Varför pratar vissa människor med sig själva?
Varför pratar vissa människor med sig själva? Är de galna? Som du vet blir människor ofta roade när de hör någon prata högt utan en samtalspartner. Det är dock en hälsosam praxis som är värd att utföra då och då.
Vissa säger att Einstein och Newton brukade ha djupa och komplexa konversationer med sig själva. När Conan Doyle skapade sin berömda karaktär, Sherlock Holmes, tvekade han inte att utrusta även honom med denna praxis. Han gjorde det för att visa att de mest intelligenta sinnena inte bara var något märkliga i sina vanor utan också hade sitt eget sätt att resonera.
Så även om de flesta av oss lever i alltför högljudda världar och ofta väljer tystnaden som en viloprocess, är det en bra idé att ha ett givande samtal med sig själv då och då.
Inte bara för att du då är i gott sällskap, utan också för att det ger dig möjligheten att överväga vissa saker som kräver din uppmärksamhet. Dessutom kommer din emotionella hälsa att uppskatta det.
”Och nästa gång du planerar att skada dig själv för att få min uppmärksamhet, kom då ihåg att lite smicker gör underverk.”
-Cassandra Clare-
Varför pratar vissa människor med sig själva? Fördelar och kuriosa
Vissa menar att det är äldre människor som pratar med sig själva. Också att detta är vanligt hos ensamma som söker tröst från sin förtvivlan. Detta är dock inte hela sanningen. Det är dags att glömma dessa myter om vissa grupper. Undrar du någonsin varför du pratar med dig själv? Svaret är enkelt: för att det är ett normalt mänskligt beteende.
Du kanske har kommit på dig själv någon gång när du kanske sagt till dig själv: ”Hur kan du vara så glömsk? Du har tappat bort nycklarna igen. Idag är inte din dag. Vi får se hur det här slutar.”
Dessa plötsliga verbaliseringar är ganska vanliga och så är även självriktat tal (d.v.s. att starta en dialog med dig själv där du fördjupar dig i ett ämne).
Det egocentriska talet: barn pratar med sig själva hela tiden
Det finns många saker att lära av barn förutom deras oändliga nyfikenhet och vilja att experimentera, upptäcka och njuta av nuet. Vi borde också lära av deras självcentrerade tal. Det är åtminstone vad Lev Vygotsky rekommenderar. Denna psykolog kände väl till den infantila fasen där ett barn ännu inte har internaliserat sitt tal.
Det är vanligt att se dem insjunkna i sina egna världar och dialoger. De gör det inte bara med sina leksaker. I själva verket är det vanligt att utövandet av självriktat tal omvandlas och blir internt efter skolålderns början.
Att prata med sig själv för att optimera sin hjärna
Du kanske har befunnit dig mitt i ett vägskäl. Kanske har du ett problem och kan inte hitta en lösning på det. Således börjar du en intern dialog. Eftersom det inte hjälper börjar du prata högt med dig själv.
- Detta beteende är inte bara ett uttryck av ett friskt sinne, utan också av intelligens. Åtminstone enligt en studie utförd vid University of Wisconsin-Madison. Hjärnans växlar justeras när du går från internt till externt tal.
- Författarna till denna studie hävdar att du förbättrar din uppfattningsförmåga, ditt minne och din förmåga att lösa problem när du kommunicerar med dig själv.
- När allt kommer omkring har människor en sorts kommunikativ kompetens som alltid har varit en anmärkningsvärd fördel jämfört med resten av varelserna på denna planet. Att använda den, även med dig själv, är mycket fördelaktigt.
- Neurologen Alexander Luria (1980) påpekar att språket uppfyller mer än bara en social funktion. Enligt honom hjälper det också direkt med kognitiv bearbetning.
Du kan ge dig själv ditt bästa motivationstal
Varför vänta på extern hjälp? Är det verkligen nödvändigt att andra uppmuntrar dig att göra vissa saker? Det är inte alls nödvändigt då du har dig själv. I själva verket kan du vara din egen hejarklacksledare om du tänker efter. Således kan svaret på frågan om varför vissa pratar med sig själva vara att hjärnan vill att du ska uppmuntra dig själv. Den vill höra saker som:
”Jag är stolt över dig. Inser du vilka framsteg du gör? Oroa dig inte för det misstaget. Nu vet du vad du inte ska göra, så börja om efter att ha dragit lärdom av händelsen. Det är dags att gå vidare, nästa gång kommer du att göra rätt.”
Den här personens självstyrda tal är bra och hälsosamt. Detta eftersom att aktivering av din externa högtalare skapar en utmärkt effekt på din personliga tillväxt.
Dessutom finns det en annan anmärkningsvärd fördel: att prata med dig själv hjälper dig att fokusera på mål och vad som är viktigt.
Människor pratar med sig själva för att få kontakt med känslor
En extern dialog ger dig stor förmåga till självreglering. Det hjälper dig inte bara att förbättra de kognitiva processerna för att lösa problem. I själva verket hjälper det dig också att bli mer medveten om saker och bättre koppla till dina känslor genom att upptäcka, förtydliga och hantera.
Således, att fråga dig själv vad du känner, varför du känner så och vad du kan göra inför den känslan kan leda till katarsis.
Slutligen är det alltid hälsosamt att dra nytta av det psykologiska avståndet som självdialogen erbjuder. Så därför har du nu en annan teknik att använda när du behöver få harmoni, balans och välbefinnande i ditt liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dolcos & Albarracín (2014) The inner speech of behavioral regulation: Intentions and task performance strengthen when you talk to yourself as a You. European Journal of Social Psychology; 44(6): 636-642.
- Lupyan, G. & Swingley, D. (2011) Self-directed speech affects visual search performance. The Quarterly Journal of Experimental Psychology; 65(6): 1068-1085.