Att bli kär efter 50: ett högflygande äventyr
Att bli kär efter 50 – för 50 år sedan var detta i princip omöjligt. Vid den åldern så var man tvungen att ha sitt på det torra istället för att börja med något nytt.
Det var en ålder då man ägnade sig åt sina barnbarn, inte sina relationer.
Detta har förändrats mycket. Det har inte blivit vanligt att bli kär efter 50, men det är mycket vanligare än förr. Det var även möjligt förr, men mentala och sociala barriärer gjorde att det inte förekom så mycket.
När det gäller människor så finns det färre regler än vi faktiskt tror. En person kan studera vid universitetet vid 80, upptäcka att han är bra på att sjunga vid 60 och till och med påbörja en universitetskurs vid 70.
Det finns vissa mönster som förekommer men det finns inga förbjuda erfarenheter baserat på ålder. Att bli kär efter 50 är därför helt möjligt och dessutom hälsosamt.
“När visdom kombineras med rynkor är det fantastiskt. Det förekommer en obeskrivlig gryning på ålderns höst.”
-Victor Hugo-
Livets åldrar
Egenskaperna hos varje stadie är också relativa. Det finns inga skarpa uppdelningar som gör en absolut och radikal skillnad mellan en tonåring och äldre person eller mellan ett barn och en tonåring.
Vi utgörs inte av strukturerade liv som går framåt på ett linjärt sätt. Vi befolkas istället av många versioner av oss själva vid olika åldrar.
I vårt hjärta så är vi fortfarande det där barnet som tycker det är fantastiskt att se en eldfluga. Vi har även den visa person som ibland talar inom oss då vi är 20, men som talar betydligt oftare då vi är 60.
Åldern är en biologisk avgörelse som relativiseras i din mentala och emotionella värld.
Med det sagt så anser vissa personer att det inte är samma sak att bli förälskad efter 50 som det är att bli förälskad vid 17.
De har fel. De personer som befinner sig i denna ålder kan känna samma fjärilar i magen som en yngre person. Man kan rodna vid 54 och få svettiga händer vid 57 när man träffar sin nya kärlek.
Att bli kär efter 50
Statistiken visar att det är relativt vanligt med skilsmässa efter 50 års ålder. Många personer i den åldern som fortfarande känner sig unga och starka väljer att avsluta de relationer de inte är nöjda med.
De stod ut då barnen växte upp, men nu känner de att det är dags för en förändring.
Hos andra personer så ljuder alarmklockorna. De börjar bli medvetna om att livet har ett slut. Det därför inte ovanligt att man hittar nyskilda 50-åringar som är intresserade av att bli förälskade igen.
Det finns ingen anledning till varför du inte skulle kunna bli kär vid 50. Det är dock inte enkelt att finna kärleken vid denna ålder. I många fall så måste man öppna upp sig själv mentalt, eftersom den nya kärleken ofta manifesteras genom nya erfarenheter.
Gränser och möjligheter
Det bra med att finna kärleken i ett senare skede är att även om paret genomlever förälskelsen med samma intensiva känslor, kommer det vara mer sannolikhet att de har sitt på det torra.
De har ett mer realistiskt synsätt, utan de besvikelser som kan uppstå då de är 20. De kommer inte att se på saker med nostalgi eller med förvåning.
Det finns en större förmåga att acceptera den andra personen som han eller hon är, utan att för den sakens skull idealisera.
Det svåraste kommer vara att passa in i varandras livsstilar. Vid den här åldern är det inte lätt att avvika från de etablerade vanorna. Man är mer förstående men kanske mindre flexibel.
Man måste även acceptera att kärleken efter en viss ålder uttrycks mer med attityder och handlingar än med ord. Folk förstår dock även bättre vikten av vissa förändringar; de är medvetna om vad de gör och att deras val av partner kan påverka andra i omgivningen.
Oavsett fallet så kommer en mogen kärlek inte att vara mindre rolig och att man inte kommer uppleva samma känslor som man gjorde då man var ung.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Barbosa, S. D. S., Ayala, J. B., Orozco, B. P., Méndez, D. R., & Tallabas, A. O. (2011). Relación entre el tipo de apoyo y el estilo de amor en parejas. Enseñanza e investigación en psicología, 16(1), 41-56.