Åtta vanliga problem i tonåren
Tonåren är en fas där otaliga fysiska och psykiska förändringar inträffar. Faktum är att våra unga ofta har svårt att klara av denna period, eftersom det kan finnas olika konflikter inom deras familjer eller sociala miljöer. En av nycklarna för att hantera dessa situationer är att veta hur man identifierar dem. Därför ska vi i den här artikeln kika närmare på åtta vanliga problem i tonåren.
Även om dessa händelser ofta inträffar i denna ålder, betyder det inte att alla ungdomar upplever dem. Faktum är att var och en har sin egen personliga historia som påverkar deras reaktion på dessa situationer och hur de hanterar dem.
De vanligaste problemen i tonåren
Många av oss har svårt att möta plötsliga förändringar som inträffar i våra liv. Att förlora våra jobb kan till exempel få oss att känna oss förvirrade. När ungdomarnas kroppar börjar förändras, ändras deras syn på många saker.
Att ha förstahandserfarenhet med ungdomar kan göra oss medvetna om hur överväldigande detta stadium kan vara. Det är faktiskt helt naturligt att det är ett skede där olika konflikter uppstår.
Om du har en tonåring kanske du inte vet hur du ska hantera dessa förändringar. Det är dock viktigt att du är medveten om att det inte finns någon manual som fungerar under alla omständigheter. Vi rekommenderar helt enkelt att du försöker ta dig igenom dessa knepiga stunder genom att visa dina tonåringar kärlek och tålamod.
Det är viktigt att du vet hur man känner igen de vanligaste problemen i tonåren.
1. Oro över att bli socialt accepterad
När vi når tonåren mångdubblas betydelsen av våra sociala relationer. En av ungdomarnas främsta angelägenheter är faktiskt att bli accepterade. Det är denna känsla som i många fall bygger upp medvetandet om värde. Frånvaron av denna känsla ger en brist på värde. Att inte bli accepterad av andra kan därför påverka dem på alla plan.
En studie utvärderade sambandet mellan grupptryck och ungdomars akademiska prestationer. De fann att unga människor ofta förväntas reagera positivt på grupptryck för att undvika dess negativa effekter. Det betyder att de antingen närmar sig det med ett optimistiskt perspektiv eller, alternativt, så skadar pressen deras akademiska prestation (Moldes et al., 2019).
2. Problem med självkänslan i tonåren
Låg självkänsla är ett tonårsproblem som också kan medföra andra komplikationer. I själva verket känner ungdomar sig ofta inte bekväma med sina kroppsliga förändringar och de tenderar att uppfatta avslag i sociala miljöer. Följaktligen upplever de känslor som ångest, sorg och stress.
Samtidigt visar bevis att kön är en viktig faktor för ungdomars självkänsla. Faktum är att en undersökning (Minev et al., 2018) fann att flickor uppvisar mer negativa attityder till sig själva än pojkar. En möjlig förklaring är att kvinnor tenderar att uppleva mer press att se attraktiva ut och bete sig på vissa sätt.
3. Ätstörningar
Anorexia nervosa och bulimia nervosa är störningar som vanligtvis uppstår i tonåren. Kroppsförändringar, låg självkänsla, socialt tryck och andra faktorer skapar förvrängningar i kroppsbilden. Därför är ätstörningar ett av de återkommande problemen i tonåren, särskilt hos flickor.
En studie utförd av Limbers, Cohen och Gray (2018) visade dock att ätstörningar också påverkar män signifikant. Denna studie avslöjade att i USA rapporterade 5,5 procent av den manliga befolkningen en hög risk att drabbas av ätstörningar. Å andra sidan fann man i Kanada en prevalens på 1,1 procent bland ungdomar. Vidare fann de i ett urval unga holländska män en förekomst på 1,2 procent.
När det gäller flickor tenderar pressen att gå mot att se smal ut och uppfylla vissa skönhetsideal. Å andra sidan är pojkar mer benägna att vilja se muskulösa och atletiska ut. Med det sagt, i båda fallen sätter ätstörningar deras fysiska och psykiska integritet på spel.
