Upptäck 13 av de farligaste djuren i världen

De farligaste djuren i världen kan också vara fascinerande. De betraktas dock bäst från ett säkert avstånd. Här är tretton av dem.
Upptäck 13 av de farligaste djuren i världen
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Även om naturen är underbar kan den ofta vara en fientlig plats för dem som bor i den. Det beror på att det finns många farliga djur i världen. Faktiskt så många att det är svårt att veta hur man klassificerar dem. I den här artikeln har vi valt ut 13 av de farligaste djuren du kan träffa på världen över.

Men vad menar vi egentligen med farligt? Handlar det om deras naturliga vapen, såsom gift? Eller kanske deras aggressiva natur? Tja, den här listan innehåller djur som kan utgöra ett hot, både för människor och för andra djur. Naturligtvis betyder inte det att något av dem är ont; vad det betyder är att vi ska hålla oss ur vägen.

I den här listan upptäcker du att storlek och utseende inte har något att göra med ett djurs potential att skada varelser som irriterar dem eller som ingår i deras kost.

13 av de farligaste djuren i världen

Alla vilda djur kan vara farliga för människor. Det beror på att du ofta inte vet om du kan störa dem och få dem att känna sig hotade. Även om det kan visa sig vara en magisk upplevelse att stå öga mot öga med ett av dem, är det bäst att lämna dem ifred och beundra dem på avstånd. Här nedan förklarar vi varför.

1. Komodovaran (Varanus komodoensis)

Komodovaran är den största ödlan i världen. Den kan nå upp till tre meter i längd och upp till 160 kilo i vikt. Den är också extremt snabb och kan nå en hastighet på upp till 25 kilometer i timmen.

Munnen på en komodovaran utsöndrar ett hemotoxiskt gift som orsakar kallbrand och kontinuerlig blödning. Tillsammans med de bakterier som den har (eftersom den kan äta ruttnande kött), får detta dess offer att gradvis försvagas. Därför behöver komodovaranen bara ge sitt byte ett snabbt bett och sedan följa det till platsen där det dör.

Komodovaran

2. Asiatisk jättebålgeting (Vespa mandarinia)

Giftet hos denna stekel kan vara dödligt om flera bett inträffar samtidigt på samma människa. Faktum är att i Nagano i Japan har denna insekt blivit ett allvarligt problem.

Asiatiska jättebålgetingar utdelar stick som inokulerar en cocktail av cytotoxiska och neurotoxiska ämnen. Dessa orsakar vävnadsskada och stor smärta.

Asiatisk jättebålgeting, ett av de farligaste djuren i världen.

3. Kungskobra (Ophiophagus hannah) – ett av de mest välkända bland de farligaste djuren i världen

I allmänhet måste ormar vara aggressiva för att få sin föda. Kungskobran är dock speciell. Den är ophiofagisk. Med andra ord äter den andra ormar, även av sin egen art. Men uppenbarligen, om den jagar ormar kommer den inte att vara en foglig varelse.

Dess tänder injicerar en stor mängd neurotoxiskt gift. Detta förlamar gradvis offret, vilket i slutändan orsakar hjärt- eller andningsstopp.

Kungskobra

4. Dendrobates

Grodor i denna familj utsöndrar extremt potent gift genom huden. Om detta gift kommer in i kroppen på något sätt – till exempel genom predation eller genom en skada på huden – kan det döda djur som är mycket större än människor.

Människor som bor i dess utbredningsområde är väl medvetna om effekterna av dess gift. Dess smeknamn, pilgiftsgroda, kommer från jägarnas sed att impregnera pilar med dess gift. Det betyder att de inte behöver vara så exakta när de siktar med sina pilbågar.

Pilgiftsgroda

5. Blåringad bläckfisk (Hapalochlaena lunulata)

Trots att den inte mäter mer än tio centimeter utmärker sig denna bläckfisk av de lysande blå ringarna som täcker dess kropp. Den kan hittas i de tropiska vattnen i västra Indo-pacifiska regionen.

Saliven från den blåringade bläckfisken kan orsaka allvarligt illamående, förlust av tal, blå missfärgning av lemmarna och inre blödningar hos människor.

