Att äga en hund stärker hjärnan enligt forskning

Att ha en hund innebär att lägga en stor del av din tid på att ta hand om den. Du måste rasta den, hålla dig uppdaterad med veterinärkontroller och stå ut med att den ofta förstör dina skor. Men i gengäld ger den dig god hälsa och ett lyckligt liv.
Att äga en hund stärker hjärnan enligt forskning
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 29 april, 2023

Att äga en hund är ett stort ansvar men samtidigt genererar det enorma fördelar. Naturligtvis är alla som har en lurvig vän hemma medvetna om detta faktum, men nu har vetenskapen också bekräftat det.

Faktum är att en nyligen genomförd studie utförd av experter från universitetet i Basel i Schweiz, publicerad i Plos One, fann att det stärker hjärnan att ha en hund. Forskarna genomförde flera tester och upptäckte att hjärnaktivitet gynnas av umgänge med våra hundar.

Dessutom är detta inte den enda studien i ämnet. Idag finns det gott om och solida bevis för fördelarna med att äga en hund. Låt oss se vad vetenskapen har att säga om ämnet.

Kvinna som kramar sin hund
Att skapa band till ett husdjur hjälper dig att minska stress och höjer ditt humör.

En studie om fördelarna med att äga en hund

Forskningsstudien syftade till att fastställa om ägandet av en hund orsakade någon märkbar förändring i hjärnan. För att ta reda på det rekryterade forskarna en grupp på 21 försökspersoner. Under tre sessioner hade deltagarna kontakt med en hund och i tre kontrollsessioner interagerade de med ett plyschdjur. Varje session bestod av fem tvåminutersfaser med ökande kontaktintensitet med hunden eller gosedjuret från den första till den fjärde fasen.

Forskarna mätte blodflödet i olika delar av deltagarnas hjärnor med infraröda sensorer. Resultaten var övertygande. Studien visade att de som interagerade med både hundar och leksaker visade signifikant aktivering av prefrontala cortex. Detta område av hjärnan är kopplat till uppmärksamhet, känslor och beslutsfattande.

Deltagarna som interagerade med hundar visade mer hjärnaktivitet än kontrollgruppen. Detta tyder på att interaktioner med hundar aktiverar starkare uppmärksamhetsprocesser. I studien framkallade hundar också högre emotionell arousal jämfört med när deltagarna interagerade med gosedjuren. Därför drog forskarna slutsatsen att det stärker hjärnan att ha en hund.

Andra studier

Ovanstående är en av de senaste studierna. Med det sagt är den inte den enda som påvisar fördelarna med att äga en hund. Faktum är att en studie som genomfördes 2009 fann att våra lurviga vänner är ett utmärkt alternativ för att minska stress och förbättra humöret.

Denna forskningsstudie utvärderade också effekten av att klappa och skämma bort en hund. Deltagarna fick göra det i tio minuter. Efter denna period observerade man en markant minskning av deras andningsfrekvens och muskelspänningar. Det fanns också bevis på en signifikant minskning av kortisol, stresshormonet.

En annan intressant studie korsrefererade information mellan svenska patientregistret, sociodemografiska data, dödsorsaker och hundägande. Fynden var överraskande. Man drog slutsatsen att det att ha en hund verkar minska sannolikheten att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Äldre man med en hund
Hundar kan hjälpa äldre människor att hantera ensamhet och stimulera deras sinnen.

Ytterligare bevis

Som om all ovanstående information inte vore nog genomfördes en annan studie av University of Michigan i USA 2020. Den visade att ägandet av ett husdjur, särskilt en hund eller en katt, bromsar kognitiv försämring hos äldre människor.

I den här undersökningen genomfördes en serie kognitiva tester på mer än 1 000 personer över 65 år. Vissa av dem ägde husdjur och andra inte. Resultaten visade att de som levt med hundar eller katter i flera år fick bättre poäng. Till slut kom de fram till att det är extremt positivt för hjärnan att äga ett husdjur.

Forskarna tillade att det inte gör någon smartare att ha en hund eller en katt. Vad det gör är att ge riktigt fördelaktiga effekter, framförallt när det kommer till att minska stress. Att vara avslappnad är faktiskt en faktor som skyddar hjärnan från försämring. Att ha en hund eller katt tvingar dessutom dess ägare att röra på sig, att gå ut och umgås mer. Sammantaget hjälper det individen att behålla goda kognitiva funktioner.

Därför kan vi med säkerhet konstatera att det att ha sällskap med ett husdjur ökar en individs välbefinnande. Så om du har några tvivel om att äga en hund är det klart att vågen tippas till förmån för våra lurviga vänner. Det är starkt rekommenderat att ha en hund, särskilt för barn, äldre och de som bor ensamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Le Roux, M. C., & Kemp, R. (2009). Effect of a companion dog on depression and anxiety levels of elderly residents in a long‐term care facility. Psychogeriatrics, 9(1), 23-26.
  • Marti R, Petignat M, Marcar VL, Hattendorf J, Wolf M, Hund-Georgiadis M, et al. (2022) Effects of contact with a dog on prefrontal brain activity: A controlled trial. PLOS ONE 17(10): e0274833. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0274833.
  • Mubanga, M., Byberg, L., Egenvall, A., Ingelsson, E., & Fall, T. (2019). Dog ownership and survival after a major cardiovascular event: a register-based prospective study. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, 12(10), e005342.
  • Team, B. A. S. (2022, 28 octubre). Why Having a Pet Can Boost Your Mood and Keep Your Brain Healthy. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/why-having-a-pet-of-any-kind-may-boost-your-mood-and-keep-your-brain-healthy/.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.