Vad säger vetenskapen om kärlek?

Vad säger vetenskapen om kärlek?

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Alla har vi våra uppfattningar om vad kärlek är. De flesta av oss har upplevt känslorna som tar över när man förälskar sig, men vad sker i kroppen? Vad säger vetenskapen om kärlek? På senare år har vetenskapen tagit tag i detta ämne för att upptäcka vad som gör att vi förälskar oss och de olika processer som inträffar i hjärnan.

Kärlek har stor påverkan på våra liv. Den förändrar vårt beteende och humör, och invaderar våra inre tankar. Den kan till och med störa utförandet av dagliga sysslor. Från en evolutionsmässig synvinkel är målet att reproducera sig och ta hand om avkomman under dess första år i livet. Enligt vetenskapen är det därför vi bildar par.

Kärlekens kemi enligt vetenskapen om kärlek

När du förälskar dig är många olika signalsubstanser involverade. Din hjärnkemi förändras, vilket utlöser typiska symptom på kärlek. Signalsubstanserna som är närmast kopplade till denna process är dopamin, norepinefrin och serotonin.

Nivåerna av dopamin och norepinefrin höjs medan serotoninnivåerna sjunker. De första två är involverade i hjärnans belöningsvägar. De får dig att fokusera all uppmärksamhet på personen och göra denne till ditt universums centrum. Ditt huvudsakliga mål är att få dennes uppmärksamhet och kärlek.

Vetenskapen om kärlek forskar kring signalsubstanser i hjärnan

Denna “kemiska bomb” är väldigt likt den som produceras av kokain. Därför kan man säga att den inledande fasen av förälskelse är som ett beroende. Dopamin låter dig komma ihåg små detaljer om personen, medan norepinefrin möjliggör minnet av ny stimuli. Minskningen av serotonin får dig att ha besatta tankar.

Vilka områden av hjärnan är involverade enligt vetenskapen om kärlek?

Det finns två områden av hjärnan som är mest direkt kopplade till förälskelse. Det första är ventrala tegmentområdet, som producerar dopamin och inducerar ett tillstånd av eufori – en känsla av helhet som pushar dig att nå dina mål. Svanskärnan hanterar passion och är ett av de mest primitiva områdena i hjärnan.

Genom hjärnskanning har vetenskapen om kärlek kunnat upptäcka aktivitet i dessa områden hos personer som är förälskade. Dessa områden utgör en del av belöningsvägen, som får dig att fokusera all uppmärksamhet på att uppnå något. De har även observerat att liknande aktiveringsmönster sker när man äter choklad.

De beroendeframkallande karaktärsdragen hos kärlek ger upphov till besatthet och tvång, med partnern som objekt för dessa beteenden. Det producerar beroende och till och med förändringar i personlighet och smak. Känslan av att inte kunna leva utan den andra personen uppstår på grund av en ström av dopamin i dessa hjärnområden.

Träd i vinden

Åtrå, kärlek och svartsjuka

Att åtrå någon är inte samma sak som att älska någon. Även om du också åtrår någon du älskar (speciellt under de första åren), är det inte samma sak. När du åtrår någon släpps testosteron ut i stora mängder på grund av ökningen av dopamin och norepinefrin, som stimulerar produktionen ifråga.

Men motsatsen då? Kan åtrå utlösa kärlek? Det är möjligt, men inte självklart. Ökningen av testosteron kan ge upphov till ökade nivåer av signalsubstanserna som är involverade i kärlek. Men när du bibehåller en relation som endast motiveras av åtrå, bryr du dig inte om huruvida den andra personen har relationer med andra, vilket inte är fallet när du är förälskad.

När du är förälskad är du besatt av den andra personen och analyserar allt denne ger. Om du känner att du inte får tillräckligt med uppmärksamhet från personen, kan besattheten bli till svartsjuka, vilket är ett bevis på osäkerhet. Svartsjuka har olika biologiska förklaringar för vardera kön. Kvinnor känner det på grund av rädsla för att uppfostra barnen ensamma, medan män känner det på grund av rädsla för att uppfostra barn som inte är deras.

När kärleken tar slut

Bortstötning och uppbrott är svåra att hantera, och hjärnan och dess signalsubstanser deltar även i denna fas. När en relationskris uppstår släpps ännu mer dopamin ut. Detta eftersom hjärnan pushar dig att kämpa för vad du vill ha och skydda det. När denna ökning inträffar och du inte får en belöning efteråt, aktiveras amygdala och producerar ilska.

Ilska, den första fasen av ett uppbrott, markerar den fina linjen mellan kärlek och hat. Med tanke på att hjärnan inte kan tillåta detta slöseri med energi under lång tid, går den vidare till den andra fasen efter ett tag: insikt och sorg. I denna fas ger du vika för det faktum att personen inte vill ha dig längre.

Dopaminnivåerna sjunker kraftigt, vilket resulterar i sorg och nedstämdhet. Det är en form av renande hjärnmekanism som förbereder dig på att börja om från noll. Den indikerar även att trots att sorgeperioden varierar på grund av många interna och externa faktorer, återställs till slut hjärnkemin, varpå du efter en tid kommer vara redo att finna en ny partner, åtminstone rent kemiskt.

Argt par

Har kärlek ett utgångsdatum?

Detta är en svår fråga att besvara eftersom det finns många exempel som stödjer båda ja och nej. Även om vetenskapen om kärlek har försökt svara på denna fråga så gott det går, noterar forskare att vi i verkligheten är monogama, men successivt. Med andra ord främjar vår hjärnkemi att vi ska ha en partner, men under en viss tidsperiod – runt fyra år.

Det är en universell tendens att bryta upp och påbörja en ny cykel av kärlek med en annan partner. Från en evolutionsmässig och adaptiv synvinkel är målet med detta att uppnå genetisk mångfald och mer avkomma som kan sprida ditt DNA vitt och brett.

Men en sak är säker: många längtar för tillfället efter att finna en livspartner. Trots vissa biologiska faktorer som går emot att finna en livspartner, betyder inte det att det är omöjligt. Det finns par som kan få sin åtrå, kamratskap, kärlek och tillit att vara för evigt. Vi är, som tur är, mer än bara en upprepad sekvens av varierande signalsubstansnivåer som passerar genom samma tillstånd om och om igen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.