Sju tips för att skriva ett bättre CV

Sju tips för att skriva ett bättre CV
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2022

I dagens värld är det svårt att hitta ett jobb som gör dig lycklig. All konkurrens och alla krav från en arbetsmarknad som blir allt mer selektiv kan få oss att börja betvivla våra kompetenser. Det publiceras ständigt nya idéer om hur man kan skriva ett bättre CV, men det kan vara oklart vilka steg som verkligen lönar sig.

Att skapa ett slående CV är inte enkelt. Du ser dock folk omkring dig som använder sig av alla möjliga innovativa tekniker. Det är lätt att hitta videoinstruktioner och grafiska mallar på nätet.

Men för att skriva ett bättre CV ska du inte fokusera på utseendet, även om du först kan tro det. Visst är det viktigt att skapa något som ser bra ut visuellt, men det är också viktigt att innehållet inte blir en besvikelse. Om informationen förmedlas på fel sätt, spelar färg och typsnitt mindre roll.

En del av nedanstående råd kommer att vara bekanta för dig medan andra kommer att vara helt nya. Det gäller att du utnyttjar tipsen, så att världen omkring dig blir medveten om dina förmågor.

7 viktiga tips för att skriva ett bättre CV

1. Ljug inte

Att man inte ska ljuga i sitt CV kan tyckas självklart, men falska CV:n är faktiskt mycket vanliga. Att lägga till jobb du inte utfört, ljuga om befattningen du innehade eller att hitta på prestationer du åstadkommit, kan alla få ödesdigra konsekvenser. Förutom att det är genant så är det rätt och slätt fel.

Att vara ärlig är inte bara en dygd, utan det är även smart. Om dina chefer eller intervjuare upptäcker att du ljugit om något viktigt kommer de att börja misstro dig. Ingen tycker om att ha otillförlitliga anställda i sitt företag, så undvik att skapa ett sådant intryck.

Anställningsintervju där ett CV granskas

2. Särskilj dig från andra

Man rekommenderar att du understryker något som särskiljer dig från andra. Inte bara i hur ditt CV ser ut (som vi nämnt ovan), utan även i dina färdigheter. Skaffa dig lite kunskaper i ett främmande språk, framhäv vissa kurser och lägg till volontärarbete.

Problemet med nästan alla CV:n är att de är så lika varandra. Förr räckte det med engelska som språkkunskap, men så är det inte längre. Ju mer originell din karriärbana är, desto mer nyfikenhet kommer du att väcka hos potentiella arbetsgivare.

“Välj ett arbete som du tycker om, så slipper du arbeta en enda dag i ditt liv.”

Konfucius, konfucianismens grundare

3. Lagom längd resulterar i ett bättre CV

Ditt CV ska varken vara för långt eller för kort. Framhåll att du har arbetat för samma företag i flera år istället för att ha arbetat för flera olika företag under kortare tid. Det senare fallet ger en bild av instabilitet.

Ge inte onödigt mycket information om din skolgång eller universitetsutbildning, såvida du inte kan ange några speciellt anmärkningsvärda prestationer. Alla triviala uppgifter bör strykas. Den ideala längden på ett CV är en till två sidor.

4. Inkludera inga hobbyer

I sina försök att knyta an till intervjuaren är det många människor som inkluderar alltför mycket personlig information. Förutom att detta är ett misstag ger det även ett oprofessionellt intryck. Ge en framställning av dina livsmål eller målet med denna specifika tjänst, men var kortfattad.

Vidare ska du försöka undvika termer eller fraser som bara du känner till. Sträva efter ett mellanting mellan formalitet och förtrolighet, inga extrema ordval.

5. Skaffa dig rekommendationsbrev

För många ansökningar krävs det rekommendationsbrev. Det kan vara svårt att få dessa, i synnerhet om du inte varit i kontakt med tidigare lärare på ett tag. Om de fortfarande är yrkesverksamma är det bäst att be att få träffa dem.

Det samma gäller för tidigare chefer. I sådana fall är det lättare, förutsatt att de fortfarande har kvar sina gamla jobb. Men inte alla företag erfordrar att kandidaterna inkluderar rekommendationsbrev.

Kvinna och man i anställningsintervju

6. Korrekturläs för att uppnå ett bättre CV

Grammatiska missar och stavfel bör absolut inte förekomma. Du ska granska ditt CV så att du undviker misstag som kan kosta dig ditt jobb. Trots att denna rekommendation kan tyckas självklar är det alltför många som glömmer det. Ett CV som är fullt med oriktigheter antyder att du är slarvig eller obildad. Och företag är inte villiga att anställa sådana personer.

7. Volontärarbete ger extrapoäng

Att inkludera volontärarbete i ditt CV är ofta inte obligatoriskt, men det är varmt rekommenderat. Förutom att det kan ge dig relevant erfarenhet, är tid som ägnas åt volontärarbete ett plus. Försök hitta någon sak som känns angelägen för dig och arbeta som volontär i några månader. Du kommer att lära dig en massa och kanske bestämmer du dig för att bli kvar längre.

Alla företag är intresserade av anställda som engagerar sig i sociala frågor. Att ge prov på integritet och deltagande gentemot andra kommer inte bara att förbättra din karriär, utan även ditt liv.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ditt CV är en mycket viktig del i anställningsprocessen. Men det är inte den enda. Försök undvika att fylla ditt CV med irrelevant information. Ge uppriktig information och engagera dig i viktiga samhällsfrågor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.