Blåringad bläckfisk

6. Israelisk guldskorpion (Leiurus quinquestriatus)

Detta är den giftigaste skorpionsarten som finns. Giftet som de inokulerar är en kraftfull cocktail av neurotoxiner som ger extrem smärta. Det är dock inte dödligt – förutom ibland hos små barn eller personer med hjärtproblem. Det finns också en risk för anafylaktiska reaktioner.

Israelisk guldskorpion, ett av de farligaste djuren i världen.

7. Havsgeting (Chironex fleckeri) – så giftig att den tillhör de farligaste djuren i världen

Dessa maneter finns längs de australiensiska kusterna under sommarmånaderna, där de reproducerar sig. Deras tentakler kan sträcka sig mer än två meter och deras nässelceller – cellerna som inokulerar giftet – har tillräckligt med toxiner för att döda 60 vuxna människor. Detta är ett neurotoxiskt gift som gradvis förlamar kroppen tills det orsakar hjärtstopp eller andningssvikt.

Havsgeting

8. Deltakrokodil (Crocodylus porosus)

Dessa krokodiler är de enda som kan leva i både söt- och saltvatten. Följaktligen kan de hittas i hav, flodmynningar och floder. Dessutom är det den största reptilarten på planeten. Faktum är att ett vuxet exemplar kan nå upp till sju meter och väga mer än 1000 kilo.

Denna krokodil är ett av de farligaste djuren i världen. Det stalkar sitt byte medan det tålmodigt är nedsänkt i vattnet. Dess otroliga hastighet och kraftfulla bett gör det omöjligt att fly från bakhållet. Faktum är att de australiensiska myndigheterna förbjuder bad på vissa platser på grund av den fara de utgör.

Deltakrokodil, ett av de farligaste djuren i världen.

9. Flodhäst (Hippopotamus amphibius) – ja, faktiskt med på listan över de farligaste djuren i världen

Trots att de är växtätare och i genomsnitt väger 500 kilo tävlar flodhästar aggressivt med rovdjur som lejon och krokodiler. Flodhästen är ett ensamt och extremt territoriellt djur. Den behöver stora mängder mat varje dag och är ansvarig för att rensa sitt område från krokodiler, alligatorer och andra djur på strandlinjen.

Flodhästen är världens dödligaste stora däggdjur. De dödar uppskattningsvis 500 människor om året i Afrika.

Flodhäst, ett av de farligaste djuren i världen.

10. Honungsgrävling (Mellivora capensis)

Mårddjurens levnadsvanor gör dem till en av de farligaste grupperna av djur som finns. Honungsgrävlingen är en av de mest kända i gruppen. Den har käkar som kan tränga igenom skalet på en sköldpadda, och den är anmärkningsvärd för sin smak för att attackera bikupor för att äta honung.

Honungsgrävling

11. Drakfisk (Pterois)

Släktet Pterois omfattar nio olika arter. Effekten av deras gift är inotrop – vilket påverkar muskelkontraktilitet – och kronotrop – vilket förändrar hjärtfrekvensen. Dessa djur injicerar toxiner genom sina ryggar.

Hos människor orsakar drakfiskgift illamående, kräkningar, förvirring, yrsel, diarré och bröstsmärta. I de mest extrema fallen kan hjärtsvikt uppstå.

Drakfisk

12. Pirayor (Pygocentrus)

Även om de tillhör de farligaste djuren som finns, har filmerna skildrat pirayors beteende på ett ganska missvisande sätt. Faktum är att attacker uppstår när de känner doften av blod i vattnet eller om det finns ett öppet sår. I första hand kommer en enda piraya, kallad en utkik. Om detta exemplar återvänder till gruppen i god form, kommer de alla för att äta glupskt.

Piraya

13. Människan (Homo sapiens sapiens) är onekligen ett av de farligaste djuren

Vi kunde inte lämna människor utanför vår lista. Människan är direkt ansvarig för förlusten av biologisk mångfald på planeten, utarmningen av resurser och förstörelsen av ekosystem. Därför sägs det att vi är på väg mot den sjätte massutrotningen på grund av oss.

Man som håller Jorden

Det finns många andra farliga djur i världen. Men till skillnad från människor skadar de inte ekosystemet. Faktum är att de bara är farliga för att de måste vara det för att överleva. Vi rekommenderas därför att helt enkelt lämna dem ifred.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.