WhatsApp: En vän eller fiende?
WhatsApp är en app som fångat hela världen. Den har inte bara gått förbi andra liknande tjänster, utan har även blivit välkomnad i en ny era av sociala relationer via teknologin. Även om detta i princip är ett viktigt bidrag för att underlätta kommunikation så har den även visat sig medföra vissa risker.
Enligt en studie gjord av Global Web Index, som undersökte användandet av WhatsApp i 34 länder, uppskattar man att 40% av internetanvändare använder denna app. Man upptäckte också att dess användning ökar bland personer mellan 16 och 64 år. De tio länder där den används mest är Sydafrika, Malaysia, Mexiko, Indien, Singapore, Spanien, Argentina, Hong Kong, Förenade Arabemiraten och Brasilien.
“Sociala nätverk utan mål är som en gungstol: mycket rörelse, men de tar dig inte någonstans.”
-Anonym-
En av de viktiga faktorerna när det gäller WhatsApps framgångar är enkelheten och funktionaliteten som grupper skapas och hanteras med. Även om andra appar har liknande funktioner så har WhatsApp gjort gruppkommunikation till en växande trend. Att ha kontakt ansikte-mot-ansikte är inte längre den föredragna metoden; allt hanteras på en halvprivat och kollektiv nivå.
Orsakar denna app problem?
WhatsApp orsakar problem, men som med andra fält inom teknologi så ligger de inte i själva applikationen utan i hur vissa personer använder den. Det finns en oroväckande trend att folk gör sin kommunikation alltmer elektronisk.
Med andra ord byter folk ut kontakt IRL mot kontakt genom en apparat. Detta började med telegram som lösning. Därefter kom telefonen och till sist internet, som bröt alla gränser.
Om du bor i Lima och behöver kommunicera med någon i Beirut så är denna typ av tjänst en välsignelse. Utan den hade det varit omöjligt att ha konversationer i realtid till en låg kostnad, som vi har idag.
Problemet uppstår när vi använder dessa appar till att kommunicera med personer vi lever, arbetar och studerar med. Personer som du lika enkelt hade kunnat prata med ansikte-mot-ansikte. Detta blir värre då du gradvis slutar att träffa dessa personer och istället sitter fastklistrad vid en skärm.
När det gäller WhatsApp och dess grupper upplever användarna ett nytt behov: att behöva vara anslutna hela tiden. De behöver hela tiden kolla så att de vet vad som har sagts. Det intressanta är att dessa konversationer ofta är väldigt banala, men något inom oss tvingar oss till att ta del av dem för att inte missa vad som har sagts.
Denna teknologianvändning kan orsaka problem med studier, arbete och relationer. Vissa personer använder även WhatsApp för att maskera emotionellt obehag.
Hur man använder WhatsApp med sunt förnuft
Teknologi bör inte demoniseras, utan man bör dra nytta av den. Det finns förändringar som är här för att stanna och vi människor måste använda teknologin med sunt förnuft så att vi inte blir slavar under den. Därför bör vi använda den rationellt.
Det första du bör göra är att ta reda på om din användning är problematisk. Följande tecken kan indikera att något inte är som det ska:
- Du ändrar radikalt några av dina livsvanor för att vara ansluten så mycket som möjligt.
- Du tränar sällan.
- Du får hälsoproblem i relation till användningen av din telefon (ögontrötthet, nacksmärtor etc.)
- Du fokuserar dig mer på WhatsApp än på de personer som är runt omkring dig.
- Du missköter ditt jobb eller dina studier.
- Du går ut mindre och förlorar vänner.
Om du misstänker att din relation med WhatsApp går vida utöver ett enkelt nöje eller om denna app orsakar problem så rekommenderar vi följande:
- Börja inte dagen med att ansluta till WhatsApp.
- Ändra dina vanor. Kolla den inte alltid vid samma tidpunkt och inte på samma plats.
- Sätt ett alarm som kommer att berätta för dig att det är dags att lägga undan din telefon.
- Skaffa dig en hobby som du tycker om.
- Leta upp dina vänner och hitta på något IRL. Stäng av din telefon under dessa tillfällen.