Subliminala meddelanden i musik: myt eller verklighet?
Frågan om det kan finnas subliminala meddelanden i musik har alltid varit kontroversiellt. För vissa är det bara en myt. För andra är det en obetydlig anekdot. Men det finns också de som tror att så kan dessa meddelanden verkligen kan förändra människors beteenden och till och med påverka deras värderingar.
Det finns fortfarande ingen definitiv slutsats angående resultatet av subliminala meddelanden i musik eller bilder. Faktum är att den information som finns är motstridig och inkonsekvent. Flera länder har förbjudit denna typ av meddelanden. Men de flesta forskare ställer sig kritiska till deras verkliga effektivitet.
Frågan får ny uppmärksamhet med jämna mellanrum. Den har faktiskt orsakat allt från åtlöje till stor oro. Ibland beskyller människor subliminala meddelanden i musik för att leda till våld, förespråka satanism eller användandet av droger. Kan något av detta vara sant?
”Jag såg en subliminal reklamchef, men bara för en sekund.”
-Steven Wright-
Lite historia i frågan
Subliminala meddelanden är utformade för ta sig in just under gränsen för den normala uppfattningsförmågan. Med andra ord kan människor inte uppfatta dem medvetet utan tanken är att de utsätts för meddelandena utan att de inse det.
Man diskuterade dessa typer av meddelanden redan för över två tusen år sedan. Aristoteles hävdade att impulser kunde gå en människa obemärkt förbi när hon var vaken, men sedan dyka upp igen starkt när hon sov. Likaså har Michel de Montaigne, O. Poetzle och senare Sigmund Freud också talat om dessa typer av undermedvetna upplevelser.
Men den teknologiska utvecklingen har gjort det möjligt att verkligen testa vissa av dessa saker. Under det 20:e århundradet blev denna typ av kommunikation faktiskt möjlig.
1957 genomförde forskare ett berömt experiment med subliminala meddelanden i bilder. Nästan ett decennium senare fick The Beatles alla att prata om subliminala meddelanden i musik, även kallade baklängesmeddelanden.
Subliminala meddelanden i musik
Subliminala meddelanden i musik, eller baklängesmeddelanden, infogas genom en speciell inspelningsteknik. Någon spelar in ett ljud eller ett meddelande baklänges på ett spår som är avsett att spelas framåt. Således kan lyssnaren bara medvetet höra meddelandet om de spelar vinylskivan baklänges.
Det är två huvudsakliga faktorer som har lett till subliminala meddelanden i musik. Den första kom från så kallad konkret musik i Frankrike. Den här genren använde elektroniska instrumentljud med ljud från yttermiljön och kombinerade dem i inspelningsstudion.
Den andra faktorn var användningen av inspelningsbara kassettband för att spela in och bevara de ursprungliga föreställningarna av musiker. Detta gjorde det möjligt för tekniker att kombinera, klippa, spela in och klistra in fragment av originalinspelningen.
The Beatles, och John Lennon i synnerhet, genomförde en mängd olika experiment med konkret musik. Således startade de ett helt nytt kapitel i historien.
Beatles sjunde album inkluderade subliminala meddelanden. För första gången fanns det en låt där ord hade spelats in baklänges. Låten ”Rain” kom ut 1966. Bandet ville satirisera, experimentera och presentera nya ljud. Subliminala meddelanden var ett bra sätt på vilket detta blev möjligt. Därefter började många konstnärer och musiker göra samma sak. Det gjorde att subliminala meddelanden i musik blev vanligare.
Frågor som kvarstår
Med tiden började flera religiösa rörelser predika mot subliminala meddelanden. Som ett resultat fick vandringssägnerna om dem också dragkraft. Många lyssnade baklänges på alla möjliga band och fann dolda betydelser, men majoriteten av dessa påståenden var bara vilda gissningar och spekulationer.
Vissa religiösa människor anklagade i synnerhet olika hårdrocksband för att locka ungdomar att dyrka djävulen, begå brott och använda droger. Debatten fortsatte att eskalera fram tills 1985, då psykologerna John R. Vokey och J. Don Read genomförde ett experiment. De spelade in en psalm från Bibeln och observerade lyssnarnas reaktioner.
Dessa forskare drog slutsatsen att subliminala meddelanden i musik inte hade någon effekt. 1996 genomförde C. Trappery 23 experiment, som i princip alla gav samma slutsatser. Emellertid genomförde forskare vid Utrecht University, Johan C. Karremansa, Wolfgang Stroebeb och Jasper Claus, ett nytt experiment 2006. De drog slutsatsen att dessa meddelanden trots allt faktiskt ändrar människors beteende. Debatten fortsätter!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Navarro, A. B. B. (2005). El mensaje subliminal: tácticas de publicidad ilícita. In Información para la paz: autocrítica de los medios y responsabilidad del público (pp. 169-182). Fundación COSO de la Comunidad Valenciana para el Desarrollo de la Comunicación y la Sociedad.