Alice Herz-Sommer: en musiker och överlevare

Alice Herz-Sommers liv är bevis på två stora sanningar: den första att en lycklig barndom kan hjälpa dig att tackla livets största utmaningar; och vidare att en positiv attityd kan hjälpa dig att komma över alla hinder.
Alice Herz-Sommer: en musiker och överlevare

Senaste uppdateringen: 12 december, 2019

Idag ska vi lära oss lite mer om Alice Herz-Sommer – en otrolig musiker och överlevare som blev 110 år gammal.

Varför kallar vi henne för en överlevare? För att hon dömdes till döden vid en väldigt ung ålder. Hon var jude och togs till ett koncentrationsläger, men mot alla odds överlevde hon.

Idag kallas hon för “världens mest optimistiska kvinna”.

I många intervjuer talar hon om sin enäggstvilling. Trots deras många likheter så hade de väldigt olika attityder. Alice sade att hon föddes till optimist och alltid försökte se den positiva sidan, oavsett hur illa det var.

“Jag sade aldrig ett ord om det för jag ville inte att mitt barn skulle växa upp med hat, för hat föder hat. Jag lyckades. Min son hade väldigt goda vänner i Tyskland, de bjöd in honom att leka och de uppskattade honom. Och jag hatade heller aldrig, aldrig någonsin.”

Alice Herz-Sommer – musiker och överlevare

Folk beundrade Alice för hennes entusiasm. Trots hennes höga ålder spelade hon piano dagligen.

När hon var nästan 100 år gammal beslutade hon sig för att studera på högskola. Hon förlorade aldrig sin kärlek för kunskap och självförbättring. Hon är ett otroligt exempel på långlevnad och optimism.

Järnväg vid koncentrationsläger

Alice Herz-Sommers lyckliga barndom

En sak som många motståndskraftiga personer har gemensamt är en lycklig barndom. Alice Herz-Sommer föddes i Prag, Tjeckien, i november 1903. Hon kom från en familj av judiska musiker.

Dåtidens främsta intellektuella personligheter och konstnärer var ofta i Alice hus, som Franz Kafka. Alice syster gifte sig faktiskt med författarens bästa vän.

Andra berömdheter var Gustav Mahler, Rainer Maria Rilke, Stefan Zweig, Thomas Mann och till och med Sigmund Freud.

Alice älskade musik från väldigt ung ålder och började spela piano när hon var åtta år. Som tonåring spelade hon konserter över hela Prag.

Nazisternas invasion

1931 träffade hon Leopold Sommer, som också var musiker. De gifte sig och han blev hennes livs stora kärlek. 1937 gifte de sig och fick sin första son Raphael.

Lyckan blev dock kortlivad i och med att nazisterna invaderade Tjeckien 1939. De flesta av judarna skickades till ett ghetto, me Alice och hennes familj fick tillfälligt bo kvar i sitt hem.

Situationen försvårades dock i takt med att kriget fortsatte och Tjeckien började diskriminera mot judarna. 1942 fick Alice mor och Leopolds föräldrar brev som sade att de skulle deporteras.

Det var ett förödande slag mot familjen.

Alice var tvungen att ta sin 72-åriga mor till deporteringscentret. De sade farväl och Alice såg henne gå, med vetskapen att hon gick en säker död till mötes.

Detta ögonblick av hjälplöshet var ett av de mest förkrossande i hela hennes liv.

Decennier senare gör minnet av hennes mor fortfarande Alice melankolisk och ledsen.

Alice Herz-Sommer

Livet som fånge

Fler brev om deportering skickades ut strax efter det, och 1943 fick Alice, hennes make och deras son sina. De skickades till koncentrationslägret i Theresienstadt. I teorin skulle alla fångar överleva, men det var en lögn.

Vid lägret började Alice spela piano för nazisterna. De planerade sätt att utrota fångarna medan åt middag till Alice vackra spelande. Hon spelade även för andra fångar, och totalt gjorde hon 150 framträdanden.

Hon sade att hennes musik gav näring åt de plågade själarna hos fångarna i koncentrationslägret.

Hennes make överfördes senare till koncentrationslägret i Auschwitz. När de var tvungna att säga farväl sade han: “Ställ inte upp som frivillig för något”.

Några dagar sedan bad nazisterna om frivilliga som ville återförenas med sina makar. Hon kom ihåg Leopolds råd och avböjde, vilket troligen räddade hennes liv.

Hon brukade säga att det svåraste med upplevelsen var att se hennes son gå hungrig. För att väga upp för det försökte hon alltid att ha ett leende på läpparna.

Alice Herz-Sommer: en överlevare och världskänd musiker

Alice Herz-Sommer och hennes son var bland de få överlevarna i koncentrationslägret. När kriget tog slut flyttade de till Israel. Alice beslutade sig för att inte leva i det förflutna och att uppfostra sin son utan hat eller bitterhet.

Raphael följde i sina föräldrars fotspår och blev en berömd cellospelare.

Alice Herz-Sommer dog vid 110 års ålder i London, och hennes liv och verk som musiker är ett fantastiskt exempel på den mänskliga andans otroliga motståndskraft. Hennes arv visar att attityd och livssyn kan påverka ens framtid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stoessinger, C. (2012). El mundo de Alice: lecciones de vida de una superviviente del holocausto. Grupo Planeta (GBS).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.