Är glaset halvfullt eller halvtomt? Du bestämmer
“Du måste se glaset som halvfullt!” eller “Du ser alltid glaset som halvtomt!” Alla känner vi nog till dessa klassiska uttryck. I denna artikel ska vi gå till botten med huruvida glaset är halvfullt eller halvtomt.
Genom att förstå betydelsen av frasen kommer du kunna motivera dig själv och kanske till och med byta synsätt. Det låter väl bra?
För att uppnå detta vill positiv psykologi studera och förklara hur den optimala mänskliga funktionen försöker uppmuntra välmående även i svåra situationer.
Denna gren av psykologin föddes vid slutet av 1900-talet. Martin Seligman – före detta chef för American Psychology Association – och andra psykologer står bakom dessa idéer.
“Förändra dina tankar för att förändra världen.”
-Norman Vincent Peale-
Halvfullt eller halvtomt? Satsa på det halvfulla!
Du har kraften, du är den som kan förändra ditt beteende. Men viktigast av allt är att endast du kan förändra dina tankar.
Även med denna vetskap är det dock ibland lätt att svepas iväg av den första tanken som gör entré i sinnet – denna tanke är dessvärre ofta negativ.
Dessa typer av tankar har av naturliga skäl negativa effekter. Kanske uppstår tankarna på grund av stress på jobbet, eller problem i hemmet…
Men om du ignorerar negativa tankar så kan du stoppa dem istället för att låta dem leda dig utför stupet. Negativa tankar förökar sig om du tillåter det.
“Jag tänker inte på allt elände, utan på skönheten som fortfarande finns kvar.”
-Anne Frank-
Tänk om vi istället för att fokusera på det negativa fokuserade på det positiva? Tänk om vi inför glaset som är halvfullt eller halvtomt beslutade oss för att se det som halvfullt? Att byta är enklare än du kanske tror.
När du producerar den första positiva tanken och accepterar den som vägledare kommer den leda dig till en ny väg. Här kommer du finna många tankar av samma natur. Dessa tankar får bränsle av varandra och håller igång sig själva.
“En lycklig person är inte en person med en viss uppsättning omständigheter, utan snarare en person med en viss uppsättning attityder.”
-Hugh Downs-
Rödljuset
Slut ögonen och föreställ dig denna situation… När du kör hem är alltid samma trafikljus rött. Du måste alltid stanna och det verkar som om någon styr det medvetet för att reta dig. Rödljuset innebär att du kommer hem senare när du redan är trött efter en lång dag. För att göra saker och ting värre är du ensam i bilen…
En dag är du på väg hem, men denna gång med en vän. När ni närmar er trafikljuset säger du, “Rödljus igen! Jag förstår inte att jag alltid får rödljus här!” Men din vän ler och säger, “Jag älskar att det här trafikljuset alltid är rött.”
Du har endast fokuserat på vad som är direkt framför dig: rödljuset. Men om du vänt på huvudet så hade du sett vad din vän ser: havet och en vacker solnedgång.
Det är då du inser att varje person ser en given situation annorlunda. Vi fokuserar på olika saker, och det ger oss helt annorlunda perspektiv.
För en person är rödljuset en källa för stress, utmattning och klagomål; för en annan är det en chans att stanna och njuta av utsikten, en annan persons sällskap eller kanske något bra på radion.
Ser den andra personen glaset som halvfullt eller halvtomt? Om du bara tittar lite längre än vad som ligger framför dig kan du njuta av situationen du befinner dig i. Gör det istället för att tänka på hur den kan påverka din framtid negativt.