4. Sexualitet
Tonåren är perioden där sexualiteten väcks. Det kan också leda till vissa svårigheter. Till exempel behandlar vissa familjer sex som ett tabuämne. Därför får ungdomar inte tillräckligt med information om det. De kanske inte heller känner sig bekväma med att diskutera dessa frågor med föräldrar eller andra familjemedlemmar.
Brist på sexualundervisning kan utsätta unga för sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Sexualitet är också ett vanligt problem i denna fas eftersom tonåringar precis har börjat upptäcka sig själva. Dessutom kan de som identifierar sig som homosexuella eller bisexuella stöta på avvisande från sin omgivning.
5. Riskbeteenden är problem som är viktiga att vara uppmärksam på i tonåren
En intressant aspekt av hjärnan är att det tar lång tid för den att nå full utveckling. Faktum är att prefrontala cortex inte utvecklas helt förrän mellan 25 och 30 års ålder. I hjärnan är prefrontala cortex ansvarigt för resonemang, beslutsfattande och andra exekutiva funktioner.
Av denna anledning dominerar känslor vanligtvis vårt beteende i barndomen och tonåren. Därför är unga människor mer benägna att engagera sig i riskbeteenden, som droganvändning eller farliga aktiviteter.
6. Konflikter med föräldrar
Ibland kan föräldrar eller resten av familjen inte hantera förändringarna som deras tonåringar går igenom alltför bra. Det innebär ofta att konflikter mellan föräldrar och tonåringar kan bli frekventa hemma och påverka deras relationer.
Även om det är viktigt för dig som förälder att sätta gränser för att skydda dina barn, bör dessa vara flexibla. Helst ska ni göra överenskommelser som tillfredsställer er båda. Om din tonåring till exempel vill gå ut med sina vänner under helgen, är det okej att tillåta det, men bara till ett visst klockslag. På så sätt har de roligt men kommer hem i rimlig tid.
7. Psykologiska problem i tonåren
Förändringarna i de olika plan som är förknippade med tonåren kan utgöra riskfaktorer i relation till psykisk hälsa. I detta skede av livet är det vanligt att de första tecknen på psykologiska störningar börjar dyka upp. Av denna anledning är det viktigt att föräldrar är medvetna om plötsliga och onormala förändringar i sina barns beteende.
8. Mobbning
Mobbning är ett problem i dagens värld. I en era med internet och sociala medier, uppstår denna situation dessutom också i virtuella utrymmen. Faktum är att i det senare scenariot tenderar det att vara värre, på grund av den anonymitet som internet erbjuder. Tonåringar kan vara både mobbare och offer. I båda fallen är det nödvändigt att agera.
Att trakassera andra människor kan vara ett tecken på känslomässiga konflikter som måste hanteras professionellt. Däremot vet vi att det att vara offer för mobbning har negativa konsekvenser för både den psykiska och fysiska hälsan.
Problem i tonåren är inte alltid desamma
Slutligen bör du som förälder komma ihåg att de vanligaste problemen i tonåren inte är desamma för alla. Därför bör du undvika jämförelser med andra barn i deras ålder eller till och med med din egen erfarenhet i din ungdom.
Det bästa du kan göra är att tillhandahålla ett tryggt utrymme för tonåringar att uttrycka sina bekymmer och hitta lösningar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Limbers, C. A., Cohen, L. A., & Gray, B. A. (2018). Eating disorders in adolescent and young adult males: prevalence, diagnosis, and treatment strategies. Adolescent health, medicine and therapeutics, 9, 111–116. https://doi.org/10.2147/AHMT.S147480
- Minev, M., Petrova, B., Mineva, K., Petkova, M., & Strebkova, S. (2018). Self-esteem in adolescents. Trakia Journal of Sciences, (2), pp 114-118, 2018. http://tru.uni-sz.bg/tsj/N2,%20Vol.16,%202018/M.Minev.pdf
- Moldes, V., Biton, Ch., Gonzaga, D & Moneva, J. (2019). Students, Peer Pressure and their Academic Performance in School. International Journal of Scientific and Research Publications (IJSRP). 9. p8541. 10.29322/IJSRP.9.01.2019.p8541.