie är på sätt och vis en ritual. Tack vare den har vi ämnen att diskutera på jobbet. Att vara del av en grupp som pratar om en viss serie på sociala medier är även ett sätt att lära känna nya människor.
Sorg över att en TV-serie är slut
Idag, nio år efter att det sista avsnittet av Lost sändes, fortsätter många att skapa teorier om dess slut. Om det är svårt att acceptera slutet av en TV-serie, är det ännu svårare när man inte helt förstår det.
I raden av till viss del kontroversiella slut kan vi även lägga till Game of Thrones, How I Met Your Mother, Dexter, House of Cards och Breaking Bad.
Samtliga fantastiska serier som överraskade oss med sina karaktärer, men som lämnade en märklig känsla av besvikelse efter sig för vissa.
Hur kan man acceptera slutet av en TV-serie när man inte är nöjd med dess slut? Man kan givetvis inte göra samma sak med författarna som Annie Wilkes i klassikern Lida.
Även om vi skapar ett känslomässigt band till dessa TV-serier så är de fortfarande bara fantastiska berättelser med början och slut.
Vi kan sörja jämte alla fans, vänner, bekanta och släktingar. Vi kan dela känslor och framförallt väcka de goda stunder som serierna inkluderade. För det som är bra med TV-universumet är att serierna utlöser varandra.
Innan du vet ordet av så är du insjunken i en ny serie som otvivelaktigt kommer ta slut en vacker dag.