3 sätt att motivera dig själv att träna
Undrar du hur du kan motivera dig själv att träna? Du är inte ensam, så därför ska vi i denna artikel dela med oss av tre tips som fungerar!
Men först vill vi klargöra några saker om träning. Du har all rätt i världen att ha lite extra vikt, vara svag och sakna energi. Du har rätt att ansamla fett runt buken och höfterna, att uppleva smärta varje gång du rör dig och att bli andfådd efter två minuters snabb promenad.
Vidare har du även rätt att lida av kardiopulmonell och kardiovaskulär sjukdom. Du har rätt att vara ledsen, arg, deprimerad och stressad. Du har rätt att stanna hemma, se dig själv i spegeln och säga “jag måste vara försiktig med vad jag gör mot mig själv” eller “det skulle vara bra att få lite träning och känna sig starkare”, utan att göra något för att förändras.
Ja, du har även rätt att ha ledproblem, svaga ben, kronisk ryggsmärta, stelhet, svaghet och brist på muskeltoning. Fram tills nu har du haft rätten att klaga om att vilja förändra allt detta utan att veta hur du ska göra. Men från och med nu, när du når nästa paragraf, kommer du förlora rätten att vara nedlåtande mot dig själv. Nedan kommer du se hur du kan motivera dig själv att träna, utan ursäkter.
Gör dig av med ursäkter för att motivera dig själv att träna
För de flesta kommer motivationen att träna inte naturligt. Människor är bekväma, vad kan vi göra åt det? Vi är helt nöjda med att dricka en drink med vänner eller sitta hemma, speciellt om det är dåligt väder. Det är även svårt att bryta sig loss från jobb- och familjemässiga förpliktelser.
Men att säga “jag har inte tid”, “jag känner inte för det” eller “jag har annat att göra” är inte godkända ursäkter, även om de kan verka vara det. Om du inte har tid just nu att ta hand om din hälsa, måste du öronmärka tid senare för att hantera sjukdomar, smärta och svårigheter som orsakas av brist på träning och en stillasittande livsstil.
1. Tänk inte, bara rör på dig
Det är uppenbart att träning är nödvändigt. Det står även klart att det är svårt att komma in i en träningsrutin, annars skulle du inte läsa detta. Så sluta tänk på det, hitta inte på ursäkter, hitta inte anledningar, rättfärdiga inte ditt beslut. Gör det bara.
Det spelar ingen roll hur trött du är, hur kallt det är eller hur ful du är i dina träningskläder. Det spelar ingen roll om det sabbar ditt hår. Och det spelar ingen roll hur tidigt eller sent det är eller om du är trött. Börja bara röra på dig. Och gör det varje dag.
Planera det en dag innan så att du när tiden är inne behöver tänka så lite som möjligt, utan bara följa din etablerade plan. Det finns många sätt att träna: inomhus, utomhus och till och med på jobbet. Du kan gå till ett gym, prenumerera på ett träningsprogram online, se på videor på nätet eller följa en bok.
Hur du än gör det så ska du ta dessa beslut timmar innan det är dags att träna så att inte lathet tar över dina tankar. Låt inte dig själv tro att du är trött, för då öppnar du upp möjligheten att skjuta upp det till imorgon.
2. Visualisera hur din framtid ser ut utan träning
De flesta personer kommer säga åt dig att göra motsatsen; alltså att visualisera hur du kommer se ut efter några månaders träning, för att hjälpa dig att komma närmre målet. Problemet är att detta inte är värt särskilt mycket för de flesta människor eftersom de är lata och blir trötta av att tänka på ansträngning och uppoffring.
Så prova åt andra hållet. Tänk på din nuvarande nivå av fysisk aktivitet och hur du kommer se ut om 5, 10 eller 20 år. Tänk på dig själv vid 70 eller 80 års ålder (om du lever så länge).
Besviken, eller hur? Svaghet, fetma, handikapp, sorg, ensamhet…
“De som tror att de inte har tid för kroppslig träning måste förr eller senare finna tid för sjukdom.”
-Edward Stanley-
3. Motivera dig själv att träna genom att bara tänka på nästa pass
Istället för att tänka långsiktigt är en av nycklarna till att motivera dig själv att träna att ta det dag för dag. Så tänk bara på nästa pass, men inte på hur jobbigt det kommer vara att lämna hemmet eller komma upp ur soffan. Tänk på hur du kommer må efter att du är färdig.
Träning släpper ut många hormoner som får dig att må bra. De mest välkända är endorfiner, som producerar en känsla av eufori efter att du tränat. Dessa hormoner är även naturligt smärtlindrande, och minskar därmed smärta, ångest och stress.
Att träna, framförallt i friska luften, släpper även ut serotonin – en kemikalie som influerar humöret. Serotonin kan hjälpa dig att bli lugn, speciellt när du känner dig ängslig eller deprimerad, och kan hjälpa dig att somna. Det hjälper dig även att kontrollera matintaget, speciellt när det kommer till skräpmat.
Avslutningsvis släpper träning även ut dopamin – hormonet som associeras med beroende. Dopamin får oss att uppleva en känsla av välmående efter träning, vilket skapar en koppling mellan fysisk aktivitet och njutning. Det betyder att vi inte måste leta efter andra mindre hälsosamma källor för njutning när vi tränar, så se till att motivera dig själv och komma igång.