Stresslaxing: När avslappning orsakar dig stress
Du avslutar en lång dag på jobbet och sätter dig på ett fullsatt tunnelbanetåg för att åka hem. När du kommer hem går du ut med hunden. Mörkret faller på och du vill sätta på en serie och slappna av, men i ögonblicket du sätter dig i soffan dyker alla negativa tankar upp igen och du känner dig ännu mer överväldigad. Känner du igen dig? Då kan du uppleva stresslaxing.
Detta nyligen myntade ord hänvisar till den ångest som framkallas av att försöka slappna av. Även om det verkar motsägelsefullt, lider 30-50 procent av personerna som försöker träna sig i avslappningstekniker av fler symptom på stress. Därför är det ett inte alltför ovanligt fenomen. Vissa patienter rapporterade till och med att de upplevde fysiska symtom, såsom hjärtklappning och svettning.
Livet idag är aggressivt och svindlande och påverkar kroppens naturliga rytmer. Som du kan föreställa dig (och kanske uppleva) är det inte lätt att gå från 100 till 0 mitt i detta snabba flöde. I den här artikeln ska vi berätta lite mer om vad stresslaxing består av och vad du kan göra för att undvika det.
Vad ligger bakom stresslaxing?
Om du blir stressad när du försöker slappna av måste du tänka om. Nedan är några av de möjliga orsakerna till stresslaxing och dess effekter.
1. Förnekelse
Förnekande av stress är en av de vanligaste flyktvägarna, men en av de minst effektiva. Även om det under korta perioder hjälper att lösa och ordna dina känslor naturligt (som när någon närstående dör), är det verkligen skadligt att använda det på en återkommande basis.
Ibland förnekar du dina känslor av stress. Det är inte en frivillig bekräftelse, utan ett omedvetet sätt att gå framåt. Du skapar känslan av att det bästa sättet att eliminera din stress är att slutföra alla uppgifter som orsakar den. Dessa uppgifter tar dock aldrig slut, så du hamnar i en ond cirkel.
2. Fysiologisk aktivering
Som du kanske redan vet är stress ett naturligt svar på en farlig situation. Tack vare det sympatiska nervsystemet reagerar din kropp på hotet. Medan det parasympatiska nervsystemet återställer dig till ditt normala tillstånd (homeostas). Men när stress är långvarigt, är fysiologisk aktivering också det, vilket orsakar dig hälsoproblem.
Därför slappnar inte din kropp automatiskt av när du har lite ledig tid. Faktum är att om normen för dig är att stressa för att slutföra alla dina dagliga uppgifter, ser din kropp avslappning som ännu en syssla. Du säger till dig själv att du måste slappna av eftersom du har så mycket arbete imorgon, men om du å andra sidan slappnar av, kommer du bara att behöva göra dubbelt så mycket. Låter detta bekant för dig?
3. Krav på dig själv
Ångest och stress väntar precis runt hörnet om du kräver mer av dig själv än du kan ge. Om du arbetar när du är sjukskriven, kollar dina e-postmeddelanden på semestern eller går ut med din partner trots att du är desperat trött, är du ett offer för dig själv. Det beror på den omedvetna tanken att du måste ge allt hela tiden.
När du äntligen inser att stunder av avkoppling är nödvändiga, slutar det med att de blir ännu en skyldighet. Således fortsätter ditt sinne och din kropp att sträva efter att nå “målet” att koppla av, och stresslaxing dyker upp.
4. Socialt tryck och stresslaxing
Det sociala trycket är motsägelsefullt. Du uppmanas att ta hand om din hälsa men också att vara maximalt produktiv och att vara den lyckligaste, vackraste och mest engagerade individen i världen.
Men du vet att det är omöjligt att följa allt detta. Detta beror inte bara på dess motsägelse utan också för att det är fysiskt omöjligt att arbeta 12 timmar om dagen, gå till gymmet, ta hand om dina barn, ställa upp som volontär och hålla ditt hem någorlunda snyggt. Åtminstone inte utan att explodera.
Dessa krav kan förvandla fritid till ytterligare en uppgift att uppfylla. Om du dessutom inte har ett ögonblick för dig själv, är du en arbetsnarkoman. Du måste hitta stunder för att slappna av och försöka balansera ditt liv.
Vad du ska göra om du gör dig skyldig till stresslaxing
När även avkoppling orsakar dig stress, är det dags att träffa en psykolog. Där kommer du att kunna ta en paus och utforska dina egna orsaker till stresslaxing samt skaffa resurser för att bekämpa det. Lösningarna kan vara allt från att byta jobb till att utveckla en egenvårdsrutin, träning i avslappningstekniker eller medicinsk behandling.
Slutligen kan denna strävan att befria dig från stress bli ytterligare en orsak till dina känslor av ångest. För att hantera detta, mitt i den frenesi som påtvingats dig, måste du bli fullt medveten om dig själv, men också lära dig att lita på andra.
“I en värld där vi pekas ut som de enda arkitekterna av vårt öde, låt oss sluta vara öar.”
-Anonym-
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Heide, F. J., & Borkovec, T. D. (1983). Relaxation-induced anxiety: Paradoxical anxiety enhancement due to relaxation training. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 51(2), 171–182. https://doi.org/10.1037/0022-006X.51.2.171
- Dijkstra, M. T., & Homan, A. C. (2016). Engaging in rather than disengaging from stress: Effective coping and perceived control. Frontiers in psychology, 7, 1415.
- Dalpé, J., Demers, M., Verner-Filion, J., & Vallerand, R. J. (2019). From personality to passion: The role of the Big Five factors. Personality and Individual Differences, 138, 280-285.
- de Bruin, W. B., Parker, A. M., & Strough, J. BRIEF REPORT Choosing to be happy? Age differences in ‘maximizing’decision strategies and experienced emotional well-being.
- Oró Palau, P. (2016). Efectos de un entrenamiento basado en mindfulness (atención o conciencia plena) sobre la salud psíquica y las habilidades de autocuidado y cuidado de otros en estudiantes de medicina (Doctoral dissertation, Universitat de Lleida).
- Kim, H., & Newman, M. G. (2019). The paradox of relaxation training: Relaxation induced anxiety and mediation effects of negative contrast sensitivity in generalized anxiety disorder and major depressive disorder. Journal of affective disorders, 259, 271-278.