Är försoningssex verkligen bra?
Försoningssex är ett riktigt populärt koncept och är vanligt förekommande i böcker och filmer. Ett par bråkar, känslorna rinner över och de hamnar i säng tillsammans.
Vissa människor hävdar till och med att detta sex är bättre än “vanligt” sex. Hur är detta möjligt? Trots allt borde väl kärlek och passion inte vara förenligt med skrik och förolämpningar?
Här ska vi studera detta ämne på djupet, för det är ett vanligt fenomen.
Försoningssex
Försoningssex sker vanligtvis efter ett stort gräl. Det är extremt passionerat sex och de som har upplevt det bekräftar att deras intensiva känslor av ilska blandas med kärleken till deras partner.
Faktum är att det är den intensiva karaktären av denna praxis som gör att många par anser att upplevelsen av sex är bättre efter en konflikt. Föga förvånande är försoningssex vanligare i instabila förhållanden.
En annan anledning till att par ser positivt på att ha sex mitt i ett gräl är att det sexuella mötet förändrar deras rådande känslor, särskilt om de har genererats av en mindre konflikt. Faktum är att det skapar en känsla av avslut, att problemet som till syvende och sist inte var värt att bråka om, har åtgärdats.
Är försoningssex till hjälp?
Den verkliga frågan är: är det att ha sex verkligen ett bra sätt att avsluta ett gräl? Låt oss försöka finna svaret.
Det används ofta för att be om förlåtelse
Sex fungerar som ett närmande verktyg för vissa par. Efter ett gräl skapas nämligen en känslomässig klyfta mellan parterna. Ofta är också stolthet ett hinder på vägen till försoning och sex kan hjälpa dem att undanröja detta.
Den negativa innebörden av denna praxis är dock att den officiella ursäkten ofta ignoreras när känslor av kärlek och försoning dyker upp. Detta kan skapa problem längre fram för vissa par.
Försoningssex kan förvärra saker och ting
Sex går inte alltid bra. Detta är ingens fel och ni kan alltid avbryta och fortsätta vid ett annat tillfälle. Med det sagt, om ni börjar ha sex efter ett gräl och det inte visar sig vara tillfredsställande, kommer det sannolikt att göra situationen ännu värre.
Det kan bli ett problem i sig
Om att ha sex under gräl blir en vana, är det också möjligt att du börjar normalisera det som ett sätt att lösa problem. Det slutar med att vissa par bråkar för att behålla sina relationer. Eller så har de bara sex efter ett gräl.
I de flesta fall slutar detta med att problem läggs på is. Följaktligen hanteras de inte och blir kroniska. Par kan också hamna i ohälsosam dynamik, som att använda sex för att maskera sina negativa känslor.
Det får inte konflikten att försvinna
Även om det är sant att passion, i motsats till gräl, kan få dig att glömma konflikten tillfälligt, kommer den inte att försvinna på något magiskt sätt.
Även om det har lugnat ner sig är det obehagligt för många att återvända till konflikten. Faktum är att det vanligtvis upprätthåller problem i förhållanden.
Möjligheterna med försoningssex
Trots de risker som försoningssex kan innebära, kan det vara ett giltigt verktyg för att lösa mellanmänskliga konflikter.
Ibland bråkar par om frågor som egentligen inte är viktiga. Till exempel något som en av dem gjorde tidigare som inte längre är relevant eftersom de båda har uppfattat det som ett misstag. I dessa fall kan problem uppstå när den sexuella handlingen ersätter samtal och sökandet efter lösningar. Å andra sidan kan frigörandet av spänningar och intimiteten i samband med det sexuella mötet underlätta lösningen av konflikten.
Försoningssex bidrar till att lugna själen och rensa sinnet. Därför kan partners ha ett lugnt samtal som utgår från positiva känslor.
Slutligen, som i andra frågor om par och sex: om en praxis är bra eller inte beror på variablerna i sammanhanget. Dessutom, det som fungerar för vissa fungerar inte för andra. Därför måste varje par hitta det bästa sättet att lösa sina problem, antingen med eller utan sex.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Maxwell, J. A., & Meltzer, A. L. (2020). Kiss and Makeup? Examining the Co-occurrence of Conflict and Sex. Archives of Sexual Behavior, 49(8), 2883-2892.
- Sprecher, S., & Cate, R. M. (2004). Sexual satisfaction and sexual expression as predictors of relationship satisfaction and stability. In The handbook of sexuality in close relationships (pp. 245-266). Psychology Press.