5 myter om förlåtelse

5 myter om förlåtelse

Senaste uppdateringen: 15 september, 2022

Förlåtelse är ett mäktigt vapen som låter dig leva i frid med andra, och framförallt i frid med dig själv. Men många personer förstår inte den befriande kraften hos förlåtelse.

Förlåtelse kan dock vara ett tveeggat svärd. Det är faktiskt en vanlig form av manipulation som används av vissa för att få andra att göra som de vill. Det är därför viktigt att förstå förlåtelse väl och att sätta gränser för att skydda sig mot andras dåliga beteende.

Vidare tvingar vår kultur på oss vissa former av beteenden som vi följer mekaniskt, ofta utan att inse vad vi gör eller varför vi gör det. Vi reagerar helt enkelt som det förväntas att vi ska göra, utan att tänka på andra alternativ. Detta föder och förstärker de stereotyper vi ogillar så starkt.

Härnäst ska vi ta en titt på de mest utbredda myterna och feluppfattningarna om förlåtelse. Att tänka på dessa myter kommer hjälpa dig att förlåta andra mer uppriktigt. Du kommer även bli mer medveten om vad du gör och varför.

Pojke kramar hjärta

1. Du måste övervinna känslan av att vara sårad innan du kan ge förlåtelse

Många tror att de måste övervinna smärta och vrede för att kunna förlåta, som om de måste må bättre först. Men verkligheten är raka motsatsen.

Förlåtelse är ett val du måste göra. Om du väntar tills du kommer över ilskan, kommer ilskan göra det allt svårare att göra det. Du bör besluta i stunden, när du är “hetsig”. Därefter kommer tillståndet av spänning och vrede passera snabbare eftersom du inte kommer låta vreden ta över och kontrollera dig.

2. Du måste välja förlåtelse, även när du inte känner för det

Detta är något vi ingjuter i våra barn i stor utsträckning, och många personer fortsätter med detta i sina vuxna liv. Men förlåtelse är inte ett val som kan påtvingas. Det måste vara ett fritt och medvetet val, även om det tar lite längre tid att åstadkomma.

Om du endast kan förlåta för att det är meningen att du ska det, för att du tror att det är vad du måste göra, men inte förlåter personen från hjärtat, kommer vrede och ilska bli en negativitet som exploderar på någon annan sida. Ta all tid du behöver, men välj fritt huruvida du vill förlåta eller inte.

3. Du bör inte förlåta samma sak om och om igen

Personer är mänskliga varelser som begår misstag, och ibland begår vi dessa misstag om och om igen. Vi är faktiskt de enda levande varelserna som snubblar över samma sten två gånger (det är i alla fall vad som sägs).

Att lära sig från sina misstag är inte lätt, speciellt inte när man inte är helt medveten om misstaget. På grund av allt detta förstår alla inte saker på samma sätt, och i vårt beteende spelar många aspekter roll.

Det finns saker du kan förlåta en gång, men som du kan finna svårt att förlåta en andra gång. Men alla övertramp är inte lika allvarliga, och deras åverkan beror på personen som begår dem. Det är därför du måste överväga varje problem individuellt och inte generalisera.

Flicka och hjärta i träd

4. Du kan inte förlåta någon som inte ångrat sig

Om den andra personen inte ångrar vad denne gjort så faller all tyngd från ilskan och vreden på dig. Det gör faktiskt ännu ondare. Men om du förlåter varje person som har sårat dig kommer du frigöra dig själv från denna tunga börda.

Många personer använder detta för att såra andra, för de förstår makten de får genom att inte ångra sina handlingar. Men om du förlåter dem kommer du även avväpna dem. Du kommer ta ifrån dem ett värdefullt verktyg för deras negativa syften.

5. Genom att förlåta godkänner du den andra personens handlingar

Många tror att förlåtelse är ett sätt att säga till den andra personen att det denne gjort är okej. Många använder faktiskt detta sätt att tänka för att validera olämpligt eller olagligt beteende.

Men genom att förlåta andra så skickar du budskapet att de inte längre har makt att påverka dig. Du säger att du höjer dig över allt detta. På så sätt möjliggör förlåtelse dig att höja dig över den psykologiska manipulation den andra personen kan försöka utöva.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.