Wednesday: En studie i excentricitet
Du är förmodligen bekant med åtminstone en av Familjen Addams-filmerna och har njutit av att följa upptågen hos karaktärer som Gomez, Morticia och Farbror Fester. I den här artikeln ska vi prata om Wednesday, Gomez och Morticias dotter.
I originalfilmerna var Wednesday runt fem år gammal och sågs ofta le på ett makabert och olycksbådande sätt. Dessutom hade hon alltid sällskap av en docka utan huvud, Marie Antoinette. Faktum är att Wednesday uppvisade en rad beteenden som kunde anses vara aggressiva, sadistiska och excentriska. Kommer du till exempel ihåg hur Wednesday njöt av att tortera sin lillebror Pugsley? I den här artikeln kommer vi att diskutera hennes beteende.
I den nya Netflix-serien är Wednesday något av en utböling som har svårt att interagera med andra i sin omgivning. Det har faktiskt sagts på sociala medier att hon kan vara autistisk.
Personlighetskluster A: märkligt och excentriskt beteende
American Psychiatric Association (APA) säger att personligheter kategoriserade i kluster A har följande drag:
- Konstigt eller extravagant beteende.
- Interpersonella svårigheter när det gäller att relatera.
- Introversion, känslomässig kyla och låg sällskaplighet.
- En osäker eller undvikande anknytningsstil.
Dessa drag stämmer perfekt in på Wednesdays karaktär, vars beteende är ganska konstigt. Ta bara en titt på dansscenen nedan. Det är tydligt att hon kämpar med att relatera till andra.
Personligheter som Wednesdays är kopplade till kreativitet.
Wednesday: en excentrisk personlighet
För Wednesday orsakar personlig intimitet problem för henne, och hon känner sig ofta obekväm med andra. Men även om hon ofta visar missnöje över sin brist på relationer, beter hon sig ibland som om hon egentligen inte önskar någon intim kontakt alls.
Wednesdays språk är extravagant men sammanhängande och hon använder ord korrekt. Men på grund av hennes svårigheter att relatera till andra kan hon mycket väl uppleva känslor som ensamhet och social ångest, samt speciella sätt att tänka och tala. Så, exakt vilken typ av personlighet har hon?
Schizotyp personlighetsstörning
American Psychiatric Association säger att schizotyp personlighetsstörning består av ett dominerande mönster av både sociala och interpersonella brister som manifesteras i nära relationer.
De drabbade kan också uppvisa excentriska beteenden och uppleva kognitiva och perceptuella förvrängningar. Enligt DSM-5 finns följande drag hos denna störning:
- Referensidéer. Till exempel att tro att händelser har speciella betydelser.
- Udda övertygelser eller magiskt tänkande, som att tro på klärvoajans eller telepati.
- Ovanliga perceptuella upplevelser. Till exempel att höra röster.
- Udda tänkande och tal.
- Misstankar eller paranoida tankar.
- Inkongruent eller begränsad känsla.
- Udda excentriskt eller märkligt beteende och/eller utseende.
- Brist på nära vänner eller förtrogna med undantag för förstagradssläktingar.
- Överdriven social ångest. Den sort som inte minskar med förtrogenhet och som främst är relaterad till paranoida rädslor.
Den schizotypa personligheten har kopplats till konstigheter och unikhet när det gäller att tänka, uppfatta världen och bete sig. Dessutom kämpar personer med schizotyp personlighetsstörning som Wednesday med empati. Faktum är att de har accentuerade svårigheter när det kommer till att känna igen effekten av deras beteende på andra. Följaktligen misstolkar de ofta andras motivation.
Schizotyp personlighetsstörning visar sig i en mängd olika sammanhang. Det börjar vanligtvis tidigt i vuxenlivet. De som lider känner sig distanserade från resten och upplever ofta känslor av misstro. Vad gäller behandling finns det tyvärr för närvarande otillräcklig forskning om effektiva terapier för de typer av tillstånd som Wednesday upplever.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Psychiatric Association’s (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.; DSM-5).
-
Olivencia, J. J., & Cangas, A. J. (2005). Tratamiento psicológico del trastorno esquizotípico de la personalidad. Un estudio de caso. Psicothema, 412-417.
-
Elejalde, J. G., Arroyo, M. B., & Bennasar, M. R. I. (2002). Trastorno esquizotípico de personalidad: Perspectivas actuales. Archivos de Psiquiatría.